Eveniment-Social

Manifestari de amploare in centrul Iasului. Zeci de ieseni au fost prezenti – FOTO

Publicat: 29 iul. 2016

Zeci de ieseni au fost prezenti vineri, la manifestarile prilejuite de Ziua Imnului National al Romaniei. In prezenta autoritatilor locale si judetene, militarii ieseni au oferit salutul Garzii de Onoare, a fost intonat Imnul National si a avut loc oficierea unui serviciu religios. Ca în fiecare an, structurile militare din Garnizoana Iasi, în colaborare cu autoritatile locale, au tinut sa organizeze în Piata Tricolorului din fata Prefecturii, ceremoniile prilejuite de aceasta zi.

„Constitutia României a decretat patru simboluri nationale: imnul, tricolorul, stema si sigiliul. Aceste patru simboluri ne fac de fiecare data sa privim cu emotie ceea ce au facut înaintasii nostri, sa privim cu demnitate prezentul, dar sa ne gândim de fiecare data la viitorul nostru. Fie ca «Desteapta-te, române!», imnul national al României, sa fie rugaciune, iar de fiecare data când îl rostim sa o facem cu multa mândrie. As vrea ca toti iesenii sa se bucure de aceasta zi, sa îl intoneze si sa transmita copiilor demnitatea de a-l rosti”, a spus primarul Mihai Chirica, in fata celor prezenti. Ziua Imnului National a fost stabilita prin lege în calendarul oficial al României în anul 1998, iar ziua de 29 iulie marcheaza data la care, în 1848, „Desteapta-te române!” a fost cântat pentru prima data. La originea Imnului National al României se afla poemul patriotic „Un rasunet”, de Andrei Muresanu, pe o melodie culeasa de Anton Pann.

„Cu totii cred ca ne dorim sa auzim cât mai des imnul national. Imnul este alaturat instinctiv marilor evenimente din istoria unui popor, dar si reusitelor din toate domeniile. Tot el, mentine o legatura greu de descris între toti cei care ne-am nascut în România si ne reînsufleteste patriotismul ori de câte ori ne bucuram de o mare victorie sportiva. De Ziua Imnului National ne amintim de toti înaintasii nostri si îi omagiem pe cei care, prin sacrificiul lor, au oferit generatiilor actuale o tara libera, suverana si independenta. În câteva zile urmeaza sa înceapa Jocurile Olimpice de vara, competitie unde România este reprezentata de o echipa extraordinara de sportivi. În lotul national exista si un iesean, Alin George Moldoveanu, care concureaza la proba de tir sportiv. Sa îi uram succes si fie ca performantele obtinute de el si de colegii lui sa conduca la intonarea Imnului National al României de cât mai multe ori”, a mentionat prefectul Marian Grigoras.

Adauga un comentariu