News Flash:

Mai multi copii pensionari

16 Decembrie 2004
876 Vizualizari | 0 Comentarii
•In cursul acestui an au fost inregistrati aproape 7 mii de copii care primesc pensie de urmas, deci pot fi considerati pensionari

In judetul Iasi au fost inregistrati, pana la sfarsitul lunii octombrie, un numar de peste 18 mii pensionari care beneficiaza de pensie de urmas. Astfel, pensia medie anuala pentru urmasi in perioada 2000-2004 a inregistrat o crestere, de la 420.520 pensionari cati au fost inregistrati in 2000 ajungandu-se anul acesta, la 1.229.513 pensionari. Copiii care beneficiaza de pensie de urmas au dreptul la pensie pana la varsta de 16 ani, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 ani, pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile mentionate. La data de 1 iulie a fost finalizat procesul de recorelare, desfasurat in sase etape, reglementate prin hotarari ale Guvernului. In judetului Iasi au beneficiat de recorelari 76.091 pensionari din care 48.766 pensionari pentru limita de varsta, 12.530 pensionari de urmas si 14.795 pensionari din sectorul agricol. Efortul bugetar necesar aplicarii masurilor de corelare a pensiilor din perioada 2002-2004 a fost de peste 690 milioane Euro. "Cuantumul pensiei de urmas in cazul orfanilor de ambii parinti reprezinta insumarea drepturilor de urmas calculat dupa fiecare parinte. In cazul urmasilor care au implinit 16 ani in vederea continuarii platii pensiei este necesar sa prezinte adeverinta de elev din care sa reiasa continuitatea studiilor" a declarat ieri Adriana Grecu, directorul Casei Judetene de Pensii Iasi. La inceputul anului scolar, elevii si studentii au obligatia prezentarii acestei adeverinte. In cazul in care elevul a fost eamatriculat este obligat sa aduca la cunostinta CJP Iasi. Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc un sfert din salariul mediu brut lunar pe economie. Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din pensia sustinatorului, оn functie de numarul urmasilor оndreptatiti, astfel, pentru un singur urmas cuantumul este de 50 la suta, pentru 2 urmasi este de 75 la suta si pentru 3 sau mai multi urmasi cuantumul este de suta la suta.
Irina CORBAN
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1422 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012943 (s)