Actualitate

Marcel Ciolacu, președintele PSD propune acordarea de tichete pentru copii pentru a preveni abandonul şcolar

Publicat: 17 iun. 2021
Marcel Ciolacu, președintele PSD în timpul unei conferințe de presă
Marcel Ciolacu, liderul PSD a venit cu un proiect de lege pentru prevenirea abandonului școlar

Un proiect de lege întocmit de PSD prevede acordarea de tichere pentru copii. Măsura propusă de Marcel Ciolacu a anunţat că proiectul propus este menit pentru a preveni abandonul şcolar dar şi pentru stimularea natalităţii.

Decizia vine în contextul în care România se confruntă cu o rată uriașă de abandon școlar dar şi cu o natalitate extrem de mică.

Tichete pentru copii pentru prevenirea abandonului şcolar şi stimularea natalităţii

Marcel Ciolacu a anunţat faptul că, în ocntextul în care cea mai mare problemă cu care se confruntă România este rata mică de natalitate, formaţiunea pe care o conduce a conduce a venit cu un proiect de lege ce prevede acordarea de tichete pentru copii. Măsura ar putea, pe lângă stimularea natalităţii să reducă migraţia forţei de muncă:

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică : declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii. Singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă”, spune Marcel Ciolacu.

Copiii români născuţi în străinătate sunt mai mulţi decât cei născuţi în România

În altă ordine de idei, liderul PSD menţionează faptul că românii plecaţi în afara tării aduc mai mulţi copii decât cei din propria tară. Acest lucru este extrem de grav iar cei plecaţi peste hotare trebuie încurajaţi să se întoarcă în propria țară:

„Și asta este foarte grav! Pe acești români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o țară unde merită să trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, adaugă social-democratul.

PSD propune un proiect cu trei măsuri pentru stimularea natalității, respectiv creșterea alocațiilor, deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe, incluzând prevederi speciale pentru familiile monoparentale și pentru cele cu mai mult de trei copii.

Mai multe măsuri luate de opoziţie pentru prevenirea abandonului şcolar şi creşterea natalităţii

Conform proiectului de lege întocmit de opoziţie, copiii cu vârsta până la 6 ani înscrişi în creșe şi grădiniţe vor beneficia de tichete sociale. Măsura este luată pentru a încuraja participarea acestora la cursuri. În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu susţine că statul lasă mult de dorit în ceea ce priveşte gestionarea şi investiţia în infrastructură:

„Am făcut trei schimbări majore în abordarea noastră. Vrem să punem accentul pe servicii educaționale și de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani. Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creșe moderne, de grădinițe, școli și atferschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediul de maternitate. În ceea ce privește voucherele pentru creșe și grădinițe acestea vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat.

Dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, e normal să dăm o șansă mediului privat care se mișcă mai repede. Este necesară implementarea unor deduceri pentru salariați, în funcție de numărul de copii. Este doar un prim pas. Tinerele familii trebuie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, trebuie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor, bineînțeles, cu sprijinul statului”, mai spune Ciolacu.

Klaus Iohannis a anunţat măsuri pentru prevenirea abandonului şcolar dar şi pentru creșterea natalităţii dar nimic nu a fost făcut

În încheiere, Ciolacu a menţionat faptul că președintele Klaus Iohannis a anunţat faptul că va avea grijă de creșterea natalităţii dar şi reducerea abandonului şcolar. Totuşi, nici până acum guvernele de dreaptă nu au făcut nimic:

„Chiar și președintele Iohannis a vorbit de la începutul primul său mandat de proictul , dar nici acum , aproape de finalul celui de-al doilea mandat, nu e prezentat nimic concret. Mai mult, joaca guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR de-a uite alocația mărită, nu mai e alocația mărită,

creșterea vârstei de pensionare (care apropo, din acest punct de vedere, creșterea vârstei de pensionare a viitoarelor bunici devine un obstacol pentru femeile care nu își pot permite bone), amânarea deducerilor din impozitul pe profit al cheltuilelilor cu educația timpurie, prin OUG 19/2021 s-au supendat aceste deduceri până la data de 31 decembrie 2021, folosirea oportunității PNRR pentru sponsorizarea firmelor prietenilor de casă, și mai puțin pentru creșterea infrastructurii de creșe, grădinițe și școli, creșterea alarmantă a împrumuturilor astfel încât astăzi, când vorbim, fiecare nou născut din România are deja de plată 2000 de euro în contul împrumuturilor lui Orban și Cîțu… Toate acestea nu au condus la încurajarea tinerelor familii, ci dimpotrivă. S-a și văzut ! În 2019 și 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani”, menionează președintele PSD.

Comentarii
  • CE J.I.G.O.D.I.I.cand sunt in opozitie vor tot felul de măsuri pe care daca ar fi la putere nici in vis nu le-ar aproba! Asa sunt toți dar absolut toti asa zișii politicieni români!

Adauga un comentariu