Actualitate

Maine, iesenii isi aleg noul primar. Sute de mii de oameni, asteptati la urne

Publicat: 03 iun. 2016

@ Peste 700.000 de ieseni sunt asteptati maine la urne, pentru a-si alege reprezentantii in structurile de conducere a primariilor si consiliilor locale in urmatorii patru ani @ In judet vor fi deschise 730 de sectii de votare, din care 241 numai in municipiul Iasi
 
Maine, 5 iunie, 700.000 de ieseni sunt asteptati la urne, pentru a-si alege reprezentantii in structurile administratiilor publice locale. Alegerile locale din acest an au facut ca 475 de persoane sa-si depuna candidatura pentru functia de primar in cele 89 de unitati administrativ-teritoriale din judet. In toate localitatile au fost deschise 730 de sectii de votare, dintre care 241 sunt numai in municipiul Iasi. Sectiile de votare vor fi deschise intre orele 7:00 si 21:00.

In fiecare unitate administrativ-teritoriala functioneaza cate un birou local de circumscriptie unde se pot depune reclamatiile. In municipiul Iasi si-au depus candidatura 10 persoane pentru functia de primar, iar 9 formatiuni politice au depus liste pentru a intra in Consiliul Local. Totodata, alte sase persoane au ales sa candideze ca indepedenti pe buletinul de vot pentru Consiliul Local Municipal Iasi. Toti acestia vor candida pentru 27 de pozitii la nivelul consiliului local, in vreme ce pentru municipiul Pascani au fost stabilite 19 locuri de ales local, iar pentru orasele Pascani, Harlau si Targu Frumos cate 17 poziti in structura respectiva.

Toate aceste locuri au fost stabilite in raport cu numarul de cetateni al localitatii respective. Pentru prima oara, sectiile de vot vor fi informatizate, pentru a evita orice tentativa de frauda electorala. Mai exact, actul de identitate al alegatorului va fi scanat de un operator, pentru a afla daca persoana respectiva are 18 ani, si-a pierdut dreptul de a vota, a votat într-o alta sectie sau altcineva a facut acest lucru in locul sau.

Cei care nu respecta deciziile autoritatii electorale risca sanctiuni drastice. Nu este permisa prezenta altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de catre alegatori în timpul exercitarii dreptului electoral, detalii care se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei. Este interzisa distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala, fapte care se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei.

In plus, nu este permisa utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, fapte care se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Este interzisa comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri în jurul localului sectiei de votare, fapte care se sanctioneaza cu amenda de la 2.200 lei la 3.000 lei.loading...

Comentarii
  • Ati vazut undeva o lista cu numele celor care candideaza la Consiliile locale sau la Consiliile judetene ? Pun pariu pe oricat ca din 100 oameni nu gasiti nici 2 care sa stie precis pe cine voteaza.Nici in mediu online lucrurile nu stau mai bine. Intrati pe site-ul Biroului electoral judetean si nu ve-ti gasi numic in acest sens.Avea dreptate o cucoana secretar de stat american care intr-o vizita in romania spunea. Lasatii sa voteze ca noi stim cine trebuie sa iasa in alegeri castigator.

    • Tataie, pune un link sa vad si eu spusele americancei in original, adica in limba americana. Dar mai intai sa verific daca nu cumva pe americanca matale nu o cheama Zoia.

Adauga un comentariu