Local

Manastirea Frumoasa din Iasi intra in reparatii capitale

Publicat: 04 mai 2018
1

Municipiul Iasi in parteneriat cu Manastirea „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” – Frumoasa anunta inceperea lucrarilor de restaurare din cadrul proiectului „Reabilitarea si valorificarea potentialului turistic si cultural al Ansamblului Manastirii Frumoasa din Municipiul Iasi”. Conferinta de lansare va avea loc in data de 8 mai 2018, ora 13.00, in sala Vasile Pogor (Sala Mare) a Primariei Municipiului Iasi.

Lucrarile de constructii, desfasurate potrivit exigentelor specifice domeniului monumentelor istorice, vizeaza restaurarea, consolidarea, protejarea si punerea in valoare a cladirilor monument istoric ce alcatuiesc Ansamblul Manastirii Frumoasa: Biserica „Sfintii Arhangheli”, Palatul de pe Ziduri, Ruinele palatului „Pentru Femei”, Turnul clopotnita si Zidul de incinta.

Interventiile preconizate a se desfasura la nivelul intregului ansamblu vor urmari de asemenea construirea retelelor termice si a celor de apa si canalizare in incinta si a racordurilor exterioare, amenajarea de cai de acces, pietonale si carosabile, amenajarea peisagistica si constructia de utilitati anexe (inclusiv spatii special destinate persoanelor cu dizabilitati sau mobilitate redusa), instalarea de echipamente pentru protectia obiectivelor de patrimoniu, amplasarea de instalatii electrice, precum si organizarea de santier.

Ctitorie de la sfarsitul veacului al XVI-lea (1583-1586) a hatmanului Meletie Balica si a sotiei sale, Ana, Manastirea Frumoasa este amplasata in zona de sud a Municipiului lasi, la circa 3 km de Centrul istoric al municipiului, in vecinatatea altor monumente de importanta locala sau nationala: Casa Moruzi zisa si „a Calaului”, Biserica Sf. Atanasie si Chiril numita si „Socola Mica”, manastirile Cetatuia, Hlincea si Vladiceni. Ansamblul actual este rezultatul unui efort de construire inceput in veacul amintit si desavarsit in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cand manastirea a fost reconstruita in stil neoclasic prin grija egumenului Ioasaf Voinescu.

Adauga un comentariu