Evenimente culturale

Manastirea Sfintei Treimi, Meteora, Grecia – cu un pas mai aproape de ingeri – FOTO

Publicat: 20 aug. 2013
Cuvantul “meteora” inseamna in greaca “suspendat in aer” si se refera la manastirile seculare ridicate aici de calugari ortodocsi. Meteora constituie cel mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc, dupa Muntele Athos.

Se afla in partea de nord-vest a Campiei Tesaliei, in apropiere de Kalambaka, la iesirea raului Pinios din campia Tessaliana si la aproape 300 m deasupra vaii. Ca fenomen fizic este unic in toata lumea. Aceasta formatiune a luat nastere datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau ti namol, care se varsau in vechiul lac tessalic. In prezent exista 24 de manastiri, unele se gasesc intr-o stare de ruina , in timp ce altele se conserva foarte bine, intacte si functioneaza (Marele Meteor, Varlam, Sfanta Treime, Rusanou si altele), potrivit turismioritic.ro.

Intreg ansamblul de la Meteora este recunoscut ca un bun patrimonial uneversal si este inclus pe lista UNESCO. Intre cele mai vechi insa se numara si inaccesibila Agias Triadas, construita in anul 1476, manastirea se afla situata la o inaltime de 400 metri. Aceasta ofera cea mai spectaculoasa vedere de ansamblu asupra localitatii Kalambaka si asupra Muntilor Pindului. 

Datorita celor 140 de trepte sapate in stanca, pe care vizitatorii trebuie sa le urce, Agias Triadas este, probabil, si cea mai putin vizitata. Poate ar fi bine sa stiti pe langa datele istorice pe care le veti afla cu siguranta si acolo ca  aici au fost filmate mai multe cadre din filmul de actiune James Bond: For Your Eyes Only.Adauga un comentariu