News Flash:

MApN le-a platit angajatilor intre 7.000 si 11.500 de dolari pentru cursuri la Harvard

12 Septembrie 2009
692 Vizualizari | 0 Comentarii
MApN le a platit angajatilor intre 7 000 si 11 500 de dolari pentru cursuri la Harvard
Afisat la 19.32

Ministerul Apararii Nationale a platit, incepand cu anul 2005, studii si diurne la Harvard de aproximativ 11.000 de dolari pentru fiecare dintre angajatii trimisi sa urmeze cursul de doua saptamani din domeniul securitatii internationale, se arata intr-un raspuns al MApN.
In adresa remisa NewsIn, Ministerul Apararii precizeaza ca toate costurile participarii la acest program de pregatire au variat intre 6.900 de dolari si 11.400 de dolari, aceasta insemnand taxa de participare, transportul si diurna pentru fiecare dintre participanti.
Astfel, in anul 2009, Ministerul Apararii Nationale l-a trimis la Harvard pe secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Armamente, Ioan Aurel Lascu. El a participat la cursul dedicat securitatii nationale si internationale in perioada 8 august-23 august.
Ministerul Apararii Nationale a cheltuit 9.500 de dolari pentru fostul secretar de stat Corneliu Dobritoiu, care a absolvit in 2008 cursul "Leaders in Development Managing political and Economic Change Program".

2.104 de dolari pentru cursuri in an de criza

Un alt curs la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Apararii a fost cel in domeniul "Securitatii Marii Negre".
Astfel, in perioada 2-29 martie 2009, cursul a fost frecventat de actualul secretar de stat pentru Politica de Aparare si Planificare din MApN, Viorel Oancea, pentru care ministerul a cheltuit 2.104 de dolari. In perioada 12-29 aprilie 2004 a fost trimis, la acelasi curs, generalul Nicolae Alexandru Cotoara, care la acea data era director adjunct al Directiei Integrare Euroatlantica si Relatii Militare Internationale. In prezent, Cotoara este sef al Directiei Cooperare Internationala in Domeniul Apararii.
Cursurile la care au participat angajatii din ministerul roman sunt frecventate, potrivit site-ului Universitatii Harvard, de generali, amirali, membri ai Congresului SUA, invitati straini de rang inalt - sefi de state, membri ai familiilor regale, dar si persoane cu functie de decizie ai Parlamentelor si Guvernelor mai multor tari din Europa, America si Asia.
Tot potrivit site-ului Universitatii J.F. Kennedy School of Government, Harvard, cursul dedicat securitatii nationale si internationale se adreseaza unor oficiali cu functii de raspundere importante in acest domeniu.
Astfel, acest program "pune la dispozitia directorilor executivi un cadru prin care sa-si adanceasca intelegerea problemelor actuale de securitate, sa-si antreneze tehnicile de evaluare si luare de decizii intr-un grup de egali si sa contribuie cu propriile idei si perspective", se arata pe site-ul institutiei.

Lista cursurilor la Harvard, deschisa de generalul Tudor Munteanu

Cu toate acestea, lista participantilor romani la cursurile privind securitatea a fost deschisa, in 2005, de generalul-maior Tudor Munteanu, care la acea vreme era loctiitor al Secretarului de Stat pentru Relatia cu Parlamentul.
Astfel, Ministerul Apararii Nationale l-a trimis pe generalul Munteanu, in perioada 21 august-2 septembrie 2005, la cursul "Senior Executives in National and International Security", se arata intr-un raspuns al MApN, remis la solicitarea NewsIn.
In 2005, generalul Tudor Munteanu ocupa functia de loctiitor al Secretarului de Stat pentru Relatia cu Parlamentul, informare publica si cresterea calitatii vietii personalului, functie pe care este incadrat si in prezent.
Pe site-ul Ministerului Apararii se arata ca "Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica coordoneaza relatia cu Parlamentul si activitatea legislativa, asigura asistenta juridica si reprezinta interesele Ministerului Apararii Nationale in fata instantelor de judecata si a altor organe cu activitate jurisdictionala, asigura relatiile cu alte autoritati publice, precum si cu organizatiile neguvernamentale".
Dupa generalul Tudor Munteanu, la cursurile de securitate organizate de Harvard a ajuns un subordonar al acestuia de la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul.
Este vorba despre colonelul Marcel Voicescu, care ocupa in 2005 functia de sef serviciu coordonare activitati si resurse la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul si Informare Publica. Potrivit MApN, Voicescu a fost trimis sa se perfectioneze la Harvard in perioada 19 august-31 august 2007.
Incepand cu 2005, Ministerul Apararii Nationale a trimis sapte angajati la cursurile de securitate organizate de Harvard.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3051 (s) | 24 queries | Mysql time :0.193236 (s)