Evenimente culturale

Manastirea Montserrat – unul din cele mai frumoase locuri de pe Pamant – FOTO

Publicat: 16 aug. 2013
Manastirea Montserrat este considerata cel mai important lacas religios din Catalonia si un loc de pelerinaj popular, frecventat de catolici, dar si de catre turisti. In ghidurile de turism, peisajul este descris ca fiind unul care “iti taie rasuflarea”, iar atmosfera din interiorul manastirii ca “electrica”.
 
Se spune ca, in zilele senine, Montserrat poate fi zarit din orice punct al Cataloniei. Varfurile muntelui apar ca niste degete uriase de piatra, acest proces curios fiind rezultatul eroziunii, care a luat nastere datorita duritatii diferite a rocilor. Coloanele bazaltice se ridica, una dupa cealalta, tinzand parca spre bolta cerului.
Pe masivul muntos se afla mai multe manastiri. Multe dintre ele se afla astazi in ruina, datorita lui Napoleon, Razboiului Civil si duritatii vremurilor. Primele locasuri de rugaciune de pe acest munte se crede ca au fost ridicate in jurul anului 1025. Pe langa Manastirea Montserrat, dintre acestea mai amintim doua manastiri mai mici, una inchinata Sfantului Benedict de Nursia si o alta inchinata Sfintei Cecilia din Roma.
Manastirea Montserrat este o manastire benedictina; ea se afla sub varful estic al masivului muntos. De la manastire, aflata la o altitudine de 720 de metri, se poate ajunge, pe trasee turistice amenajate, pe varful cel mai inalt al muntelui, Sfantul Ioan, cu o inaltime de 1.236 de metri. Langa manastire se mai afla si „Drumul Crucii”, unde este amenajata „Pestera Sfanta” si locul legendar unde a fost gasita icoana Sfintei Fecioare din Montserrat.
 
Inceputul monahismului pe acest munte este crezut a fi avut loc intre secolele XI si XII. Primii calugari catalani, atrasi de frumusetea salbatica a muntelui, si-au gasit aici siguranta ce le lipsea in partile natale. In vremuri de restriste, intr-o lume bantuita de spectrul razboaielor, al intrigilor si al mandriei, sarmanii ratacitori erau primiti si adapostiti in bratele binefacatoare ale Muntelei Sfant, potrivit crestinortodox.ro.
Inaltarea unei manastiri si a chiliilor aferente nu s-a lasat mult asteptata. Treptat, manastirea a devenit cunoscuta si vizitata, de la cei mai umili tarani pana la trufasii feudali ce plecau in pelerinaj, mai intai la Montserrat si apoi la Santiago de Compostella. Conform traditiei locului, se spune ca, in pelerinajul sau prin lume, Sfantul Graal – cupa de vin din care a sorbit Hristos la Cina cea de Taina -, ar fi poposit, pentru o vreme, si in acest loc.
Trecerea timpului a lasat urme peste acest stabiliment monahal. Razboaiele au adus incendii si mari pierderi locului; calugarii au fost ucisi sau alungati. 
Astfel, vreme de cateva sute de ani, din Manastirea Montserrat nu a ramas decat o ruina, vizitata pe ascuns de un numar restrans de credinciosi.
In prezent alaturi de Muntele Saint Michel, Lourdes, Vatican, Ierusalim, Santiago de Compostella, si alte multe locuri, Montserrat-ul este unul dintre locurile sfinte ale crestinitatii; loc de pelerinaj vizitat si de papi si cardinali, de regi si presedinti, de artisti si oameni de litere; sute de misionari au dus de aici credinta in toate colturile lumii.Adauga un comentariu