Magazin

Maine nu ai voie sa te certi cu nimeni! Traditii de Buna Vestire

Publicat: 24 mart. 2013
1

Buna Vestire, care se praznuieste anual pe 25 martie, este, fara indoiala, una dintre cele mai importante sarbatori religioase. Aceasta zi reprezinta momentul in care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa sa-l aduca pe lume pe Mantuitorul Iisus Hristos. In popor, Buna Vestire mai e cunoscuta drept Blagovestenia sau Ziua Cucului.

Din strabuni, traditia spune ca de Buna Vestire nu e bine sa iesim din casa flamanzi sau fara bani in buzunar. Mai mult, la auzul cantecului cucului, e bine sa aruncam un banut in directia din care se aude glasuirea pasarii, pentru a avea noroc tot anul. Fetele nemaritate sau holteii asculta cantatul cucului pentru a afla cand se casatoresc, fiecare tril echivaland cu un an.

In Bucovina si in multe zone din Muntenia, femeile se scoala dis-de-dimineata, fac focul in ograda si pun in fata usii paine, sare si apa. Pe la pranz, painea si sarea se dau de pomana unui sarac, acest gest aducand spor si sanatate in gospodarie. În schimb, apa se lasa in continuare la usa, in vas, pentru ca ingerii sa-si potoleasca setea.

In Transilvania, se mai pastreaza un obicei stravechi. De seara, se pregatesc cateva obiecte rituale: o oala cu jar, tamaie si clopotei. Cel care se scoala primul in acea familie iese din casa, pune tamaie peste jar si inconjoara cladirea de trei ori; apoi, afuma vitele si pomii, facand zgomot cu clopoteii. Se spune ca astfel se alunga energiile negative si bolile din gospodarie.

Sarbatoarea Bunei Vestiri trebuie petrecuta in buna intelegere cu cei din jurul nostru. Cine se cearta pe 25 martie va avea necazuri tot anul.

De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afara, dar si vitele din grajduri si le lasa sa stea la soare, fara sa poarte jug, pentru ca ele sa fie sanatoase tot anul.

Daca in ziua praznicului e ceata, primavara va fi placuta, calduroasa si fara multe zile mohorate.

De Blagovestenie este dezlegare la peste. Este bine sa mancam peste, pentru a fi sprinteni si sanatosi… ca pestele.

Daca gainile sau orice pasare de curte oua, acestea nu se pun sub closca, pentru ca vor iesi pui bolnavi si vor aduce paguba in familie.

Femeile care vor sa aiba copii tin post negru, beau agheasma si se roaga Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri sa faca minuni in familia lor.
sursa: libertatea.ro

Adauga un comentariu