National

Marcel Ciolacu, despre alegerile locale: ”Prioritățile și îngrijorările românilor sunt cu totul și cu totul altele”

Publicat: 18 sept. 2020
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu prezintă programul de guvernare care conține proiecte și măsuri concrete

Marcel Ciolacu, despre alegerile locale: ”Prioritățile și îngrijorările românilor sunt cu totul și cu totul altele”. Ciolacu a vorbit despre ceea ce își doresc cetățenii și despre ceea ce vor politicienii și a sesizat un decalaj. În momentul de față, românii sunt interesați de școli, de pandemie, de criza economică și nicidecum de alegeri. Astfel, agenda politicienilor nu se potrivește cu agenda cetățenilor.

Totodată, liderul PSD  a subliniat că alegerile locale de la finalul lunii septembrie vor fi niște alegeri atipice.

„Este un decalaj în ceea ce privește agenda politicienilor și a cetățenilor. Prioritățile și îngrijorările românilor sunt cu totul și cu totul altele, sunt legate de școli, de pandemie, de criza economică și de șomajul alarmant. Eu am mers în interiorul organizaților PSD, și la Timiș și la Hunedoara, și la Caraș, și la Gorj, candidații sunt determinați.

Anumite zone au niște realizări administrative impresioante. Nu este un apetit la români în acest moment politica propriu-zisă. Este o campanie atipică categoric dar este o campanie pentru locale, întodeuna a fost axată pe candidați, nu neapărat pe partide”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.

Marcel Ciolacu a mai adăugat că prezența la vot ar putea fi aproximativ 40%.

„Prezența ar putea fi în jur de 40 la sută, aceea ar fi o prezență foarte redusă. Ținând cont că este vorba de alegeri locale și oamenii vor să-și aleagă direct reprezentantul, cred totuși că prezența va fi mai mare”.

Marcel Ciolacu, deranjat că țările europene nu permit organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor: „Românii să nu aibă o nouă umilinţă!“

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că țările europene nu permit organizarea de secții de votare pentru români.

„Avem informaţii, dacă nu oficiale, neoficiale, dar clare, că toate capitalele şi ţările europene nu permit pe teritoriul ţării lor secţii de vot necesare pentru ca românii din diaspora să voteze. Este îngrijorător deoarece se încalcă principiul fundamental de a alege şi de a fi ales. Revoluţia din 1989 a pornit de la Timişoara şi primul lucru pe care l-au cerut oamenii a fost principiul de a alege şi de a fi ales în mod democratic. Cred că e un semn de întrebare major și ar trebui o discuție serioasă în Parlament să vedem ce e de făcut. În Constituție dreptul de a alege și de a fi ales este fundamental“, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social democrat lansează un apel ministrului de Externe, căruia îi cere să depună toate diligențele pentru ca „românii să nu aibă o nouă umilinţă“.

„E necesară o discuţie cu ministrul de Externe pentru ca românii să nu aibă o nouă umilinţă, aşa cum au avut-o cand au stat ore întregi în vămi, pentru a intra în ţară. Nu am luat în calcul că ţările vor interzice organizarea de secţii”, a precizat Marcel Ciolacu.

Secții de votare, în condiții speciale

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, până la acest moment, cele mai multe state permit organizarea de secţii de votare, cu respectarea unor măsuri stricte.

„Din păcate, nimeni nu poate, la acest moment, să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia şi ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată. De aceea, luând în considerare riscurile sanitare şi obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse ţări, recomandarea pe care MAE o adresează cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondenţă. Este o modalitate sigură şi simplă şi care permite exercitarea în condiţii de siguranţă sanitară a acestui drept constituţional, în contextul special generat de pandemie”, precizau reprezentanţi ai ministerului de Externe.

Adauga un comentariu