Premierul Marcel Ciolacu a evocat posibilitatea organizării unui referendum pentru reluarea exploatării aurului la Roșia Montană.
Făcută joi după-amiază, declarația vine cu câteva ore înainte de decizia prin care țara noastră riscă să plătească despăgubiri de mai multe miliarde de dolari în urma procesului inițiat de companiile Gabriel Resources.
În deceniul trecut, în urma presiunii publice create la nivel național, autoritățile de la momentul respectiv au decis să nu le permită canadienilor să exploateze metalul prețios în locația respectivă.
Ulterior, Roșia Montană a întrat în patrimoniul UNESCO.
Aflat în an electoral și cu perspectiva unei lovituri grele în buget pe seama despăgubirilor, guvernul se gândește deja la o strategie de negociere.
Ministrul de Finanțe a dat asigurări că se pot plăti pensiile și în cazul unei decizii defavorabile în dosarul Roșia Montană
Iminența deciziei de la ICSID – Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții – l-a determinat pe ministrul Finanțelor să dea asigurări repetate că plata pensiilor nu va avea de suferit, chiar dacă România va fi obligată de plata a miliarde de dolari către companiile Gabriel Resources.
„Odată ce decizia va fi publicată și transmisă Guvernului de la București, vor începe negocierile între Guvernul de la București și reprezentanții companiei străine.
Se va ajunge la un acord, spun cei de la București, astfel încât conturile României să nu fie poprite.
În cazul unui prejudiciu recunoscut canadienilor de instanța de arbitraj, Guvernul se așteaptă ca suma să se ridice la aproximativ 2 miliarde de dolari.
Ce poate face Guvernul pentru a plăti pensiile în 2024 dacă trebuie să plătească miliarde în dosarul Roșia Montană
Însă dacă ne uităm la pretențiile ridicate de cei care au vrut să extragă aurul de la Roșia Montană, vedem că aceste solicitări se ridică la circa 7 miliarde de dolari.După decizia de vineri, rămâne de văzut care va fi prejudiciul stabilit în sarcina țării noastre. Guvernul are mai multe scenarii de lucru, în continuare, pentru a stinge acest litigiu.
Pe lângă plata eșalonată, ar putea fi luată în calcul o decizie de aprobare a exploatării aurului de la Roșia Montană. Într-o astfel de variantă, statul român trebuie să decidă cu privire la statutul Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.
În sfârșit, Executivul de la București ar putea încerca o cale de atac extraordinară, însă aici șansele de reușită sunt extrem de mici, de doar 5%, după cum spun experții”, a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.
Pragul maximal al despăgubirilor cerute de Gabriel Resources: 6,7 miliarde de dolari
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internațional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roșia Montană, ar putea ajunge la 6,7 miliarde de dolari.
Potrivit purtătorului de cuvânt, acesta este pragul maximal și nu înseamnă, neapărat, că se va regăsi în decizia ce va fi publicată de instanța de arbitraj internațional.