Drumetii

Manastirea Cetatuia – Negru Voda

Publicat: 02 dec. 2012
9

Manastirea Cetatuia Negru Voda este o manastire ortodoxa de calugari situata pe plaiurile pitoresti argesene, pe Valea Dambovitei, in localitatea Cetateni, la o distanta de aproximativ 20 km de orasul Campulung. Lacasul a fost ridicat pe o stanca imensa, la o altitudine de aproximativ 880 metri, pe malul stang al Dambovitei, punct din care se deschide o panorama spectaculoasa asupra imprejurimilor.

Cei care isi doresc sa viziteze acest superb obiectiv turistic trebuie sa stie ca se poate ajunge aici pe drumul national DN72 A, ce leaga Campulung de Targoviste si Bucuresti. Acest lacas sfant a fost cunoscut initial sub numele de Schitul Cetatuia Negru Voda, fiind ridicat ulterior la rangul de manastire. Manastirea este foarte vizitata, turistii apreciind in mod special cadrul natural in care aceasta este amplasata, dar si prezenta moastelor facatoare de minuni ale Sfantului Ioaniche, singurele moaste pastrate intregi, datand din secolul al XVII-lea. Fluxul vizitatorilor creste de asemenea considerabil de doua ori pe ani, in ziua Adormirii Maicii Domnului si la Izvorul Tamaduirii, cand manastirea isi sarbatoreste cele doua hramuri.

Potrivit istoriei acestor locuri, se pare ca in urma cu foarte multe secole, pe locul in care este localizata in prezent manastirea, a existat o cetate de aparare ridicata pe vremea stapanirii romane in Dacia. De asemenea, se mai spune ca aceasta cetate a constituit, alaturi de Pestera lui Negru Voda aflata in apropiere, si un loc de refugiu al domnitorului Tarii Romanesti, Negru Voda. Despre anul in care a luat fiinta lacasul si despre ctitorul acestuia nu se cunosc detalii exacte, insa se presupune ca schitul a fost intemeiat de catre fiul lui Basarab I, domnitorul Nicolae Alexandru, desi legendele si traditia locala ii atribuie rolul de ctitor lui Negru Voda. Schitul este mentionat in documente incepand cu anul 1595, cand dupa lupta dusa la Calugareni, Mihai Viteazu si oastea sa au poposit in locurile de aici. Istoria zbuciumata a poporului nostru a avut de asemenea urmari si asupra acestui loc, intrucat, in timpul unei rascoale din anul 1821, turcii ne-au distrus schitul si chiliile faurite de calugari in imprejurimile stancoase ale manastirii.

Mai mult, constructiile de aici ajunsesera la un moment dat chiar adapost pentru animale. Schitul a fost din fericire renovat cu ajutorul unor preoti si calugari credinciosi de la Biserica Domneasca din Campulung, de la Manastirea Stanisoara si de la Pestera Ialomicioara. In timpul regimului comunist, lacasul a avut din nou de suferit, insa dupa caderea regimului, viata monahala de aici a inceput treptat sa infloreasca, schitul fiind ridicat in anul 1992 la rangul de manastire. Incepand cu acest an au fost amenajate aici mai multe constructii precum: clopotnita, biblioteca, aghiasmatarul, chiliile calugarilor monahi si pridvorul bisericii rupestre amenajate intr-o pestera de aici. La scurt timp, a fost introdus si curentul electric si a fost amenajat pe munte un furnicular ce servea la transportul alimentelor si al diverselor lucruri materiale. Mai mult, a fost infiintat aici si un mic schit care este folosit ca azil pentru persoanele neajutorate.

Adauga un comentariu