Eveniment-Social

Managerul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași a dialogat despre activitatea unității de învățământ, rezultatele elevilor la examenele naționale, admiterea la clasa a V-a, dar și despre învățământul preuniversitar, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 16 iul. 2020
Prof. Anca Dimitriu, managerul Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" Iași a venit în Studioul BZI LIVE

Joi, 16 iulie 2020, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o nouă editie-dialog interesantă şi actuală pentru zona educaţională. Invitat a fost prof. Anca Dimitriu, managerul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași. Alături de domnia sa au fost abordate elemente ce ţin de activitatea unităţii de învăţământ din recentul încheiat an şcolar 2019-2020, proiectele europene derulate sau care urmează a fi implementate. De asemenea, despre rezultatele elevilor la examenele naţionale, admiterea la clasa a V-a, realităţi din învăţământul preuniversitar, perspective, procesul educaţional derulat on-line în perioada pandemiei de COVID-19 au fost alte puncte care au fost dialogate cu prof. Anca Dimitriu, directorul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi.

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” este unul „tânăr”, răsărit pe harta oraşului Iaşi în cartierul Dimitrie Cantemir

Certificatul de naştere al şcolii, care a marcat formarea atâtor generaţii, poarta data de 17 septembrie 1963. A funcţionat pentru început sub denumirea de Şcoală medie nr. 8 „Dimitrie Cantemir”. Dacă la înfiinţare şcoala era coordonata sub aspectul procesului instructiv-educativ de Secţia Învăţământ a Sfatului Popular Regional Iaşi, din punct de vedere administrativ depindea de Sfatul Popular al oraşului Iaşi. Începând cu anul 1968, liceul este coordonat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în conformitate cu legea învăţământului din 1968. Activitatea instructiv-educativa pentru clasele VIII-XI s-a desfăşurat, până în anul şcolar 1967-1968, pe baza unor planuri de învăţământ şi programe şcolare tranzitorii, aceasta situaiie fiind determinată de încheierea generalizării învăţământului obligatoriu de 8 ani în anul şcolar 1964 -1965. Totul se leagă şi de extinderea învăţământului de cultura generală de la 11 la 12 ani, ce urma să se realizeze, în mod treptat, până în anul şcolar 1968-1969.

În perioada 1963-1969 şcoală a funcţionat în actualul local al Şcolii „Titu Maiorescu”, iar de la 1 septembrie 1969 în actualul lăcaş

Valoarea profesională a colectivului didactic, implicarea afectivă, pasiunea cu care s-a dăruit iniţierii tinerilor întru cultura şi învăţătură, au fost argumente semnificative pentru a conferi şcolii statutul de liceu teoretic începând cu anul 1968. La înfiinţare este numit director al liceului profesorul de matematică Grigore Popovici. În etapa următoare, în perioada 1968-1975, liceul a funcţionat cu clasele I-VIII şi IX-XII, cursuri de zi, cu profil real şi umanist şi cursuri serale cu profil real. Liceul Dimitrie Cantemir a fost transformat, în 1975, în liceu industrial, profil mecanic (zi şi seral), fapt ce a avut grave consecinţe asupra renumelui câştigat al vechiului liceu teoretic. Liceul a funcţionat în această formă până în anul şcolar 1989-1990. În aceste condiţii, în 26 octombrie 1992, ca un suflu pentru renaşterea liceului, vine şi recunoaşterea oficială a numelui: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, denumire ce se păstrează până în prezent.

Adauga un comentariu