Destinatii turistice

Manastirea Clocociov – Slatina

Publicat: 09 apr. 2013

Manastirea Clocociov este unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din imprejurimile Olteniei, fiind localizata intr-o frumoasa zona a judetului Olt, la marginea Orasului Slatina. Manastirea de maici dainuie pe aceste meleaguri de secole intregi, fiind un important monument istoric din intreaga regiune.

Avand in vedere ca lacasul dateaza de foarte multi ani, fiind unul dintre cele mai vechi tara, nu s-au pastrat foarte multe detalii legate de originile sale. Manastirea a inceput sa fie mentionata in documentele oficiale in timpul domniei lui Neagoe Basarab, in secolul al XVI-lea. De asemenea, lacasul este foarte des mentionat si pe vremea lui Mihai Viteazul, cand a fost restaurat si inzestrat cu numeroase terenuri si diverse alte danii. La inceputul secolului al XVII-lea, mai exact in anul 1628, Manastirea Clocociov a avut foarte mult de suferit, atat in urma cutremurului din acel an, cat si din cauza unor incendii. Distrus in cea mai mare parte in urma acestor evenimente nefericite, ansamblul monahal a fost refacut din temelii incepand cu anul 1645, pe vremea domnitorului Matei Basarab, de catre boierul Dinicu Buicescu. Tot in aceasta perioada au fost ridicate si chiliile si zidul de incinta ce inconjoara complexul monahal. Vremuri grele pentru manastire s-au abatut si dupa secularizarea averilor manastiresti, dar mai ales in timpul Primului Razboi Mondial, cand lacasul a ramas timp de decenii intregi in stadiul de ruina. Viata monahala a reinceput sa infloreasca la Manastirea Clocociov dupa anul 1976, cand au fost aduse aici maicute de la Manastirea Sucevita. A urmat apoi, intre anii 1980-1981, o noua etapa de restaurare a lacasului, suportata in cea mai mare parte de catre Arhiepiscopia Ramnicului.

De existenta acestui frumos lacas inchinat Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se leaga si o legenda locala, care spune ca manastirea a fost ridicata in semn de multumire a lui Matei Basarab pentru ca a scapat cu bine din mana turcilor ce il urmareau prin imprejurimile Padurii Clocociov.

Sursa: turismland.roloading...

Adauga un comentariu