Stiri si curiozitati

Mănăstiri unde se citește Psaltirea neîntrerupt: Cum îi ajută pe cei vii și pe cei trecuți în neființă

Publicat: 15 mart. 2021
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Mănăstiri unde se citește Psaltirea neîntrerupt Cum îi ajută pe cei vii și pe cei trecuți în neființă
Credincioşii citesc zilnic în Psaltire pentru ajutorul lor sufletesc şi al celor apropiaţi lor

Sunt mănăstiri unde se citește psaltirea neîntrerupt. Psaltirea proorocului şi împăratului David se citeşte de regulă în biserică, în cadrul celor şapte Laude. Citirea Psaltirii este considerată un act de trezvie şi pocăinţă pentru obşte. Astfel, Psaltirea se citește în întregime într-o săptămână. În Săptămâna Mare a Patimilor, aceasta se citeşte de două ori.

Credincioşii citesc zilnic în Psaltire pentru ajutorul lor sufletesc şi al celor apropiaţi lor. Deși sunt unii consideră că acest lucru este un păcat, preoții susțin că nu este cu nimic greșit să citești Psaltirea doar dacă nu o faci ca un act de răzbunare asupra cuiva şi în special asupra duşmanilor. Ca exemplu dat de preoți sunt cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, care zicea că „mai bine soarele să stea pe cer în mersul său, decât să înceteze citirea Psaltirii“.

Cum te ajută citirea Pslatirii

Pentru fiecare credincios, citirea Psaltirii are un folos duhovnicesc, acesta având convingerea că se roagă, nu singur, ci împreună cu toţi drepţii şi sfinţii care s-au rugat cu cuvintele psalmilor.

Creștinii care citesc Psaltirea rostesc cuvintele citite și de Maica Domnului, Mântuitorul Iisus Hristos și Sfinții Apostoli și are convingerea că sunt izvorâte parcă din propria lui experienţă duhovnicească. Pentru aceștia Pslatirea este ca o o oglindă în care el îşi priveşte sufletul său şi rostind cuvintele le simte ca izvorând din fiinţa sa.

Psaltirea se citește şi la priveghiul celor trecuți în lume acelor drepți, dar şi după trecerea lor în neființă familia obișinuiește să o citească pentru odihna sufletelor lor.

Citirea Psaltirii este un act de pocăinţă, duhovnicii considerând-o un mijloc de curăţire şi iertare, prin forţa pe care o au psalmii, de a întoarce spre fapta bună, spre căinţă.

Ca o particularitate a rugăciunii din Psaltire, în momentul în care credinciosul se roagă pentru o persoană, aceasta îi protejează foarte mult de demonii iscusiți și ajută în lupta împotriva patimilor.

Tocmai de aceea, Psaltirea este cea mai citită carte în Biserică după Sfânta Evanghelie,aceasta ajutând întru izbăvire și tămăduire de patimi. Citirea Psaltirii alungă demonii și atrage harul lui Dumnezeu, care poate ajuta atât pe cei vii, cât și pe cei morți.

Ce înseamnă „punerea în Psaltire“

Psalmii împăratului David sunt rugăciuni de laudă adusă lui Dumnezeu, dar şi rugăciuni de pocăinţă.

Există în popor obiceiul „punerii la Psaltire!“, adică se citește Psaltirea din dorința ca Dumnezeu să lămurească lucrurile. Dat fiind că aceasta se citeşte cu umilinţă şi speranţă, citirea ei va aduce lămurirea şi dreptatea lui Dumnezeu.

Psaltirea îndeamnă la pocăinţă, ne face mai buni, mai credincioşi, mai atenţi faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele nostru. Prin citirea Psaltirii se cere iertarea păcatelor, se recunoaşte slăbiciunea firii omeneşti şi se cere întărire în lupta cu ispitele şi cu diavolul.

Psaltirea poate fi citită în orice zi a anului, însă cel mai indicat este la necaz şi supărări. De asemenea, Psaltirea poate fi citită nu numai în timpul zilei, ci și noaptea. Asta îi dă un rang indestructibil, deoarece nu se oprește fie zi sau noapte. Călugării reușesc după o anumită perioadă de timp. După citirea Psalmilor împăratului David, credinciosul simte ajutorul lui Dumnezeu deoarece este un act de pocăinţă, de curăţire şi iertare și întoarcerea spre căinţă.

Comentarii
Adauga un comentariu