National

Manualele de religie, PLINE de CONTROVERSE MACABRE: „Daca nu te inchini in fata bisericii, cazi BOLNAV la pat” – FOTO

Publicat: 05 mart. 2015
Vineri, 6 martie, este ultima zi in care parintii elevilor care doresc sa studieze Religia la scoala mai pot depune cereri in acest sens la institutiile unde invata copiii lor. Cererile sunt valabile doar pentru acest semestru, din toamna ministerul urmand sa stabileasca o alta varianta.
Batalia pro si contra orei de religie a inceput sa semene cu o adevarata campanie electorala, in aceste zile premergatoare deadline-ului pentru depunerea cererilor de studiu la secretariatele institutiilor scolare. Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a facut apel la artileria grea, recrutand personalitati culturale si vedete TV care sa le apere cauza, in timp ce adversarii ei s-au napustit cu comunicate de presa care mai de care mai urzicate, acuzand lezarea dreptului la libera expresie. Calugarii de la Manastirea Sihastria Putnei, Suceava, au avut chiar ideea initierii unui concurs, cu premii in bani, pentru cel mai frumos eseu in care copiii care indragesc ora de Religie sa explice de ce este ea importanta.
Pana marti, 1.405.000 de elevi au completat cereri pentru studiul acestei materii, dintr-un total de 3.100.000, adica mai putin de jumatate, conform subsecretarului de stat in Ministerul Educatiei, Liliana Preoteasa. Vineri, 6 martie, este ultimul termen pana la care pot fi depuse la secretariatele institutiilor scolare cererile de studiu pentru acest an. Cuprinsul manualelor de religie a fost subiect de controversa de-a lungul anilor. ONG-uri din sfera societatii civile au semnalat ca, indiferent de cult, manualele de Religie utilizate in scolile de stat baga spaima in elevi, induc intoleranta fata de alte religii, sunt pline de violenta si atrocitati, atragand atentia ca este nevoie de o schimbare majora si rapida a acestor continuturi. Fapte rele sunt enumerate a fi: sa bati mingea pe strada, sa nu te inchini cand treci prin fata unei biserici sau sa practici yoga, motive pentru care te calca masina sau cazi la pat, bolnav.
Intr-o analiza de continut , se dau urmatoarele exemple:
In manualul ” Religie. Cultul ortodox”, pentru clasa a III-a, Editura Sf. Mina, Dumnezeu este prezentat ca fiind violent si razbunator: „Ca sa-l determine pe faraon sa-i elibereze din robie pe evrei, Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele”: a transformat in sange apa raului Nil; a acoperit cu broaste tot pamantul Egiptului; au aparut tantari peste tot; a umplut casele si pamantul egiptenilor cu tauni; au murit de foame multe vite; au aparut rani si bube pe oameni si pe vite; a trimis grindina, apoi lacuste care au distrus totul; a trimis intuneric peste Egipt; a ucis pe primii baieti nou-nascuti in familiile egiptenilor.”
Manualul pentru clasa a X-a, Grupul editorial Art. Dupa ce se spune ca Biserica a dus o lupta sustinuta impotriva practicilor magice din toate timpurile, se arata ca: „pe vrajitori sa nu-i lasati sa traiasca”, „orice barbat sau femeie se va indeletnici cu chemarea duhurilor celor morti ori cu vrajitoria, cu moarte sa se omoare, cu pietre sa-l ucideti: vinovati sunt”.
Comentarii
  • Mai curând este vorba de prostie, nu de controverse. Prostia de a face niste manuale parcā pentru a fi folosite in scolile din timpurile biblice. Autorii nu tin seama cā suntem în mileniul al III-lea dupā Hristos si nu în mileniul al III-lea înainte de Hristos. Prostie si zicale pāgâne…Vad cā iarasi folositi termenul „macabru”, dar nu mi se pare cā v-ati uitat în DEX.

Adauga un comentariu