Eveniment-Social

Mamica, de ce ne-a ocolit Mos Craciun?

Publicat: 29 dec. 1999

•Nu i-am cerut decat o punga cu lapte •O mama cu opt copii a impartit trei cartofi la pranzul de sarbatoare •Mos Craciun ii ocoleste pe cei saraci

„Nu vreau decat un loc de munca”. Aceasta este dorinta ajunsa pana la implorare a Valentinei Gafita. Mama a opt copii, parasita de patru ani de sotul plecat in Turcia, Valentina nu are nici un mijloc de trai. Ca sa respectam adevarul, ea primeste pentru intreaga familie 208.467 de lei ajutor social si 320.000 de lei alocatia pentru copii. „Am lucrat 18 ani la Pangran SA iar in 1995 m-au disponibilizat. Am fost in audienta si la primar ca sa-i cer un loc de munca. Si el mi-a raspuns: xCauta-ti un loc de muncax. Mai marsav om decat acesta nu am vazut in viata mea”. Toate incercarile Valentinei Gafita de a-si gasi un loc de munca au esuat din cauza ca este „batrana”: are 39 de ani. „Am lucrat trei luni la o brutarie din cartierul Dacia – Impex SRL -, dar patronul cauta fete tinere. Mi-a spus ca nu mai are ce face cu mine. Pentru trei luni m-a platit cu 75.000 de lei. Si-a batut joc de mine”.

Doi escroci au vrut s-o dea afara din casa

S-ar putea ca unii sa se intrebe de ce a adus Valentina pe lume atatia copii. In primul rand, ea iubeste foarte mult copiii. In al doilea rand, nu avea de unde sa stie ca Pangran SA o va azvarli in strada, chiar daca nu avea cum sa se planga de serviciile ei. Culmea e ca Valentina a cumparat 18 actiuni la firma, pentru ca Pangran nu disponibiliza pe cei care aveau actiuni. Viata acestei familii este din ce in ce mai grea. Datoriile pentru plata intretinerii s-au ridicat la 13 milioane de lei. Si-a vandut tot ce a putut din casa si a achitat sase milioane. Afland despre necazurile ei, doi tineri s-au oferit sa-i achite restul de sapte milioane de lei la intretinere. Dupa o luna, acestia i-au oferit 40 de milioane de lei ca sa elibereze apartamentul, cerandu-i contractul de vanzare-cumparare. In ultimul moment, Valentina Gafita si-a dat seama ca cei doi sunt niste escroci care doreau s-o dea afara din apartament. „Ultima data cand au venit, acum trei saptamani, vazand ca eu refuz sa le dau apartamentul, mi-au cerut cele sapte milioane de lei, in caz contrar ei urmand sa ma dea in judecata”. Este cert ca necazurile acestei femei nu s-au incheiat. Naiva, asa cum spuneam, ea a semnat niste acte pentru cele sapte milioane de lei nelasandu-i-se nici o copie. Drept pentru care n-ar fi de mirare sa fie actionata in judecata de acesti farseuri.

„Am plans cand m-au intrebat copiii de ce nu vine si la ei Mos Craciun”

In apartamentul din strada Stramosilor nr. 9, bl. SF4, etaj 3, ap. 2 curatenia domneste peste tot iar copiii erau modest dar curat imbracati. Valentina era disperata ca Razvan, in varsta de 4 ani, avea febra, voma si ea nu putea sa-l ajute cu nimic din cauza ca in casa nu exista nici macar o aspirina. „M-am saturat sa tot cersesc pe la vecini. Necazurile noastre nu se opresc la lipsa medicamentelor. Poate insasi boala unuia sau altuia dintre noi se datoreaza lipsei mancarii. Ma credeti ca in dimineata asta (ieri, 28 decembrie a.c. – n.n.) am avut trei cartofi pe care i-am impartit tuturor?” M-am apropiat de cel mic, avea febra mare dar l-am intrebat ce ar fi vrut sa-i aduca Mos Craciun? xO punga cu laptex, mi-a zis. „Noroc ca am avut niste fasole capatata de la vecini si, de ziua Nasterii Mintuitorului s-au ospatat cu bors cu fasole!… Am plans cand m-au intrebat copiii de ce nu vine si la ei Mos Craciun”.

Daniela se duce la scoala cu ghetele rupte si imbracata cu o flaneluta

Este uimitor cata tarie de caracter poate avea Valentina. Din foarte putinul pe care-l are, reuseste sa tina la scoala sase dintre copii, doi la licee industriale si ceilalti la gimnaziu si scoala primara. Mai mult, Daniela, acum in clasa a doua, a fost premiata anul scolar trecut si acum are calificative foarte bune. Ea se duce la scoala incaltata cu niste ghete rupte de atata folosinta si intr-o flaneluta prin care frigul patrunde foarte usor.
Disperata, Valentina Gafita s-a adresat vanzatorului de la chioscul din fata Filarmonicii, cu rugamintea de a-i primi un anunt pentru ziarul nostru (dupa cum se stie, anunturile preluate la chios sunt gratuite). „Baiatul mi-a promis ca acest anunt va aparea cinci zile. Am crezut ca el glumeste, dar s-a tinut de cuvant si in urma acestui anunt trei familii mi-au adus haine si de mancare. Va multumesc din suflet”. Valentina Gafita si copiii sai se afla sub limita saraciei. Daca nu se vor gasi suflete generoase care sa-i ajute, vor muri de foame datorita indiferentei totale a celor din fosta conducere a Pangran SA, care au lasat-o pe drumuri. Mai spunem doar ca femeia nu vrea sa-si instraineze nici un copil si nu doreste nimic altceva decat un loc de munca.
Magda OLTEANUloading...

Adauga un comentariu