Diete si regimuri

Mai putin de jumatate dintre romani au obiceiul de a lua micul dejun zilnic

Publicat: 10 dec. 2010
7

Mai putin de jumatate dintre romani au obiceiul de a lua micul dejun zilnic, persoanele care mananca dimineata avand, in general, peste 55 de ani si educatie superioara, potrivit unui studiu realizat in cadrul unei campanii de promovare a acestei mese.

„Pentru a avea o alimentatie echilibrata zilnic, niciodata nu trebuie sa renuntam la micul dejun, deoarece acesta asigura 20-25% din necesarul energetic recomandat”, spune dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul Institutului National de Diabet „Prof. dr. N. Paulescu.

Un sfert dintre romani iau mic dejun mai rar de o data pe saptamana, acestia fiind in mod special tineri cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani. Potrivit descrierii facute de respondenti , micul dejun ideal este compus din lapte, fructe si legume, dar si alte produse lactate si cereale. In ciuda acestei descrieri, obiceiurile alimentare ale romanilor sunt diferite – trei persoane din zece, majoritatea barbati, prefera un mic dejun consistent, cu produse din carne, oua si branza, iar sase romani din zece, majoritatea femei, aleg o masa de dimineata mai usoara si variata, care cuprinde iaurt, lapte si cereale, sandwichuri, oua sau branza. 16% dintre romani aleg o gustare rapida la micul dejun, constand in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandwichuri.

Nutritionistii spun ca un mic dejun echilibrat ar trebui sa contina produse pe baza de cereale integrale, pentru a furniza energie, produse lactate pentru aportul de calciu si fructe pentru vitamine si minerale. Studiul a fost realizat de compania de cercetare 360Insights incadrul unei campanii pentru promovarea micului dejun, pe un esantion de 800 de respondenti cu varsta cuprinsa intre 16 si 64 de ani. In luna aprilie o echipa de tineri a promovat in zece orase din Romania beneficiile micului dejun si importanta acestei mese.

Adauga un comentariu