News Flash:

Mai multi bani pentru proiectele SAPARD

25 Decembrie 2004
644 Vizualizari | 0 Comentarii
•Incepand de anul viitor, proiectele private vor fi garantate cu 50 la suta din valoarea eligibila •In acelasi timp, investitorii ieseni cer Agentiei SAPARD garantarea si a fondurilor private din mediul rural

Incepand cu data de 1 ianuarie 2005, valoarea totala eligibila pentru masura 3.4 - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, va fi majorata, de la 200 mii Euro in prezent, la 500 de mii Euro. In acelasi timp, majorari substantiale privind valoarea eligibila a unui proiect va fi facuta la masura 3.1 - Investitii in exploatatii agricole, majorari ce vor fi de la 300 de mii Euro, la 800 de mii Euro. Un alt punct realizabil din 2005 este legat de dorinta ca investitiile prin Programul SAPARD sa fie realizata etapizat, pe stadii fizice, astfel incat solicitantii sa contracteze credite la valoarea stadiului fizic de executie a unei lucrari, si nu la valoarea totala eligibila. In acelasi timp, de anul viitor, proiectele private desfasurate prin SAPARD vor beneficia de garantarea imprumutului necesar cofinantarii in procent de 50 la suta a proiectului. Acest lucru va avea loc, ca urmare a nemultumirilor venite din partea agentilor economici, care nu doresc acelasi lucru pentru programele private, la fel cum se intampla cu cele din cadrul masurilor de infrastructura rurala. Astfel, proiectele private contractate in cadrul programului SAPARD vor beneficia de garantii acordate prin fondul de garantare a creditelor pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rurale. Decizia este in acelasi timp o urmare a faptului ca, majoritatea persoanelor fizice care doresc obtinerea unei finantari prin Programul SAPARD, in cadrul masurilor generatoare de profit, se izbesc de lipsa cofinantarii de 50 la suta a proiectului. Pentru ca aceasta propunere sa poata fi pusa in practica, este asteptat un raspuns de la Comisia Europeana pentru Agricultura, care a fost informata cu privire la intentia autoritatilor romane de a folosi, pentru sprijinirea proiectelor private, fondurile alocate pentru garantarea creditelor contractate de autoritatile locale cu posibilitati financiare reduse. Aceste demersuri vin, dupa ce, in luna mai a acestui an a fost emis un act normativ de catre Guvernul Romaniei, prin care, creditele necesare demararii lucrarilor la masura 2.1- Dezvoltarea si Imbunatatirea Infrastructurii Rurale au fost garantate de Executiv. Pe intreaga tara au fost aprobate prin Ministerul Finantelor Publice (MFP), garantii de peste o mie de miliarde lei, suma care va creste odata cu finalizarea proiectelor de infrastructura rurala, pentru care, investitorii privati cer ,de asemenea, garantarea cu 50 la suta a investitiei.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1807 (s) | 24 queries | Mysql time :0.061589 (s)