Info Turism

Maramures: Formatiunea Creasta Cocosului din Muntii Gutai, cautata de turisti pentru forma sa inedita

Publicat: 23 mai 2019
9

Aria naturala Creasta Cocosului (1.423 metri altitudine) din Muntii Gutai, fosta rezervatie geologica protejata cu suprafata de peste 50 de hectare, este apreciata atat de turistii romani, cat si de cei straini pentru unicitatea peretului aproape vertical, fost cos al unui vulcan stins ce se inalta brusc spre cer, a precizat, marti, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania – ANTREC, filiala Maramures, Livia Sima.

"Creasta Cocosului e una dintre cele mai stranii formatiuni geologice, formata cel mai probabil ca urmare a activitatilor vulcanice in urma cu milioane de ani, in Muntii Gutai de azi (…) Turistii urca pe munte, indeosebi in perioada vara-toamna, pentru a admira acest platou format din andezit cu inaltime ce oscileaza intre 60 si 100 metri si o lungime de circa 200 de metri. Odata ajuns pe platou, turistul are o imagine panoramica a cateva localitati din Maramures, iar in zilele senine se poate admira lantul muntos al Carpatilor care trec geografic din Romania spre Ucraina. E unul dintre cele mai spectaculoase zone alpine din judetul Maramures care-i incanta pe iubitorii de drumetie si rasplateste cu imagini de vis", a spus Livia Sima.

Pe Creasta Cocosului se poate ajunge relativ usor din Pasul Gutai (DN 18) sau din orasul Cavnic, renumita zona schiabila avand numeroase pensiuni din DJ 184, aflat chiar la poalele Muntilor Gutai.

Administratorul domeniului virtual "Discover Cavnic", Alexandru Oprea, fotograf si montaniard pasionat, a precizat, pentru AGERPRES, ca pe versantul Creasta Cocosului se poate ajunge pe mai mult de 15 trasee cu grade de dificultate diferite, insa e recomandata varianta cea mai optima cu plecare din orasul Cavnic.

"Accesul cu plecare din orasul Cavnic e cel mai la indemana turistului initiat sau mai putin initiat care ar putea avea nevoie de insotitor pe munte. Oficial sunt omologate peste 20 de variante de traseu, insa folosite doar cateva care permit accesul mult mai usor pe creasta. Locul e foarte atractiv si pentru alpinisti care ajung uneori aici pentru antrenamente, insa pentru turistii mai putin familiarizati cu muntele e bine sa aiba in vedere ca traseul poate dura cateva ore dus-intors, asta inseamna o zi intreaga dedicata iesirii", a spus Alexandru Oprea.

Potrivit acestuia, turistii pot pleca pe traseu din orasul Cavnic, dar si din satul Breb, localitate rurala recunoscuta pentru conservarea caselor vechi taranesti.

"Pentru incepatori este sugerata varianta de traseu pana la cota 1.000 de metri, in apropierea Varfului Mogosa (1.246 metri), e un traseu usor, clasat ca efort spre mediu. O alta varianta ar fi traseul marcat spre Trei Apostoli, cu plecare din fata Centrului de Informare Turistica Cavnic pe un drum forestier, apoi se orienteaza dupa marcaje, timp estimat doua ore. Varianta de plecare din satul Breb se poate face pe un traseu marcat pentru cei care participa la concursuri montane. O alta varianta viabila tot cu plecare din Breb este si pentru cei care ar dori sa admire Taul Morarenilor (rezervatie naturala umeda renumita pentru muschiul verde format in jurul lacului n. red). Turistii ar putea sa intalneasca ursi, dar daca fac galagie, ursul se indeparteaza. Toate traseele care duc spre Creasta Cocosului sunt de dificultate medie si pot fi parcurse aproape de orice drumet, insa necesita un minim de pregatire fizica", a detaliat Alexandru Oprea.

Acesta a mai precizat ca turistii care ajung in orasul Cavnic ar mai putea vizita ruinele vechii topitorii de aur Logolda, Cascada Vaii de pe Izvor, Stalpul Tatarilor, Biserica Sf Varvara din Handal, datata din anul 1800, momentul istoric ridicat in memoria fostilor detinuti politici care muncit la vechea mina Cavnic si o veche galerie de mina, iar pasionatii de cicloturism ar putea incerca traseul Drumul Verde din Muntii Gutai. 

Adauga un comentariu