Boli si tratamente

Mâncărimea cronică, posibil semnal al riscului crescut de boli de inimă

Publicat: 16 sept. 2020
Mâncărimea cronică
Mulți oameni suferă de o afecțiune a pielii cunoscută sub numele de dermatoză cronică pruriginoasă, denumită în mod obișnuit mâncărime cronică

Mulți oameni suferă de o afecțiune a pielii cunoscută sub numele de dermatoză cronică pruriginoasă, denumită în mod obișnuit mâncărime cronică, care poate fi insa un posibil semnal al riscului crescut de boli de inimă. Acest lucru este sustinut de cercetări recente, care apartin Johns Hopkins Medicine.

Cercetătorii Johns Hopkins Medicine și-au prezentat concluziile în numărul din 19 august 2020 al Jurnalului Academiei Americane de Dermatologie.

Mâncărimea cronică a fost asociată în studii anterioare cu tulburări multiple de somn, adica treziri repetate în timpul nopții și dimineața devreme. Lipsa somnului de calitate poate duce la oboseală, anxietate și chiar depresie, toate acestea având efecte de durată și negative asupra sănătății generale.

În ancheta sa, echipa Johns Hopkins Medicine a studiat 5.560 de adulți americani. Datele de bază despre participanți au fost obținute din ediția 2005-2006 a Studiului Național de Sănătate și Nutriție (NHANES), o bază de date federală care urmărește starea de sănătate și nutriție a adulților și copiilor din Statele Unite pe perioade lungi de timp. Rezultatele NHANES sunt utilizate pentru a determina prevalența bolilor majore și a factorilor de risc pentru aceste boli, noteaza MedicalXpress.

Mâncărimea cronică este un posibil semnal al riscului crescut de boli de inimă

Participanții au fost chestionați despre starea lor socială și demografică actuală, precum și despre istoricul medical și comportamentele de sănătate. Au fost efectuate examene fizice și au fost prelevate probe de laborator, inclusiv de sânge și urină.

Rezultatele studiului au confirmat legătura dintre tulburările de somn și mâncărimea cronică, arătând că dermatoza pruriginoasă a fost asociată cu probleme de adormire, trezire în timpul nopții sau prea devreme dimineața, crampe în timpul somnului, senzația de somn excesiv în timpul zilei și dificultăți de memorie.

Experții în medicină Johns Hopkins au constatat, de asemenea, că aceste tulburări au fost mai probabile la cei cu niveluri crescute de proteine ​​C reactive (CRP) in sânge. Produs de ficat, CRP este trimis în sânge ca răspuns la inflamație. A fost folosit ca test de sânge pentru a prezice bolile cardiovasculare atunci când alți biomarkeri, în principal colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL), se află la niveluri normale.

„Nivelurile CRP au fost cu 52,8% mai mari în rândul pacienților cu dermatoză cronică pruriginoasă care raportau probleme de somn comparativ cu cei care nu au făcut acest lucru”, spune Shawn Kwatra, profesor asistent de dermatologie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Acest lucru sugerează că, împreună cu reducerea calității vieții provocată de mâncărimea cronică, acești pacienți pot avea, de asemenea, un risc crescut de boli de inimă.

Kwatra adaugă că, în timp ce durerea cronică este bine recunoscută în comunitatea medicală, mulți pacienți cu mâncărime cronică suferă în liniște, deoarece nu există terapii aprobate pentru această afecțiune.

Adauga un comentariu