Diete si regimuri

Mananca stafide pentru a-ti pastra oasele sanatoase

Publicat: 07 feb. 2012

Stafidele nu sunt altceva decat struguri deshidratati si uscati. Se poate spune despre stafide ca stau de doua ori la soare. Cand se coc in ciorchine si cand se usuca natural, la soare. Cele mai multe dintre stafidele pe care le consumam sunt uscate in cuptoare speciale, procesul durand, nu cateva saptamani, cum se intampla cu stafidele uscate natural, ci doar cateva ore. 

Stafidele reprezinta o alegere excelenta pentru ca pastreaza toate calitatile antioxidante ale strugurilor, scrie whfood. Ele sunt ideale in alimentatia femeilor, pentru ca au in compozitie un mineral special, foarte necesar pentru sanatatea oaselor, mai ales in jurul varstei de 40-50 de ani, si anume borul. Continutul de bor din stafide poate preveni si ameliora osteoporoza. Stafidele sunt bogate in fibre, nu au colesterol si sunt puternic energizante, gratie fructozei pe care organismul o transforma foarte usor in energie.

Stafidele contin 250 de calorii la 100 de grame, 80 de grame de carbohidrati, patru grame de fibre si trei grame de proteine.

Stafidele s-au dovedit a fi si o excelenta sursa de antioxidanti, care intervin in procesul de dizolvare si eliminare a colesterolului. Sunt foarte bogate in potasiu si prin aceasta contribuie in foarte mare masura la reglarea si normalizarea activitatii cardiace. 

In 100 de grame de stafide sunt 750 miligrame de potasiu, adica 16% din doza zilnica necesara. Stafidele contin calciu, respectiv 5% din doza necesara zilnic, 50 de miligrame in 100 de grame. 

Stafidele s-au dovedit foarte eficiente in stimularea sistemului imunitar, mai ales atunci cand este vorba de infectii care afecteaza pielea si sangele. Dar dincolo de acesta, s-a dovedit ca fitonutrientii fenolici continuti de stafide au proprietati antibateriene. 

Stafidele contin cantitati importante de cupru si fier care le fac foarte utile in combaterea si tratarea anemiilor. Contin vitamine din complexul B, dar si vitamina A. 

Zilnic poti manca intre 70 si 100 de grame de stafide. Le poti adauga in cereale, dimineata, sau in iaurt. Stafidele sunt o sursa foarte buna de zaharuri sanatoase, sunt indicate in perioadele de convalesenta, dupa efort fizic sau intelectual. loading...

Adauga un comentariu