National

Maladia Simirad

Publicat: 07 iul. 2002
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:34256;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

De o bucata de vreme, n-am mai scris nimic despre arendasul din Palatul Roznovanu. Nu fiindca nea Costache n-ar mai fi facut prostii, ci fiindca ma scarbisem de-a binelea de acest subiect. Personajul cu apucaturi de chiabur urbanizat imi provoaca aceeasi reactie ca o balta urat mirositoare, pe care stii ca n-o poti asana de unul singur. Poti doar s-o ocolesti si sa pui un panou de avertizare: „Atentie, primar toxic! Respiratul interzis, pericol de asfixiere!”.
Nenorocirea e ca baltoaca Simirad nu musteste doar intre peretii Primariei. Malul fetid secretat de jupanul sef manjeste mai tot orasul, infiltrandu-se in viata iesenilor pe toate caile: strazi bombardate cu gropi, tramvaie cu iz de „bou-vagon”, calorifere aspiratoare de bani, taxe ca niste bolovani, reguli precum ciuma lui Caragea. Cu suinul sau sef in centru, Primaria Iasului a ajuns un fel de caracatita de mal, care sufoca mai tot ce prinde. Mai putin pe protejatii casei, care au avut grija sa se-ncumetreasca din timp cu cine trebuie.
Machiat si coafat de dobermanii din presa „de curte”, intrat cu alai in PSD, Marele Alb de Ghireni duce tupeul pe culmi greu de atins. Mergand pe urmele ministrului Mitrea, care a inventat „vilele sociale” de zeci de mii de dolari, proaspatul social-democrat Simirad a iesit pe piata cu „apartamentele sociale de lux”, la 800 de milioane bucata. Adica aproape 25.000 de dolari. Si nu e vorba de blocuri noi, construite in buricul targului, ci de apartamente vechi, de la marginea orasului, renovate la pretul blocurilor de tip vila de la Autogara sau din Podul de Fier.
De cand construieste Primaria apartamente de lux? Cand mii de ieseni cinstiti n-au o locuinta macar decenta, Simirad arunca miliardele stranse din banii nostri pe locuinte cu preturi astronomice. Iar Consiliul Local, dominat de PSD, tace malc in fata acestei nerusinari monstruoase! Halal social-democratie: iei de la saraci ca sa dai la bogati. Cred ca un anume fiu de ceferist din Oltenita n-ar fi deloc incantat de aceasta bataie de joc cu eticheta social-democrata.
Pe Simirad il inteleg: de cand s-a mutat in viloiul din Galata, crede ca tot ce costa sub un miliard e locuinta sociala. In plus, stie ca n-o sa mai candideze in 2004, asa ca arunca linistit cu miliardele iesenilor inspre firmele aducatoare de comision. Daca socotelile lui Simirad sunt simple, mai greu de inteles sunt cele din PSD Iasi. Aflat in cadere inca din 2000, Simirad s-a transformat intr-o adevarata piatra de moara in ultimul an, cand s-a comportat ca un sinucigas politic, batandu-si joc de ieseni in ultimul hal. Pastrandu-l in barca, PSD Iasi va plati in 2004 oalele sparte acum de Simirad. Dezmatul din Primarie, tonetarii alungati, sutele de miliarde azvarlite pe Bahlui, toate acestea, si multe altele, vor figura pe nota de plata pe care opozitia o va prezenta partidului condus la Iasi de Ion Solcanu.
Cand a batut palma cu Simirad, Adrian Nastase a crezut ca aduce in ograda PSD un cal de tractiune. Ghinion: ca in bancurile cu vacari americani, calul plecase. In locul calului, la PSD a ajuns un buhai lovit de streche, care impunge caii, darama grajdul si sperie copiii. Cine se incumeta sa-l ia de coarne?

Adauga un comentariu