Eveniment-Social

Mâine, 15 octombrie 2021, sute de candidați participă la concursul public pentru ocuparea celor mai importante funcții de conducere din unitățile de învățământ din Iași

Publicat: 14 oct. 2021
Inspectoratul Școlar Județean Iași și profesor la catedră în fața elevilor
Inspectoratul Școlar Județean Iași derulează, în perioada 20-24 octombrie 2021, proiectul FILIT în școala ieșeană (ediția a IX-a), suită distinctă de manifestări culturale în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere - FILIT

Mâine, 15 octombrie 2021, sute de candidați participă la concursul public pentru ocuparea celor mai importante funcții de conducere. Totul pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți, proba scrisă. Evaluatorii vor fi prezenți la centrul de concurs la ora 11:30 și vor așteapta într-o sală ca să fie chemați de către responsabilii de sală la corectare. La ora 12:00, cel târziu, se încheie cele 120 de minute pe care candidații le au la dispoziție pentru rezolvarea celor 50 de itemi

Mâine, 15 octombrie 2021, cu începere de la ora 10:00 și la Iași, sute de profesori ieșeni vor participa la concursul public pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți, proba scrisă. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a publicat lista finală cu dosarele înscrise, pe 30 septembrie 2021. Au fost depuse, în total, 387, dintre acestea 17 fiind invalidate. Între 15 noiembrie și 8 decembrie urmează proba de interviu. Pe 17 decembrie vor fi validate rezultatele finale, iar între 20 și 22 decembrie va avea loc emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022). La Iași sunt vizate aproximativ 400 de posturi în condițiile în care sunt peste 200 de unități educaționale cu personalitate juridică.

Sesiune specială a probei scrise din cadrul concursului de directori de școli 2021

O sesiune specială a probei scrise din cadrul concursului de directori de școli 2021 va avea loc joi, 28 octombrie 2021, pentru candidații care nu pot fi prezenți la proba de vineri, 15 octombrie, din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau din cauza carantinării. Este vorba despre candidații pentru posturile de director și director adjunct care nu se pot prezenta la proba scrisă a concursului de mâine, 15 octombrie 2021, din motive medicale, certificate de raport medical sau decizie de carantinare – emise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), alături de o cerere către comisia județeană.

Cum se face evaluarea probei scrise la concursul pentru posturi de director și director adjunct

De precizat că, la finalul rezolvării testului standardizat, fiecare candidat predă testul și foaia de concurs responsabilului de sală, semnează borderoul de predare-primire a testelor și rămâne în sală pentru a participa la etapa de evaluare a acesteia. Comisiile evaluează obligatoriu testul standardizat în prezența candidatului și a doi martori aleși dintre candidații din sală și consemnează punctajul în borderoul de notare existent pe foaia de concurs fără a face însemnări sau notări pe acesta, respectiv pe lucrare. Dacă răspunsul furnizat de candidat coincide cu răspunsul corect, se acordă punctajul maxim pentru itemul respectiv.

În procesul de evaluare se acordă sau punctaj maxim pe item, sau zero puncte, fiind interzis a se acorda punctaj intermediar. Se acordă zero puncte pentru un item în următoarele situații: răspunsul furnizat de candidat nu este identic cu răspunsul corect; candidatul nu a marcat niciun răspuns corect; candidatul a marcat mai mult de un răspuns ca fiind corect. Se însumează toate punctajele acordate de un evaluator fiecărui tem și rezulta punctajul total al testului. Punctajul total al textului se împarte la 10 și rezultă nota pe test.

Care sunt principalele condiții de participare la concursul de directori

Pentru a participa la concursul pentru ocuparea funcției de director sau de director adjunct, cadrele didactice trebuiau să îndeplinească, cumulativ, condiții precum: a) – sunt absolvenți ai învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare, b) sunt titulari în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioada nedeterminată, au o vechime în învățământul preuniversitar de minimum 5 ani, d) – au calificativul „Foarte bine” acordat în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități, nu au fost sancționate disciplinar în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră. De asemenea, mai pot participa persoanele care nu au fost lipsite de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecatorească definitivă de condamnare penală, nu au fost sancționate disciplinar și nu au avut statutul de „lucrător al Securității” sau „colaborator al Securității”.

În Comisia de evaluare a candidaților pentru posturile de conducere în școli și licee vor fi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai unității, dar și ai autorităților locale

Pe de altă parte, din Comisia de evaluare a candidaților pentru posturile de conducere în școli și licee vor fi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai unității, dar și ai autorităților locale. Ministrul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a precizat că organizarea concursului național pentru directorii de școli va fi cu subiecte unice. În etapa a doua (după proba scrisă), cei care vor fi reușit să treacă un plafon de minimum nota 7 vor lua parte la proba de interviu. În completare, ministerul Educației arată că examenul pentru directori de școli și licee este organizat pe modelul celor naționale, cu subiecte relevante pentru orice candidat care dorește să-și asume managementul unei unități de învățământ.

Comentarii
Adauga un comentariu