Stiri medicale

Mai putine antibiotice in cercetare

Publicat: 10 dec. 2010
7

Numarul mic de proiecte de cercetare privind descoperirea si sinteza de noi antibiotice mai puternice pentru a lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibioticele conventionale ar putea avea efectul de a aduce lumea medicala la situatia de dinainte de descoperirea penicilinei, la inceputul secolului XX, avertizeaza microbiologii, dupa cum transmite AFP, preluat de Agerpres.

„Ne confruntam cu o importanta problema a rezistentei agentilor patogeni la antibiotice, problema ce ameninta sa se transforme intr-o criza medicala mondiala”, comenteaza Ursula Theuretzbacher de la Centrul de agenti anti-infectiosi din Viena, cu ocazia celei de-a 50-a Conferinte anuale IAAC (Conferinta Interdisciplinara asupra Agentilor Antimicrobieni si Chemoterapiei) desfasurata in perioada 12 – 15 septembrie la Boston (Massachusetts, SUA).

Cercetatoarea austriaca a insistat asupra existentei „unui numar enorm de cazuri de multirezistenta a agentilor patogeni la antibiotice, agenti patogeni impotriva carora nu dispunem de nici un antibiotic eficient pentru tratament”, fenomen intalnit atat in tarile bogate, cat si in cele sarace. Conform lui Gary Noel, cercetator la laboratoarele americane Johnson and Johnson, in prezent sunt cu jumatate mai putine substante antibiotice in curs de obtinere, decat in urma cu zece ani. El a precizat ca in prezent sunt cercetare mai putin de 50 de molecule de antibiotice noi, dintre care aproape jumatate sunt in primul stadiu de dezvoltare clinica, iar doar aproximativ 10% sunt testate pentru a li se evalua eficienta.

Adauga un comentariu