International

MANUALUL SECRET al ISIS: Avertismentul unui expert militar. Cum vor jihadistii sa cucereasca lumea

Publicat: 07 dec. 2015
1

ISIS este mult mai mult decat suma jihadistilor care au ca sarcina propagarea terorii. Documente obtinute de jurnalistii de la The Guardian, printre care si un manual de 24 de pagini, dezvaluie modul in care a fost gandita si organizata aceasta grupare terorista si care este scopul ei final.

Astfel, se contureaza imaginea grupului terorist care, desi se situeaza sub semnul violentei brutale in numele Jihadului, este axat, in mod egal, pe probleme ce tin de aspectul social al unei organizatii, cum ar fi sanatatea, educatia, comertul, comunicatiile sau locurile de munca. Pe scurt, este vorba despre construirea unui stat, scrie The Guardian.

Citeste si Imam banuit de legaturi cu ISIS, CIURUIT in Rusia cu 47 de gloante

Charlie Winter, cercetator la Georgia State University, care a vazut documentul ISIS, a declarat ca manualul demonstreaza o mare capacitate de premeditare.

„Departe de a fi o armata de fanatici irationati, insetati de sange, ISIS este o organizatie politica profund calculata cu o infrastructura extrem de complexa si bine planificata in spate”, a declarat Charlie Winter.

Potrivit The Guardian, manualul intitulat „Principii in administrarea Statului Islamic” are 24 de pagini si este gandit pentru a instrui „cadrele din administratie”, in lunile de dupa momentul in care liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat crearea „califatului islamic” zone din Irak si Siria, la 28 iunie 2014.

Citeste si Reuniune ministeriala in Italia cu privire la combaterea ISIS

Documentul schiteaza modul de organizare a sectoarelor guvernamentale, inclusiv educatia, resursele naturale, industria, relatiile externe, relatiile publice si taberele militare.In perioada iulie – octombrie 2014, se pune accentul pe modul in care ISIS va construi taberele de antrenament pentru trupele regulate, precum si pentru cele de luptatori veterani. Astfel, se arata ca razboinicii veteranii trebuie sa participe la cursuri de perfectionare timp doua saptamani in fiecare an, pentru a fi instruiti in „cele mai recente tehnici de folosire a armelor, de planificare si tehnologie militara”.

Perfectionarea trebuia sa cuprinda, se arata in manual, „descrirea detaliata privind tehnologiile” inamicului si „modul in care soldatii Statului Islamic pot profita de acestea”. Manualul recomanda constituirea un departament pentru administrarea taberelor militare, aranjament complex care, asa cum este descris, merge cu mult dincolo de capacitatile al-Qaida din Afganistan, existente la momentul atentatelor din 11 septembrie.

Citeste si NATO: „Nu se trimit trupe terestre in lupta impotriva ISIS”

Documentul releva faptul ca ISIS a avut in plan de la inceput instruirea copiilor pentru lupta, iar propaganda jihadistilor a aratat cum sunt acestia obligati sa se antreneze. Textul este explicit cu privire la intentia de a face acest lucru pana la sfarsitul lui 2014. Copiii, se precizeaza in document, vor fi „antrenati sa poarte arme usoare” si „cei care se remarca” vor fi „selectati pentru misiuni de securitate, inclusiv in puncte de control sau patrulare”.
Adauga un comentariu