Info Turism

Manastirea Govora – Ramnicu Valcea

Publicat: 14 feb. 2012

Ridicata partial in secolul al XIV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul, Manastirea Govora, este una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca. Amplasat la poalele dealului Cosul Mare pe raza comunei Mihaesti, la 6 km de Baile Govora si la 18 km de municipiul Ramnicu Valcea, Asezamantul monahal de la Govora constituie un monument arhitectonic medieval de o rara frumusete.

Dintre valorile de arta ale Manastirii Govora amintim: un Epitrahil daruit de Radu cel Mare, cu o broderie lucrata in fir de aur-argint si matase, icoana Maicii Domnului Hodrighita, icoana Maicii Domnului Indurerata …etc.

Accesul in incinta manastirii se face pe sub turnul clopotnita etajat pe 4 nivele, avand o inaltime de aprox. 15m si o grosime a zidurilor de cca 2m. Incinta manastirii este de forma poligonala, aproape trapezoidala, avand lungimea, pe axul E-V de 60m, cu latura vestica masurand 67m si cea estica 30m. Ea este compusa din zidul exterior pe care sunt situate incaperile folosite drept chilii precum si beciurile de suprafata. Biserica „Adormirea Maicii Domnului„, in zilele noastre, este din timpul lui Constantin Brancoveanu.

Ridicata in mijlocul incintei, pe un plan treflat avand o singura turla asezata pe naos, are o cornisa de caramida in forma de dinti de fierastrau. Naosul este despartit de pronaos printr-un zid gros care lasa o deschidere mare pe mijloc. Pridvorul este deschis, sustinut de opt coloane din piatra sculptata. Catapeteasma bisericii este din lemn de tei aurit, sculptata in stil brancovenesc.

Pictura bisericii este in fresca, stil brancovenesc, realizata de zugravii apartinand scolii de la Hurez, fapt atestat prin inscriptiile pastrate. In tiparnita de la Govora s-au tiparit Psaltirea precum si alte carti de slujbe in slavona; apoi Pravila Mica si Pravila de la Govora, prima carte de lege in limba romana, tradusa din slavona de calugarul Moxa.loading...

Adauga un comentariu