Info Turism

Manastirea Hurezi – Horezu

Publicat: 14 feb. 2012
9

Manastirea Hurezi este situata la poalele Muntilor Capatanii, in nordul judetului Valcea pe drumul national DN 67 Ramnicu Valcea – Targu Jiu. Reprezentativ pentru „stilul brancovenesc„, Manastirea Hurezi il are ca si ctitor pe Constantin Brancoveanu, fiind construita intre anii 1690 – 1693.

Manastirea Horezu se afla situata intr-un loc plin de farmec, unde domina singuratatea, a carei liniste este tulburata doar de cantecul huhurezilor. Merita vizitata fara dar si poate, aceasta manastire rupta din Rai, unde Dumnezeu este prezent in toate, umpland sufletul, ochii si mintea cu bucurie.

Lacasul are doua intrari, una exterioara, delimitata de ziduri puternice de caramida, si una de forma dreptunghiulara, inchisa pe trei laturi cu cladiri, avand parter si etaj. Latura de rasarit se incheie cu un zid inalt, ca la multe manastiri cu incinta. La mijlocul acestei incinte se afla biserica mare, impunator monument, lung de 32 de metri si inalt de 14 metri. Aceasta prezinta o abordare mai simplista a stilului arhitectural al Manastirii Curtea de Arges. Pe langa iconografia religioasa, intalnim si compozitii cu caracter laic, cum e istoria ilustrata a vietii imparatului Constantin cel Mare, cu o anumita semnificatie pentru vremea aceea.

Foisorul vrednicului egumen si iubitor de arta Dionisie Balacescu, ridicat intre anii 1725-1753, opera pietrarului Iosif este una dintre podoabele arhitecturale care da Manastirii Hurezi un aer de sarbatoare si incanta privirea vizitatorilor. In pridvorul bisericii se gaseste o reprezentare a temei Judecatii de Apoi, care te trimite cu gandul la alte tratari ale temei, in special la celebra versiune de la Manastirea Voronet. Mult mai faimoasa fresca de la Voronet are de partea sa tratarea unitara a temei, neintrerupta de alte elemente arhitecturale, care o face unica in intreaga lume. La fel de impresionanta este si monumentala catapeteasma sculptata in lemn de tei si suflata cu aur.

Adauga un comentariu