Eveniment-Social

Mai sint facilitati fiscale la plata impozitului pe profit?

Publicat: 18 iul. 1999

Desi supararea agentilor economici (inceputa prin suspendarea facilitatilor fiscale prevazuta in OG 92/97 – privind stimularea investitiilor directe – suspendare care a operat din 08.03.99, cind a intrat in vigoare Legea 36/99 – legea bugetului) persista, caci Guvernul nu a revenit asupra acelui art. 6 – desi a promis pentru atenuarea socului prezentarii astazi, care sint facilitatile de care mai beneficiaza agentii economici:
1. Persoanele carora li se desfac contractele de munca ca urmare a programelor de restructurare, privatizare, lichidare beneficiaza de scutire pe o perioada de 2 ani de la plata impozitului pe profit pentru cei care au infiintat societati comerciale si de la plata impozitului pe venit pentru cei care sint autorizati sa desfasoare activitati pe baza liberei initiative ca persoane fizice independente sau ca asociatii familiale (OUG 9/97, modificata prin OUG 52/98, aprobata si modificata prin Legea 108/97).
2. Persoanele juridice romane care se infiinteaza si isi desfasoara activitatea intr-o zona defavorizata si daca prin investitia nou creata angajeaza forta de munca din aceasta zona beneficiaza de „scutirea de la plata impozitului pe profit, pe durata de existenta a zonei defavorizate” (n.r. – 10 ani) – OUG 24/98 aprobata prin Legea 20/99.
3. Persoanele juridice/fizice care isi desfasoara activitatea in turismul rural beneficiaza de „scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv pe profit, pe o perioada de 10 ani din momentul clasificarii, a pensiunii turistice sau a pensiunii agroturistice” (OG 63/97 aprobata prin Legea 187/98).
4. Persoanele juridice romane care investesc din profit pentru realizarea de locuinte sau in lucrari de consolidare a locuintelor avariate de seisme, precum si de reabilitare a locuintelor existente, de categoria a III-a, a IV-a si garsoniere, beneficiaza de scutirea de impozit pe profitul investit cu aceasta destinatie in anul fiscal respectiv.
Tot astfel beneficiaza si persoanele juridice romane care investesc din profit in lucrari de viabilizare a terenurilor destinate constructiilor (Legea 114/96).
5. Contribuabililor care au un numar de peste 250 salariati si angajeaza cel putin 3% persoane handicapate si se reduce impozitul pe profit proportional cu ponderea persoanelor handicapate, angajate (OG 70/94, republicata in Monitorul Oficial 40/97).
6. Persoanele juridice care efectueaza investitii in zona Muntilor Apuseni si in rezervatia biosferei „Delta Dunarii” beneficiaza de „deducerea din profitul impozabil a cheltuielilor distinct evidentiate, facute cu investitia respectiva, pentru o perioada de 5 ani de la inceperea investitiei, iar in cazul celor din orasul Sulina, pentru o perioada de 10 ani” (OG 27/96, HG 323/96; HG 395/96; HG 486/92).
7. Titularii licentelor de minerit beneficiaza de „plata impozitului pe profit la nivelul cotelor prevazute de legea in vigoare la data incheierii licentei, cu reducerea acestuia” (Legea 6/98).
8. Titularii acordurilor petroliere beneficiaza de „scutirea de la plata impozitului pe profit pentru o perioada de un an de la ziua inregistrarii productiei de petrol” (Legea 34/95).
In afara acestor facilitati, mai sint agenti economici care beneficiaza de facilitati fiscale in derulare, respectiv:
– persoanele juridice care s-au inregistrat la Registrul Comertului pina la 01.01.95 si care au inceput pina la 30.01.98 beneficiaza de scutire cde la plata impozitului pe profit, functie de obiectul de activitate preponderent – comert, prestari servicii, productie (Legea 12/91; OG 40/98);
– societatile comerciale care se privatizeaza prin cumpararea de actiuni de la FPS si ale caror contracte au fost incheiate pina la 29.12.97 beneficiaza de reducerea cu 30% a impozitului pe profit corespunzator cotei de actiuni dobindite, pe toata durata achitarii ratelor (OUG 88/97).
Consilier juridic Lili CRACIUNloading...

Adauga un comentariu