National

Marcel Ciolacu vrea să schimbe PNRR și se deplasează la Bruxelles

Publicat: 23 iun. 2022
o poza in care Marcel Ciolacu se afla in Parlament , zambeste si vorbeste despre PNRR
Marcel Ciolacu speră la renegocierea unor părți din PNRR și se deplasează la Bruxelles

Marcel Ciolacu vrea să schimbe PNRR-ul şi în acest sens se deplasează la Bruxelles unde se va întâlni cu Nicolas Schmit, comisar european pentru Muncă. Ciolacu a menționat faptul că un alt punct al întâlnirilor îl va reprezenta și susținerea Ucrainei și a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

PNRR-ul este un subiect de controversă în România, în contextul în care există un plafon de 9,4% din PIB alocat pensiilor. Ministul muncii a afirmat în repetate rânduri faptul că pensiile nu se pot mări dacă acest plafon va continua.

Marcel Ciolacu discută despre PNRR la Bruxelles

Într-o intervenţie în spaţiul public, Marcel Ciolacu a declarat că se va deplasa la Bruxelles pentru a avea o discuţie despre o posibilă modificare a PNRR. Liderul social democrat se va întâlni cu comisarul european pentru Muncă căruia îi va cere modificarea PNRR în contextul pensiilor. De altfel, liderul social democraților consideră că România poate deveni un hub de stabilitate și dezvoltare regională. Ciolacu a transmis faptul că România susține statutul de candidat la integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei:

” (…)România are datoria să fie alături de Republică Moldova la nivelul tuturor palierelor diplomatice! În paralel, voi cere sprijinul președintelui Parlamentului European pentru aderarea României la spațiul #Schengen.

Agenda discuțiilor cu președinta Camerei Deputaților din Parlamentul Federal al Regatului Belgiei, Eliane Tillieux, și cu viceprim-ministrul, ministrul economiei și al muncii belgian, Pierre-Yves Dermagne, se va concentra pe identificarea celor mai bune soluții comune pentru a proteja puterea de cumpărare și nivelul de trai al cetățenilor, în contextul creșterii prețurilor la energie și combustibili.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care flexibilizarea #PNRR pe zona de pensii este absolut necesară pentru România. Voi insista pentru acest demers al autorităților de la Bruxelles în cadrul întrevederii pe care o voi avea cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă.”, scrie Marcel Ciolacu.

PNRR, subiect de controversă în coaliție

PNRR-ul este mecanismul european prin care UE acordă ajutor tuturor țărilor membre după criză economică apărută ca urmare a pandemiei de COVID-19. PNRR-ul a fost incă de la început un subiect de tensiune politică, social democrații reproşând deseori faptul că planul a fost făcut iresponsabil de USR. Sunt două teme ample dezbătute în spaţiul public. Concret, pare că PNRR-ul nu cuprinde niciun capitol pentru agricultură, iar bugetul pentru pensii se limitează la 9,4% din PIB-ul României. Recent, Marius Budăi a vorbit despre creșterea pensiilor românilor afirmând faptul că acest lucru nu ar putea fi posibil dacă PNRR nu va fi modificat:

” Este crezul meu bazat pe cifre şi pe analize că în acest procent criminal de 9.4% toate pensiile din România, inclusiv cele din apărare din ordine publică, inclusiv cele stabilitate şi plătite în baza unor legi speciale, dar şi cele din sistemul public pe contributivitate nu se vor putea încadra. Nu vom putea face majorări. (…)” explica ministrul.

În altă ordine de idei, vom vedea ce va discuta Marcel Ciolacu despre PNRR.
Adauga un comentariu