Actualitate

Marcel Ciolacu îi cheamă pe Ludovic Orban și Cătălin Predoiu în Senat: „PNL transformă țara în lagăr!“

Publicat: 10 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Ciolacu îi cheamă pe Ludovic Orban și Cătălin Predoiu în Senat PNL transformă țara în lagăr

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îi cheamă pe premeirul Ludovic Orban și pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în Senat, acolo unde se dezbate legea carantinării și izolării.

„Premierul Orban și Ministrul Justiției Predoiu trebuie să vină URGENT în Senatul României!! Unde românii trebuie apărați, nu abuzurile comise sub pretextul pandemiei!

Virusul nu are culoare politică, dar Prostia, Neputința și Lăcomia sunt vopsite în galben! Pentru a-și acoperi furturile, Guvernarea PNL lovește zi de zi în români”, scrie Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Marcel Ciolacu îi cheamă pe Ludovic Orban și Cătălin Predoiu: „Legea carantinei este dovada supremă a batjocurii!“

Liderul social-democraților susține că Legea carantinei, trimisă de Guvern Parlamentului, este „dovada supremă a batjocurii la adresa drepturilor și libertăților românilor. Ieri, la Cameră, am corectat o parte importantă a acesteia, eliminând zeci de nenorociri, dar descoperim alte orori juridice și o luăm acum de la capăt în Senat“.

„Le solicit prezența premierului și ministrului Justiției la dezbateri, față în față cu CSM, ONG-urile de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești, medici și pacienți!

În niciun caz NU vom permite transformarea țării în lagăr medical! Guvernarea PNL a produs numai aberații! Pe bandă rulantă. Însă, cei care suferă din cauza incompetenței crase a PNL sunt românii!“, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Senatul trebuai să adoptă astăzi Legea carantinei, însă proiectul de lege este dezbătut în Comisiile din Senat, iar mâine va intra în plen.

Legea carantinei, votată de deputați

Legea carantinei a fost votată ieri de Camera Deputaților, după ce reprezentanții PSD au ajuns la o formă agreată și cu secretarul de stat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus ieri că, în urma discuţiei cu reprezentanţii Parlamentului, s-a ajuns la un proiect viabil, care permite autorităţilor „să-şi facă treaba”.

„Spre ca cei de la Guvern să înceteze să mai invoce pandemia pentru a pune presiune pe Parlament să adoptăm legi fără dezbateri consistente. Este numai vina Guvernului că s-a ajuns în această situație”, a declarat președintele Senatului, Robert Cazanciuc, care a menționat că astăzi legeas este dezbătută în comisia jurudică a Senatului.

Cum sunt definite carantina și izolarea

Conform legii adoptate de Camera Deputaților carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege. În privința carantinei, proiectul prevede ca o persoană să poată fi carantinată doar printr-o decizie a DSP, care să conțină durata măsurii și calea de atac.

Izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate.

Izolarea se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord. Un pacient asimptomatic poate fi izolat la domiciliu, însă medicul poate decide dacă este necesară internarea acestuia în spital.

Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situatiilor în care, pe baza datelor știintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

 

Adauga un comentariu