Info Turism

Manastirea Cozia – Calimanesti

Publicat: 14 feb. 2012

Una din cele mai vechi si complexe monumente istorice si de arta din Romania, Manastirea Cozia este situata pe drumul National Ramnicu Valcea – Sibiu, in Statiunea Caciulata. Lacasul a purtat la inceput numele de „Manastirea Nucet„, insa denumirea i se schimba datorita muntelui din apropiere, Masivul Cozia.

Manastirea Cozia a adapostit calugari carturari care au tradus si au tiparit in limba romana carti scrise in limba slavona, precum calugarul Filotei (fostul logofat Filos a lui Mircea cel Batran) sau Mardarie Cazianu care intre anii 1646-1649 a scris Lexiconul Slavon – roman pentru folosul preotilor. In decursul istoriei, manastirea a servit ca un important punct strategic.

Manastirea a fost ctitorita intre anii 1387-1388 de domnul tarii romanesti la vremea aceea Mircea cel Batran, fiind sfatuit de catre calugarul carturar Nicodim de la Tismana, considerat: „sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti„. Manastirea Cozia este tarnosita la 18 mai 1388 de Nicodim, chipul sau fiind zugravit in partea de sud a pronaosului. Tot el supravegheaza organizarea manastirii, numind cel dintai staret pe Ieromonahul Chir Gavriil.

 loading...

Adauga un comentariu