Actualitate

Marcel Ciolacu, despre pensiilor speciale: „Mi-e greu să cred că proiectul are elemente de neconstituţionalitate“

Publicat: 26 nov. 2020
Marcel Ciolacu cu mască de protecție vorbește la microfon
Președintele PSD, Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit joi, 26 noiembrie, despre pensiile speciale. Marcel Ciolacu susține că a existat o „întrecere socialistă” pentru eliminarea pensiilor speciale, iar poropunerea social democrată a fost o impozitare suplimentară a acestor pensii speciale și o plafonare în raport cu salariul.

„Este o temă care trenează de mult timp. A fost o întrecere socialistă în proiecte de la toate partidele. Abordarea PSD a fost de impozitare suplimentară a acestor pensii speciale și o plafonare în raport cu salariul. Ultimul proiect este făcut în acest sens, cu o anumită impozitare. E o abordare mai corectă, fără să trebuiască să modifici 10 legi. Conceputul de pensie specială în România a apărut în 1997, pensiile magistraților, când era un ministru liberal, domnul Valeriu Stoica“, a delcarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Nu e o măsură bună să ai venituri la pensie mai mari decât salariul când erai în activitate “

Liderul social democrat a precizat că este o măsură bună ca judecătorii să aibă nişte venituri substanţiale, care să fie impozitate adecvat.

„Sunt niște drepturi câștigate, cred că e corect să impozitezi adecvat aceste venituri speciale. Este o măsură bună ca judecătorii să aibă nişte venituri substanţiale. Nu e o măsură bună să ai venituri la pensie mai mari decât salariul când erai în activitate. Mi-e greu să cred că proiectul de eliminare a pensiilor speciale atacat la CCR are elemente de neconstituționalitate”, a menționat Marcel Ciolacu.

Și-a anunțat demisia din Parlament în ultima zi de mandat

Liderul PSD a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că va demisiona din Parlament în ultima sa zi de mandat. Motivul acestuia este faptul că nu vrea să beneficieze de pensia specială de care profită doar parlamentarii care au mandate întregi. Mai mult, acesta a menționat că tot așa a procedat și acum patru ani.

„Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum.

Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar. În mandatul meu, #PSD a asumat o direcție clară în ceea ce privește această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivității. Am inițiat și am votat legea prin care toate pensiile speciale care depășesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constituțională în acest moment“, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

PMP solicită eliminarea pensiilor speciale

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, solicită, într-o scrisoare deschisă către liderul PSD Marcel Ciolacu, preşedintele PNL Ludovic Orban, liderul USR Dan Barna şi cel al Pro România Victor Ponta, adoptarea proiectului de lege al partidului privind eliminarea pensiilor pentru parlamentari şi primari şi iniţiativa care prevede reducerea la 300 a numărului de parlamentari. Cele două proiecte de lege sunt acum la Camera Deputaţilor, for decizional.

Eugen Tomac susține că dacă există voinţă politică, cele două legi pot fi votate la distanţă şi aşa se demonstrează că politicienii ştiu să-și respecte angajamentul faţă de cetăţeni.

Adauga un comentariu