News Flash:

Manualele de matematica, prea grele pentru elevi

6 Noiembrie 2007
1498 Vizualizari | 1 Comentarii
Constantin Chirila
• Cadrele didactice contesta matematica predata in scoli si considera ca materia depaseste nivelul de intelegere a elevilor • "Unele notiuni, de exemplu, la clasa a XII-a, aplicatiile liniare, nu sunt corelate cu continutul programei, deoarece nicaieri in cadrul acesteia, daca o luam ad literam, nu apare notiunea de aplicatie liniara. Asupra elevilor se rasfrange prin faptul ca profesorii s-ar putea duce la capitole de matematica mai elaborate pentru a defini anumite notiuni, depasind fara voia lor cadrul programei analitice", a declarat Constantin Chirila, inspector de matematica in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi • Cele mai mari probleme le intalnesc elevii de clasa a XII-a la examenul de bacalaureat, unde gradul de dificultate a subiectelor a crescut constant


Academicienii, profesorii si cercetatorii contesta matematica predata in scoli si licee. Acestia acuza ca materia predata depaseste nivelul de intelegere a elevilor. Principalele nemultumiri se refera la faptul ca s-au facut modificari incoerente si s-au supraincarcat programele prin reducerea numarului de ore acordate cursurilor de matematica, cat si prin introducerea de capitole de matematici abstracte, care sunt cu mult deasupra posibilitatii de intelegere si de asimilare a elevului mediu. O parte din materia care se preda nu este necesara nici macar la universitatile tehnice si se studiaza doar la cursurile speciale de la facultatile de matematica. "Din punctul de vedere al programelor si al tematicii care trebuie parcurse la matematica, au o anumita logica, dar au foarte mari ambiguitati, in sensul ca nu sunt specificate cu claritate temele, chiar daca structura lor ar trebui sa coreleze foarte bine acele competente. Aceste notiuni nu sunt deloc explicite si acest lucru conduce in primul rand la o inducere in eroare mai ales pentru profesorii mai tineri. Unele notiuni, de exemplu, la clasa a XII-a, aplicatiile liniare, nu sunt corelate cu continutul programei, deoarece nicaieri in cadrul acesteia, daca o luam ad literam (cuvant cu cuvant - n.r.), nu apare notiunea de aplicatie liniara. Asupra elevilor se rasfrange prin faptul ca profesorii s-ar putea duce la capitole de matematica mai elaborate pentru a defini anumite notiuni, depasind fara voia lor cadrul programei analitice", a declarat Constantin Chirila, inspector de matematica in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi.

Probleme la bac

Cele mai mari probleme le intalnesc elevii de clasa a XII-a la examenul de bacalaureat. Astfel, pe langa fenomenul binecunoscut al meditatiilor, gradul de dificultate a subiectelor a crescut constant, in mare parte prin depasirea continutului programelor analitice. Procentul de promovati la bacalaureat s-a mentinut in primul rand prin acordarea de puncte mai multe la chestiunile simple, de rutina, si de acordarea de punctaj mai scazut la problemele mai grele. "La clasa a XII-a sunt anumite inadvertente in prezentarea unor elemente de analiza matematica. Forma in care sunt prezentate la ora actuala nu este adaptata la nivelul de intelegere a elevilor. Programa nu este corelata nici din punct de vedere al formularii subiectelor de la examenele nationale si in special a celor de la bacalaureat. La profilul matematica-informatica, anii trecuti au fost subiecte care de multe ori au depasit programa analitica si au avut un grad de dificultate sporit. In predarea matematicii trebuie avut in vedere timpul acordat studiului individual de catre elevi, tinand cont ca exista un flux foarte mare de informatie. Elevii cu greu pot aprofunda anumite teme, care nici macar nu au ce cauta in manualele scolare", a precizat Constantin Chirila. In privinta manualelor scolare, multe cadre didactice universitare au inclus in programe capitole din specialitatea lor, elemente care sunt la nivelul facultatilor de matematica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

alex  | #21875
is bun nene
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1356 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014371 (s)