Destinatii turistice

Malta, taram al relaxarii

Publicat: 22 feb. 2012

Malta este destinatia perfecta pentru odihna: soare, culori speciale, briza racoritoare, multa istorie si scufundari magice in universul acvatic

Fiecare sat maltez are cate un sfant protector, sarbatorit anual printr-o petrecere care reuneste familiile si
impodobeste strazile. Festa inseamna culoare, fum si zgomot. Bisericile sunt luminate de zeci de beculete multicolore, statuile sfintilor sunt scose pe strazi pentru a fi ridicate in slavi, strazile sunt strajuite de steaguri precum cele purtate de cavaleri acum aproape 500 de ani, fanfara se plimba cantand, cu alaiul de oameni dupa ea, copii imbracati in haine noi fug de zor in toate directiile sau se inghesuie la tarabele pe care sta tolanita halvita traditionala malteza. Unii batrani si-au adus scaunele de-acasa pentru a privi, la miezul noptii, spectacolul de artificii, pus in scena de fabrica de artificii malteza, veche de opt decenii. Cine vrea insa distractie contemporana are la dispozitie doua strazi de cluburi in statiunea Saint Julians. Aici, bautura e ieftina, iar oferta muzicala, pe aproape toate gusturile.

Odihna la cetate

Malta insa este renumita pentru relaxare, iar cel mai potrivit loc pentru asta este chiar in capitala. Construita ca o cetate de catre cavalerii ioaniti in secolul al XV-lea, Valleta face parte din patrimoniul UNESCO. Este unul dintre primele orase europe care au folosit gridul ca sistem de asezare al strazilor. Cu toate acestea, par labirintice. Sunt inguste, unele inclinate la 60 de grade, si adapostesc case carora locuitorii le dau nume dupa ceea ce le este drag in viata. Totul e baroc. Nu trebuie sa ratezi Catedrala Sfantul Ion, unde se odihnesc sub cripta de marmura 400 de cavaleri, si nici cele doua picturi de Caravaggio, ce transmit emotii prin joc de umbre si lumini. Aici exista pereti suflati cu aur. Palatul Marilor Maestri este in prezent sediul presedintiei si parlamentului maltez.

Insula Gozo

Si mai relaxant insa este in insulele Gozo si Camino, parte din arhipelagul maltez. Pe Ca-mino locuiesc trei oameni, asa ca vei fi departe de orice agitatie. Aici s-a filmat „Contele de Monte Cristo“. In drum catre Gozo, treci pe langa Laguna Albastra, al carui nume vine de la culoarea apei, asemanatoare cu cea a cernelei, amestecat cu verde fistic. Denumirea Gozo vine din latinescul „gandium“, care inseamna relaxare. Aici admiri gradini de cactusi din al caror fruct se face lichiorul maltez. Lumea sta mai mult in casa, caci este foarte foarte cald, iar „magazineleÓ ambulante trec pe la usa fiecaruia. Pe 15 august, de Sfanta Maria, au loc curse de calesti trase de cai. Distantele dintre obiectivele turistice le parcurgi cu autobuzele malteze, vechi din anii ’50, adevarate muzee ambulante. Ele te vor duce la Fereastra Albastra, locul unde marea a scobit artistic in stanca.

Sursa: unica.roloading...

Adauga un comentariu