Coronavirus

Majoritatea copiilor cu COVID-19 nu prezintă simptome tipice bolii, potrivit unui studiu

Publicat: 15 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Majoritatea copiilor cu COVID-19 nu prezintă simptome tipice bolii potrivit unui studiu
Adolescenții și copiii pot avea o evoluție mai ușoară a bolii în comparație cu adulții care suferă de COVID-19

Un studiu al Universității Alabama din Birmingham a descoperit că majoritatea copiilor infectați cu COVID-19 nu prezintă simptome tipice. Majoritatea copiilor infectați cu coronavirus nu prezintă simptome tipice, ceea ce înseamnă că poate fi dificil ca specialiștii să le găsească și să pună un diagnostic, au raportat cercetătorii.

O echipă de la Universitatea Alabama din Birmingham a examinat date de la 12.306 copii din SUA cu cazuri confirmate de laborator de Covid-19 și a constatat că puțini aveau simptome tipice.

Echipa a raportat că 18,8% dintre copii au prezentat simptome nespecifice, precum febră și tulburări ale simțului gustului sau mirosului.

Doar 16,5% dintre copii au prezentat simptome respiratorii, cum ar fi tuse; 14% au prezentat simptome gastro-intestinale, cum ar fi greață, diaree și dureri abdominale; 8% au avut erupții cutanate sau alte simptome ale pielii și 4,8% au avut cefalee sau alte simptome neurologice.

Aproximativ 5,3% dintre pacienți au fost spitalizați. Dintre cei spitalizați, 17,6% aveau nevoie de servicii de îngrijire critică și 4,1% aveau nevoie de ventilație mecanică, a raportat echipa în jurnalul Nature Scientific.

Adolescenții și copiii pot avea o evoluție mai ușoară a bolii în comparație cu adulții care suferă de COVID-19

„În general, constatările noastre sugerează că adolescenții și copiii pot avea o evoluție mai ușoară a bolii în comparație cu adulții care suferă de COVID-19”, au scris ei.

„Având în vedere prevalența ridicată a semnelor și simptomelor nespecifice și a faptului că majoritatea pacienților nu aveau simptome tipice în cadrul investigației noastre, este necesară o vigilență sporită, screening inovator și teste frecvente în rândul copiilor școlari și al contactelor lor imediate”, se mai arată în raport.

Echipa a remarcat că riscul de spitalizare a fost mai mare în rândul copiilor negri și hispanici decât în rândul copiilor albi. Aceste disparități rasiale au fost observate pe scară largă în rândul adulților și copiilor în timpul pandemiei coronavirusului.

Minsitrul Sănătății, Ioana Mihăilă: „Încurajez părinţii să-şi vaccineze copiii când va fi posibil“

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, îi încurajează pe părinţi să-şi vaccineze copiii împotriva covid-19, atunci când acest lucru va fi posibil. Ea a mai declarat că vrea ca vaccinarea să fie continuată în mod susţinut şi a făcut un apel în acest sens la medicii de familie.

„Toate măsurile pe care le luăm merg pentru încurajarea ritmului de vaccinare. Încercăm să ne îndreptăm încurajările şi spre oraşele mici şi mediul rural. Fac apel către medicii de familie să se implice în vaccinare. Sper că la 1 iunie vom fi cât mai aproape de această ţintă de 5 milioane, am insistat ca măsurile să fie corelate cu această ţintă. Am încurajat DSP-urile şi,  împreună cu Valeriu Gheorghiţă, am ajuns la concluzia că trebuie să fim aproape de comunităţile mici.

Trebuie să se formeze echipe mobile şi să se susţină vaccinarea la cabinetele medicilor de familie. Măsurile de relaxare sunt importante, restricţiile trebuie să fie acceptabile, aceste prime măsuri sunt binevenite. Acele măsuri de relaxare care privesc evenimentele cu număr mare de participanţi cred că trebuie să fie condiţionate de prezenţa persoanelor vaccinate şi voi susţine acest lucru peste tot. Sperăm că ritmul de vaccinare nu va încetini sau nu va încetini semnificativ, după aceste măsuri. Am fost de acord cu aceste măsuri, dar pentru restul măsurilor voi insista să fie văzute în funcţie de incidenţe sau cum va evolua pandemia”, a declarat Ioana Mihăilă.

Adauga un comentariu