Sanatate

Mâncare noaptea târziu. Cu câte ore înainte de somn trebuie să iei ultima masă

Publicat: 20 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mâncare noaptea târziu. Cu câte ore înainte de somn trebuie să iei ultima masă
Dacă s-a întâmplat să mâncați chiar înainte de culcare, în timp ce în farfurie erau alimente grase, cu un conținut ridicat de condimente și sare, acest lucru poate perturba somnul

Consumul de mâncare noaptea târziu este adesea asociat cu creșterea rapidă în greutate și tulburări de somn. Unii oameni cred că trebuie să mănânci cu cel puțin câteva ore înainte de culcare. Alții nu pot dormi fără prăjituri și o ceașcă din ceaiul lor preferat. Dar cum se raportează de fapt organismul la astfel de gustări târzii? Este chiar atât de rău să mănânci noaptea sau este un stereotip stabilit?

Digestia începe atunci când alimentele intră în gură. Sub acțiunea enzimelor din salivă începe digestia carbohidraților. Aceasta înseamnă că, cu cât mesteci mai bine alimentele, cu atât vor fi digerate mai bine în stomac. În același timp, începe să se producă acid clorhidric de prezența căruia depinde digestia proteinelor. Mâncarea rămâne în stomac câteva ore. În acest timp, este digerat de enzimele salivei și sucului gastric și se transformă aproape într-un lichid și merge mai departe de-a lungul tractului gastrointestinal. Durează aproximativ 6-10 ore. Mai mult, alimentele cu o cantitate mare de grăsimi, precum este friptura de porc și proteine sau deserturile precum salamul de biscuiți ​​sunt digerate cel mai mult timp. În timp ce alimentele se află în intestine, organismul extrage nutrienți din ea.

femeie care sta in fata unui frigider noaptea cu un bol in mana si mananca
Când o persoană adoarme, se deschide „sistemul de drenaj”

Ce se întâmplă cu organismul nostru în timpul somnului?

Anterior, se credea că cel mai important lucru pentru care este nevoie de somn este refacerea organismului. În timpul zilei, o persoană se mișcă mult, este activă, mușchii și ligamentele obosesc. Astfel, într-un vis organismul are nevoie de odihnă. Dar dacă somnul ar fi doar pentru odihnă, ar fi suficient să stai întins pe canapea sau să stai într-un fotoliu, și adormirea nu este atât de necesară. De-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit că funcția principală a somnului nu este cea reparatoare.

Principalul lucru pentru care este nevoie de somn este funcția adecvată a creierului. El este cel care trebuie să-și revină noaptea după o zi grea, să formeze și să trimită informațiile primite. De asemenea, creierul trebuie curățat într-un vis.

femeie care sta in fata unui calculator noaptea si mananca
Dacă ai mâncat noaptea, organismul trebuie să abandoneze munca bine organizată și bine coordonată de reînnoire și restaurare și să înceapă procesul de digestie

Când o persoană adoarme, se deschide „sistemul de drenaj”. Un fluid intercelular special spală creierul de diverse toxine, substanțe nocive și proteine ​​care se acumulează în timpul zilei. Și dacă o persoană doarme prost, poate fi plină de boli asociate în mod specific cu creierul.

Dacă ai mâncat noaptea, organismul trebuie să abandoneze munca bine organizată și bine coordonată de reînnoire și restaurare și să înceapă procesul de digestie, cheltuindu-și resursele pe ea. Procesul este și mai îndelungat dacă înainte de culcare ai mâncat prăjituri cu glazură. În plus, activitatea enzimelor, producția de suc gastric și alte mecanisme de digestie sunt reduse pe timp de noapte. Acest lucru nu va permite alimentelor care conțin cremă sau grăsimi să fie digerate corect și să ofere organismului nutrienți, vitamine și micro și macro elemente valoroase.

Mâncare noaptea târziu. Ce probleme de sănătate pot apărea din cauza acestui obicei

Din cauza acestui obicei apar majoritatea problemelor de sănătate pentru cei cărora le place să mănânce noaptea. Printre care se numără diabetul zaharat, excesul de greutate, riscul de boli cardiovasculare, tulburări de alimentație, arsuri la stomac, oboseală cronică, exacerbarea bolilor cronice. De asemenea, uneori din cauza alimentelor consumate la o oră târzie poți simți un disconfort în stomac sub formă de balonare.

femeie care sta in fata unui frigider deschis noaptea tinand in mana o farfurie din care mananca
Dacă ai mâncat noaptea, organismul trebuie să abandoneze munca bine organizată și bine coordonată de reînnoire și restaurare și să înceapă procesul de digestie

Prin urmare, se recomandă să mănânci nu mai târziu de trei ore înainte de culcare și să eviți la cină cât mai mult mâncarea pregătită din varză. În acest timp, toate procesele digestive active se vor încheia.

Dacă s-a întâmplat să mâncați chiar înainte de culcare, în timp ce în farfurie erau alimente grase, cu un conținut ridicat de condimente și sare, acest lucru poate perturba somnul. Va fi superficial, zdrențuit, cu treziri dese și te vei ridica pe picior greșit.

În plus, unele tipuri de mâncare consumate noaptea târziu, precum cafeaua, ciocolata, condimentele, pot excita sistemul nervos și nu putem adormi mult timp după consumul lor. Sau vom adormi, dar ne vom trezi des. Ca urmare, somnul este tulburător și superficial.

femeie care sta in fata unui frigider deschis noaptea si mananca
Prin urmare, se recomandă să mănânci nu mai târziu de trei ore înainte de culcare
Adauga un comentariu