Actualitate

Mai pot dormi noaptea acesti medici? Cosmar de nedescris pentru tinerii care i-au intalnit

Publicat: 06 mai 2014
1

@ Una dintre participantele la examen a decis sa rupa tacerea @ Este vorba despre un concurs de angajare la unul dintre cele mai importante spitale din judetul Iasi @ In urma acestui concurs au fost selectate persoanele care nu aveau studii in domeniu, iar specialistii au fost dati la o parte @ Favoritii au rezolvat subiectele in cateva minute de parca ar fi stiut dinainte ce trebuie sa scrie pe foaia de concurs @ Frauda a continuat: celor nemultumiti nu li s-a dat ocazia sa depuna contestatie

O ieseanca a decis sa rupa tacerea si sa dezvaluie mecanismele prin care a fost aranjat un concurs dintr-un important spital din Iasi. Chiar daca se afla la inceput de drum si nu are experienta unui loc de munca in spital, femeia si-a dat seama ca examenul scris a ajuns sa fie doar o formalitate birocratica, de fapt totul fusese aranjat dinainte si nu era vorba despre niciun fel de selectie organizata conform legii. Oana Niculescu, in varsta de 31 de ani, este unul dintre cei zece candidati care si-a depus dosarul pentru un loc de munca in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi. Este mahnita ca dupa ani intregi de studii a ajuns sa se loveasca de o situatie incredibila. Institutul de Oncologie a scos la concurs trei posturi de fizician debutant, in cadrul Laboratorului de Radioterapie. In ziua de 28 aprilie a avut loc proba scrisa, la care au participat zece candidati. Printre conditiile obligatorii pe care candidatii trebuiau sa le indeplineasca s-a numarat si prezenta diplomei de licenta in specialitate.

Candidati favorizati in sala de examen

Putem spune ca Oana Niculescu era cea mai potrivita pentru post, avand in vedere ca este doctor in fizica. Dar cum in Romania tinerii bine pregatiti nu au nicio sansa de reusita din cauza sistemului corupt care promoveaza pilosii si pe cei care dau spaga, sansele Oanei au fost retezate din primele etape ale concursului. Dupa primele teste s-au clasat pe primele locuri doua persoane care nu aveau nicio legatura cu fizica medicala si care au rezolvat testele in cateva minute. Cum adica unui doctor in fizica ii ia aproape o ora sa rezolve niste subiecte, iar o persoana care nu are studii de specialitate rezolva testele intr-un sfert de ora si obtine punctaj maxim? Daca ii intrebi pe cei care au organizat concursul se jura ca nu le-au dat celor care au iesit pe primele locuri subiectele cu o zi inainte. Este deja de notorietate ca aceasta este una dintre principalele metode prin care se fraudeaza concursurile in Romania.

„M-am inscris la concursul organizat de Institutul de Oncologie pentru ca am crezut ca se bazeaza pe corectitudine si imi putea oferi siguranta unui loc de munca pe o perioada nedeterminata. Nu am experienta in cadrul unui spital, dar am lucrat timp de doi ani intr-un proiect de cercetare in cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”. Sunt licentiata in fizica, am terminat masterul si doctoratul in acelasi domeniu. La proba scrisa am observat unele nereguli care mi-au ridicat semne de intrebare. Una din candidate a plecat din sala dupa 15-20 minute, in conditiile in care subiectele necesitau cel putin o ora pentru rezolvare. Afisarea rezultatelor a aratat clar ca a luat punctajul maxim. Ulterior am aflat ca aceasta are o diploma de bioinginer, iar o alta candidata are la dosar o diploma de inginer IT. Au fost 3 plicuri cu variante si s-a ales aleator varianta 2. Plicul a fost deschis, dar nu ne-au fost aratate subiectele, iesindu-se din sala cu plicul pentru multiplicare. Plicurile 1 si 3 nu au fost deschise pentru a ne confirma ca nu contin aceleasi subiecte cu cele din plicul 2. Nu a fost afisata o tematica de concurs, fiind disponibila doar o bibliografie”, a spus Oana.

Mai mult decat atat, pentru a fi siguri ca favoritii concursului vor fi si angajati, nu li s-a dat nicio sansa celor nemultumiti sa faca contestatie. „Rezultatele examenului scris au aparut la avizierul spitalului pe 5 mai, antedatate cu 29 aprilie. Data finala a depunerii contestatiilor a fost de 5 mai, deci nu era nicio sansa pentru a se face contestatii. Chiar daca am obtinut un punctaj de 84 din 100 de puncte, am decis sa nu ma mai prezint la interviu”, a precizat Oana Niculescu.

Nereguli confirmate de un angajat al spitalului

Managerul Institutului de Oncologie nu a putut oferi un punct de vedere, fiind plecat in Bucuresti. O parte din aceste nereguli sunt confirmate si de un fizician, angajat al spitalului, care a facut parte din comisia de contestatii. „Pot confirma faptul ca printre candidatii pentru posturile de fizician medical sunt si persoane care nu au diploma de licenta in specialitate si faptul ca nu a fost afisata nicio tematica in privinta concursului. Sunt anumite lucruri neclare in organizarea acestui concurs pe care nu le pot nega, chiar daca lucrez in spital”, a precizat Calin Buzea, fizician primar la Institutul de Oncologie. Postul de fizician medical in cadrul Laboratorului de Radioterapie pune accent pe calcule minutioase, precise prin care se ajunge la o schema de tratament, personalizata pentru fiecare pacient bolnav de cancer. Efectueaza masuratorile radiatiei si planurile de tratament, acel tratament minune prin care cei bolnavi spera la o minune.

Sefa comisiei asigura ca totul s-a desfasurat in baza regulamentului

Studiile si cunostintele teoretice, certificate prin acte oficiale, sunt principalele criterii de selectie pentru un fizician medical debutant care urmeaza a fi specializat in radioterapie. Sefa comisiei de concurs a precizat ca dosarele sunt complete si toti candidatii indeplinesc conditiile de participare. „Este adevarat ca doi dintre candidati nu au diploma de licenta in fizica. Legislatia prevede ca pot ocupa un post de fizician debutant si candidatii care au un echivalent in bioinginerie, matematica si alte cateva domenii. Legat de afisarea rezultatelor, nu ma pot pronunta pentru ca eu doar am participat la corectarea lor”, a precizat Mihaela Oprea, fizician expert si sefa comisiei de concurs. Oana Niculescu este decisa sa se adreseze si la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi (ITM) pentru a solicita anularea concursului din cauza acestui cumul de favorizari evidente. Toti cei zece candidati admisi dupa proba scrisa urmeaza sa se prezinte in aceasta dimineata la spital pentru proba interviului.

Citeste si: O asistenta medicala nu a fost lasata in sala de concurs de la Institutul de Oncologie

Comentarii
 • CE VA MIRATI ?ASTA SE INTANPLA LA ORDINEA ZILEI ,MERGETI AZI LA SEDIUL POL. LOC.CA ARE LOC PROBA DE INTERVIU SA VEDETI ACOLO GOLANII…..AU LUAT PERSOANE CUNOSCUTE NOTE DE 9 ….SI LA INTERVIU PROMOVEAZA PE CEI CU 7……VA ROG SA URMARITI…NU VA MINT……ASA AU FACUT TOT TIMPUL….CEL CARE ARE PILE ARE TRECERE….

 • Asta e corectitudinea promovată de viitorul Rector al Umf DIMOFTE Mihail Gabriel actual director medical la IRO. Oile umefiste vor avea un nou cioban după executarea lui Oaie Maculatura.

 • Oricine are dreptul la petitie. Oricine poate sa reclame daca asta doreste. Din „articol”, in afara unui val de injurii (mai mult sau mai putin justificate), sunt cateva lucruri pe care nu le inteleg:

  1. Reclamanta are master si doctorat in fizica medicala?
  2. UT „Gh.Asachi” are sectie de medicina sau de fizica medicala?
  3. Din cerintele postului pare mai degraba o treaba de expert statistician. Asta dorea spitalul.

  Intotdeuna, cand sunt mai multi candidati decat posture, vor fi persoane nemultumite, dar daca jurnalistul nu pune intrebarile corecte si articolul nu prezinta complet situatia va rezulta un mare fleosc.

 • cand am intrat prima data in acest spital (de nu ar ajunge nimeni) am crezut in minuni.Curatenie de nota 10, medici cu multa rabdare si asistentele la fel,dar in schimb infirmierele aceleasi increzute, impertinente, tupeiste si obraznice. Oare cand vad atata durere, cum se mai pot hlizi atat de tare pe holuri, stau cate 2-3 ore nu ies din oficiu. Se bazeaza, pe faptul ca locul lor de munca ,,a costat” si trebuie sa-si scoata bani?Nu le spune nimeni nimic?Am stat cu un bolnav 4-5 ore, nu intrat macar o singura data o infirmiera in salon sa intrebe pe unul din bolnavi ceva(la Paleative, toti au nevoie de ajutor)Chiar nu putem schimba nimic, oare cei din conducere nu au nimic de spus? e adevarat ca este greu si pt ele, dar e locul lor de munca si trebuie sa tina cu dintii.Pacat, mare pacat, ca la angajare nu ati fost mai atenti si ati acceptat toate…

 • Daca vrem sa se intample cu adevarat ceva bun in tara asta trebuie sa terminam -chiar si fizic !- cu coruptii. Se vede clar ca ii doare in ..Bip.. de tot de lege, de Dumnezeu de tooot. Nu stiu daca respectiva dr in fizica o fi fiind o somitate(doctoratele in fizica fiind un fel de apa de ploaie) dar cu siguranta este peste un bioinginer!!! Porcia celor de la UMF nu mai trebuie probata. E destul sa intrebati pe medicii din spital cine le-a fost si ce a fost ..TATA…sau mama.. si o sa vedeti ca mai toti sunt fiii ploii, loaze de corupti , nu le-ar mai putrezi oasele, ardele-ar averile facute pe suferinta bolnavilor si ajung’ar pe mana loazelor sa vada ce rau e sa nu ai un medic bun. Mi’e scarba!!!!

  • Ok, daca doctoratele in fizica sunt apa de ploaie, in ce domenii stiintifice doctoratele sunt „multumitoare” in opinia ta? Ca de cele copy-paste de la drept am auzit deja!

 • Doctoratul in Fizica nu te face expert in Fizica Medicala care e o specializare diferita.
  Persoana a lucrat si la noi la Gh Asachi (asistent universitar) si a plecat prin demisie in ultimul moment ca sa nu fie data afara pentru ca nu isi mai tinea orele. Intriganta, a dezbinat fiecare colectiv in care a lucrat, adunanad informatii despre orice persoana pe care o intalneste pentru a folosi informatiile obtinute in alte ocazii, suficienta, aroganta. Nici nu isi dau seama cei de la IRO ce persoana au avut acolo. Cred ca e un anunt de matrimoniale asta singura, am si eu o diploma obtinuta asa cum a fost, imi bag poza intr-un articol si astept candidatii. Intotdeauna daca te iau inainte altii la vreo comptetitie esti nedreptatita. DIVA du-te la Constanta inapoi!

 • Ca angajarile se fac peste tot cu pile, asta stim cu totii. Crede ca acest concurs a fost fraudat. Nu sunt insa de acord cu cei care spun ca un doctor in fizica ar fi bine pregatit in domeniul medical decat un bioinginer. Ba chiar as spune ca e o prostie. Despre ce fel de doctorat in fizica vorbim? D-ra candidata nu ne spune ce domeniu al fizicii e doctor. In mecanica? In optica? Oricum, UTI nu are specializarea Fizica medicala! In schimb, Fac. de bioinginerie pregateste oameni care lucreaza cu aparatura medicala. D-ra ne spune senina ca nu stie sa lucreze cu aparatura medicala, nu spune in ce fel de fizica e doctor. In fizica medicala nu ar avea ce sa caute absolventi de UTI, ci doar de UMF, pt. simplul fapt ca acolo se face fizica medicala! In rest, succes d-rei, daca a fost fraudat concursul sa se anuleze, sa se reia si sa fie angajati fizicieni medicali care stiu sa lucreze cu acele aparate. Fraudarea concursului e o chestie, iar specialitatea candidatilor e alta!

  • Doctor in fizica nu cred ca esti, dar absolvent de „bioinginerie” cred. Esti cumva una din cele doua persoane? Crezi ca detineti adevarul absolut in aparate electrice si electronice, in calcul si citirea procedurilor scrise de altii? Bioingineria ar trebui sa se ocupe cu descoperirea tratamentelor pentru boli genetice nu cu trasarea de garduri in jurul posturilor caldute.

 • Am fost asa de revoltati inainte de revolutie ca o analfabeta a ajuns academician . Dupa revolutie , prostalani care nu ar avut niciodata studii superioare au reusit sa obtina la varste de 35-45 de ani , numeroase diplome . Acesti prostalani au avut acces in toate domeniile societatii , inversandu-se ordinea valorilor ; au luat locul adevaratilor profesionisti . De asemenea , familia prezidentiala este de cea mai joasa speta . Aceasta familie se remarca numai prin smecherie si hotie .

 • Profesionist si altora,

  Sunt absolventa de Bioinginerie si acum lucrez intr-un centru de cercetare pe trei mari proiecte (fac oase, cartilaj si piele artificiala-sa nu dea Domnul sa aveti nevoie de ele), asta nu ca sa-ti arat cat de tare sunt, ci ca ceea ce am invatat in facultate, mi-a deschis ft multe directii, adica mai pe intelesul tau, am cunostinte din foarte multe discipline, care mi-au adus numai avantaje cand am reuniuni cu specialisti straini dintr-un singur domeniu (ori chimie, ori biologie, cazul meu)…asa ca nu-mi spune tu mie, ca un fizician medical,sau simplu fizican, stie mai multe decat un bioinginer…un bioinginer are o viziune ampla asupra unui proces medical.

  • Cum poti sa-ti dai cu parerea daca nu cunosti in profunzime?!? Eu in mom asta iti pot spune destule informatii despre ceea ce cunosc pentru acest post desi sunt specializata pe o alta ramura a bioingineriei…imi pare rau de aceasta doctoranda, jos palaria ca a avut curaj sa iasa in fata, sa-si apere drepturile, dar nu va dati cu parerea despre bioinginerie daca nu cunoasteti.

   Din acest mesaj, nu intelegeti ca apar facultatea sau nu mai stiu ce, ci ca bioinginerie insm ore de munca atat in stiintele medicale cat si in stiintele ingineresti…stiu bine ce insm un doctorat in oricare domeniu ar fi el asa ca nu va mai dati cu parerea daca nu cunoasteti.

 • Situatia din Ro o stim cu totii, nu va mai plangeti atat, plecati naibii afara sunt atatea tari din Europa si din lume care va asteapta, nu va mai injositi si daca veti fi buni cu adevarat pe cat aratati veti ajunge departe.

  Fiecare e liber sa aleaga ce sa faca cu viata lui, iar dc ac doctoranda a ales Iasi insm ca si-a asumat riscurile…asa cum cei care au plecat si le-au asumat si ei…fiti pe pace!

  Oamenii din tara noastra nu-si vor schimba mentalitatea, in asta suntem crescuti si educati…asa ca sssttt, nu va mai plangeti, aveti buletin plecati liberi in Europa, sa vedem cati va baga in seama acolo…Sunteti mari si tari si cand vine vorba sa artati ce stiti sa faceti, apare tremuriciul.

  mama, chiar m-ati enervat.

 • ce treaba are ITM cu organizarea unui concurs?
  Habarnista esti si in sectorul asta.
  Are dreptate cel de mai sus cum te-a descris,ai impresia ca le stii pe toate.Doar impresia….

 • Sa nu te lasi! La fel se intampla si la Socola unde tariful e de 5000 de euro pt un post. Cica daca oferi 4000 te califici in tura2. Nici acolo nu-i intreaba nimeni de nimic. Cea mai mare spagara, dar si betiva e o anume Gina Grecianu care a pus la punct si executia patrimoniului (a se vedea procesul cu Expert Clean si cu Alexa pt domeniul Wincler), mana in mana cu Burlica dar si cu Popa angajat pe post de sef achizitii si fiind excumnatul lui Burlea. Asa ca …nu te lasa

Adauga un comentariu