Destinatii turistice

Manastirea Nicula, judetul Cluj – GALERIE FOTO

Publicat: 06 mart. 2014
Manastirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Aici s-a aflat renumita icoana pictata in anul 1681 de mesterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal intocmit de ofiteri austrieci, icoana ar fi lacrimat intre 15 februarie si 12 martie 1699. In anul 1713 guvernatorul Transilvaniei Sigismund Kornis a dus icoana la resedinta nobiliara de la Castelul Kornis la Benediugu Dejului, de unde aceasta a ajuns la Cluj. Dupa care, icoana se intoarce la Nicula, in bisericuta de lemn nou construita pe dealul impadurit din partea de miazazi a satului, pentru a adaposti odorul bisericesc.
Papa Clement al XIII-lea a acordat in anul 1767 indulgenta plenara pelerinilor care calatoresc la Manastirea Nicula in sarbatorile mariane 15 august (Adormirea Maicii Domnului – Sfanta Marie Mare) si 8 septembrie (Nasterea Maicii Domnului – Sfanta Marie Mica).
Biserica din piatra a manastirii a fost edificata, langa bisericuta de lemn construita mai inainte acolo, intre anii 1875 si 1879 pe cheltuiala Episcopiei de Gherla. In anul 1928 papa Pius al XI-lea a acordat acestui lacas statutul de sanctuar marian.

Vezi si Manastirea Turnu – Calimanesti 

Prin intermediul scolii de mesteri iconari de la manastirea Nicula a patruns in Transilvania tehnica picturii pe sticla, acest obicei avandu-si originea in Boemia, Austria si Bavaria, zone in care traditia manufacturilor de sticlarie s-a impletit cu religiozitatea populara catolica. Intre artistii mai cunoscuti care au activat la Nicula se numara Emil Weiß, Moritz Hachmann si Karl Müller.
In 1936 episcopul Iuliu Hossu al Episcopiei de Cluj-Gherla a incredintat icoana si asezamantul monahal spre pastrare calugarilor din Ordinul Sfantul Vasile cel Mare (bazilieni). Acestia au incadrat-o in iconostasul din lemn de tei al bisericii manastirii. Oficiosul Episcopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, saptamanalul Renasterea, nega in anul 1938 faptul ca la Nicula, in manastirea „uniatilor” (expresia peiorativa la adresa greco-catolicilor), s-ar afla icoana Maicii Domnului care a lacrimat in 1699. Concluzia articolului intitulat „Baza pelerinajului de la Nicula” era aceea ca „cercetarile istorice dovedesc ca la Nicula e numai o pseudo-icoana”, iar originalul s-ar afla la Biserica Piaristilor din Cluj.
Vasile Chezan, tatal unuia din calugarii arestati in 1948, a salvat icoana primita de la Iuliu Hossu, zidind-o intr-unul din peretii casei sale. In 1964, in pragul mortii, a refuzat sa-si paraseasca domiciliul si s-a rugat spre un perete, ceea ce l-a facut pe staretului ortodox al manastirii, Serafim Maciuca, sa bata in zid si sa descopere acolo icoana si o lada cu obiecte de cult. Icoana a fost adusa la manastire si la numai cateva zile a fost luata de autoritatile comuniste. La rugamintea episcopului ortodox Teofil Herineanu icoana a fost pusa in capela Palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului. In anul 1991 a fost restaurata defectuos la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, dupa care a revenit la manastirea Nicula.

Vezi si Manastirea Cozia – Calimanesti 

Potrivit datelor existente icoana a fost daruita satenilor de la Nicula de catre nobilul Ioan Cupsa in anul 1681.
In 1948 manastirea greco-catolica a fost inchisa. Calugarii bazilieni au fost arestati in octombrie 1948, odata cu scoaterea Bisericii Romane Unite cu Roma in afara legii. Ieromonahul Leon Man, staretul manastirii, a fost intemnitat de comunisti si a murit in inchisoare.
In 18 decembrie 1948 autoritatile comuniste au instalat la Nicula primul staret ortodox, in persoana ieromonahului Varahiil Jitaru, nascut in anul 1913 in localitatea Pangarati, judetul Neamt.
Ca urmare a refuzului calugarilor ortodocsi de a restitui manastirea, Episcopia de Cluj-Gherla a initiat dupa 1989 un proces pentru recuperarea lacasului de cult. Pe motiv ca instantele din Transilvania ar putea tine partea greco-catolicilor, cauza a fost stramutata la Tribunalul Bacau, pe rolul caruia se afla in prezent.
Adauga un comentariu