Sport

Mâine este ziua cea mare! Liga I de fotbal va avea 16 echipe! Ce li se pregătește cluburilor care vor scăpa de retrogradarea de pe teren

Publicat: 29 iul. 2020
Liga I de fotbal va avea 16 echipe, dar cluburile care vor scăpa de retrogradare vor avea probleme

Liga I de fotbal va avea 16 echipe, dar cluburile care vor scăpa de retrogradare vor avea probleme. Se vor lua în discuție scenariile posibile în cazul suspendării campionatului fără disputarea tuturor meciurilor, dar se prefigurează o anumită variantă: 16 echipe în Liga I

Liga I de fotbal va avea 16 echipe

Situația neclară din Liga I de fotbal, în principal în play-out, își va găsi o rezolvare mâine, la Adunarea Generală a LPF, urmând ca nicio echipă să nu mai retrogradeze. Se vor lua în discuție scenariile posibile în cazul suspendării campionatului fără disputarea tuturor meciurilor, dar se prefigurează o anumită variantă: 16 echipe în Liga I de fotbal! Doar că echipele care ar trebui să retrogradeze vor avea probleme cu banii! Normal că principala variantă care va fi discutată este cea cu disputarea tututor meciurilor. Dar este utopică pentru totul trebuie finalizat până pe 5 august, iar  Dinamo mai are 7 meciuri de jucat. Propunere: nu retrogradează nimeni din Liga 1, iar numărul echipelor crește la 16.

Două echipe din Liga I de fotbal nu iau bani din drepturi TV

Cele mai mari șanse de aprobare le are varianta cu 16 echipe în Liga I sezonul viitor, în care nu ar retrograda nimeni. Pentru completarea numărului de echipe ar promova locurile 1 și 2 din Liga a 2-a, iar locul 3 ar trebui să dispute un baraj, iar aici varianta este ca adversara să fie ultima clasată!
Numai că echipele care vor fi păstrate în Liga I care s-ar afla pe loc retrogradabil vor avea o sarcină foarte grea sezonul viitor. Majoritatea echipelor nu sunt de acord că banii din drepturile TV să se împartă la 16 în loc de 14. Asta înseamnă că două echipe vor sta în Liga 1, dar fără banii de la TV. În condițiile în care pentru multe dintre echipe aceste sume reprezintă între 60 și 80 la sută din buget, este evident că le va fi foarte greu să-și facă un lot competitiv pentru
sezonul viitor fără să aibă noi surse de finanțare.

Răzvan Burleanu a spus că FRF va aproba mărirea numărului de echipe din Liga I de fotbal dacă Liga va propune

Propunerea va fi înaintată de LPF către FRF, iar federația va lua în discuție varianta în Comitetul Executiv din 3 august. Iar șansele să fie aprobată sunt extrem de mari câtă vreme inclusiv președintele Răzvan Burleanu a lăsat de înțeles acest lucru.

„Noi, ca federație, am înaintat acum doi ani o propunere de creștere a numărului de echipe de la 14 la 16 în Liga 1. În spatele acestei propuneri stă un studiu realizat de federație împreună cu UEFA și cu o companie internațională de prestigiu în acest domeniu, care a analizat toate aspectele. Cum ar fi audiențele TV, incertitudinea rezultatului unui meci, numărul de spectatori, infrastructură, stabilitate financiară.
Deja, când discuți despre schimbarea sistemului competițional, obiectivul pe care noi, ca federație, ni l-am asumat încă din 2014, a fost acela de a dezvolta sustenabil fotbalul din România. De aceea, astăzi, considerăm că cel mai bun sistem competițional din Liga 1 ar fi cel cu 16 echipe, sistem play-off – play-out, și cu un meci de baraj între cea mai bună echipă din play-out și ultimul loc calificabil în Europa din play-off. Această schimbare am fi văzut-o oportună pentru sezonul 2021-2022, dar dacă cluburile, LPF și deținătorii de drepturi consideră că poate fi implementată încă de acum, cu siguranță Federația va susține acest demers. O decizie în acest sens putem să luăm abia în ședința din 3 august, când vom avea o întâlnire de Comitet Executiv, iar pe agenda de lucru a acestui Comitet Executiv se află și dezbaterea despre sistemul competițional la nivelul Ligii I”, a spus Răzvan Burleanu.

Dacă se vor aproba aceste modificări, atunci Politehnica Iași va putea scăpa de retrogradare.

 

Adauga un comentariu