Culinar

Mămăligă cu brânză: Cu aceste rețetă obții un produs delicios

Publicat: 05 mai 2021
mămăligă cu brânză care s-a topit
mămăliga cu brânză este și foarte ușor de pregătit, astfel că în cel mult 20 de minute poți avea pe masă o mâncare extreaordinară

Mămăliga este una dintre cele mai întâlnite mâncăruri românești. Multă lume alege să mânânce mămăligă cu brânză și, eventual, să mai adauge și niște cârnați sau Kaiser.

Trecând peste faptul că vei avea regrete legate de siluetă, mămăliga cu brânză  este un deliciu culinar. În plus, cu această combinație de mâncăruri se poate sătura și o familie mai numeroasă.

Pe lângă gustul fabulos, mămăliga cu brânză este și foarte ușor de pregătit, astfel că în cel mult 20 de minute poți avea pe masă o mâncare extreaordinară.

Mămăliga cu brânză: Deliciu culinar moștenit de la bunici

Pentru a pregăti o mămăligă cremoasă și fină ai nevoie de aproximativ jumătate de kg de mălai, 1,5 l apă, o linguriță de sare, un cub mic de unt și 100 g brânză telemea.

Modul de preparare este relative simplu. Se pune apa la fiert cu un praf de sare și un praf de mălai. Când apa clocotește, se toarnă mălai în ploaie, având grijă să amestecăm în continuu. Când mămăliga începe să se îngroașe, se dă focul la mic și se continuă să amesteci constant pentru încă aproximativ 10 minute.

Se adaugă untul și se mai amestecă încă un minut sau până când untul e complet topit.

Mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn, deoarece acesta atrage aburii și, din loc în loc, se înfige câte o bucată de brânză și se acoperă cu mămăligă.

Mămăliga se lasă acoperita pentru aproxmativ 5 minute, apoi se taie bucăți în așa fel încât să ai și mămăligă și brânză. Poate fi mâncată cu smântână sau cu ceapă.

Mămăligă la cuptor cu brânză, cârnați sau kaizer

Pentru a face o mămăligă la cuptor cu brânză, cârnați și Kaiser ai nevoie de 360 gr făină de mălai, o linguriță de sare, 4 ouă, 500 gr de brânză sărată, 300 gr smântână, cârnați afumați sau Kaizer. Puteți folosi și slăninuță.

Într-un ceaun de fontă se pune la fiert apa, după care adăugați mălaiul în ploaie, amestecând constant cu un tel pentru a nu face cocoloașe.

După ce ați pus mălaiul, focul se dă la mic, și se mestecă folosind o lingură de lemn. Se lasă la fiert proximativ 10-15 minute. După ce mămăliga a fiert, într-o tavă de cuptor se pune câte un strat de mămăligă, peste care se aduagă unul de smântână, brânza frământată și bucățele de cârnați sau kaizer. Se acoperă cu un alt strat de mămăligă și pe urmă iar smântână, brânză frământată și bucățele de cârnați sau kaizer.

Ultimul strat trebuie să fie de mămăliga, în care se fac 4 adâncituri cu lingura umezită în apă și în fiecare adâncitură se pune conținutul unui ou. Se aduagă, după gust cârnați, Kaizer sau slăninuță. Tava se lasă la cuptor pentru 30-40 minute până ce oul e gătit. La final, se poate servi cu smântână extra.

Câte calorii are mămăliga cu brânză

O porție de mămăligă cu brânză conține aproximativ 150 de calorii de la mămăligă și 300 de calorii de brânză, deci aproximativ 450 de calorii.

Dacă optăm pentru mămăliga cu brânză de vaci și smântână, atunci numărul de calorii va fi și mai mare. 50 de grame de smântână cu un procent de grăsime de 15% conțin 100 de calorii. Acestea se adaugă la cele aproximativ 150 de calorii ale mămăligii și celor aproximativ 250 de calorii ale brânzii de vacă. Rezultatul este de aproximativ 500 de calorii.

În cazul în care pe lângă mămăliga cu brânză mai punem o tochitură, cârnați sau Kaiser prăjit, atunci această mâncare se transformă într-o bombă calorică.

Comentarii
Adauga un comentariu