Info Turism

Manastirea Stanisoara – Calimanesti

Publicat: 16 feb. 2012

Numita pana in secolul al XVIII-lea Nucet, Manastirea Stanisoara este situata la poalele Muntilor Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, in judetul Valcea. Lacasul poarta denumirea noua de la stanele de oi ce existau in partea locului.

Manastirea Stanisoara este situata in Muntii Cozia, la 10 kilometri nord de gara Calimanesti – Jiblea. Aici se poate ajunge atat dinspre Calimanesti, cat si dinspre Manastirea Turnu, pe poteci ce serpuiesc prin padure.
Dinspre Manastirea Turnu distanta este de 6 kilometri, mai scurta decat din Calimanesti, dar mai grea, cu drumul mai abrupt. Din Turnu se fac aproximativ doua ore – mers lejer. Este si un drum care porneste din Pausa. Accesul se face prin valea Pausa – Stanisoara, pe directia nord, plecand din halta CFR Pausa-Caciulata, la aproximativ 6 kilometri, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 kilometri. In drumul lor spre Cabana Cozia sau spre releul de televiziune de pe munte, turistii trec prin curtea Manastirii Stanisoara.

Primii sihastri de la Stanisoara – Nucet veneau aici din Sihastriile Nucet si Ostrov, situate la numai 4-5 kilometri departare, pe Valea Oltului. Din secolele XV-XVI sihastrii de pe Muntele Nucet – Stanisoara veneau si de la Manastirea Cozia. Acestia, dupa mai multi ani de nevointa in obste se retrageau la liniste, fie pe muntele Nucet si Salbaticul, fie pe alti munti din imprejurimi. La sihastria Nucet – Stanisoara, primul asezamant monahal a fost un schit construit din lemn – nu se cunoaste data construirii – ce se leaga de numele sihastrilor Meletie, Neofit, Isaia si altii, veniti pe aceste locuri de la manastirea Cozia si traitori ai pesterilor de aici.
In anul 1807, in locurile de sihastrie de la Stanisoara au venit doi calugari de la Sfantul Munte Athos: sarbul Sava si romanul Teodosie. Acestia, cu ajutorul Episcopului Iosif al Argesului, au zidit o noua biserica in locul celei vechi de la 1747. Intregul complex monahal a fost terminat in anul 1850. Pana in anul 1864 Manastirea Stanisoara a fost metoc al Manastirii Cozia, iar dupa aceasta data manastirea a devenit independenta. Actuala biserica din piatra a fost construita intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu. Arhitectul bisericii a fost italianul Debona Apoloni. Acelasi arhitect a ridicat, in anul 1906, terasa dinspre miazanoapte, pe care s-a cladit un frumos pavilion in stil romanesc, folosit pentru a adaposti chiliile calugarilor. Acest pavilion s-a ridicat prin ravna staretului Ilarion Dumitrache, si cu binecuvantarea Episcopilor Emilian Grigore si Iosif Gafton. Incendiul din luna februarie a anului 1917 a distrus chiliile schitului. In locul acestora, intre anii 1936-1940, a fost zidit un frumos paraclis in forma de nava. Paraclisul este folosit de calugari pentru slujbele de iarna. In anul 1937, la punerea pietrei de temelie a paraclisului au participat sase arhierei, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La acea vreme, in incinta manastirii se gasea o casa de odihna cu 100 de paturi.
Biserica mare, cu hramul „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”, este o constructie masiva din piatra, cu o turla mare pe naos. Naosul si pronaosul formeaza un singur spatiu mare. Pridvorul este deschis, sustinut de patru coloane din piatra sculptate in partea superioara. Biserica are tavanul frumos pictat. Pictura a fost realizata in anul 1948 de maestrul Dumitru Behzane si de elevul sau.

Manastirea Stanisoara pastreaza, ca odoare de pret, cateva icoane vechi aduse de la Sfantul Munte Athos de calugarii Sava si Teodosie, si un antimis daruit de Manastirea Cozia, in anul 1809. Antimisul pastreaza pe el o inscriptie usor de citit. Se mai pastreaza si cateva icoane cu semnatura pictorului Belizarie I. Pascu din Pitesti, precum si carti slavonesti de ritual aduse de cei doi calugari de la Sfantul Munte. In biserica mare se pastreaza si un policandru de la Manastirea Curtea de Arges, care se presupune a fi daruit de domnitorul Neagoe Basarab.

 loading...

Adauga un comentariu