Secretele istoriei

Marcus Salvius Otho, al doilea imparat al Anului celor patru imparati

Publicat: 15 ian. 2015
3

Marcus Salvius Otho (25 aprilie 32 – 16 aprilie 69) a fost imparat roman din 15 ianuarie pana in 16 aprilie 69; a fost al doilea imparat al Anului celor patru imparati.

Initial a fost unul dintre prietenii lui Nero; dupa ce, sotia sa, Sabina Poppaea, a devenit concubina imparatului, este indepartat de acesta din Roma si trimis ca guvernator in Lusitania (58-68). In ianuarie 68 se raliaza cu Galba, pe care il insoteste in capitala. Dezamagit de alegerea de catre Galba a lui L. Calpurnius Piso Frugi Licinianius drept caesar si coregent, rang vizat de el insusi, Otho profita de nemultumirea provocata in randul pretorienilor de refuzul donativului, instigandu-i pe acestia impotriva imparatului.

Vezi si Povestea imparatului roman Valentinian I

Dupa asasinarea imparatului Galba si a lui Piso in for, la 15 ianuarie 69, Otho este proclamat imparat de catre garda pretoriana, apoi confirmat de Senat. Este aclamat de legiunile dunarene si de cele din Orient, in schimb Germania, Gallia, Hispania si Britannia il recunosc pe Aulus Vitellius, guvernatorul Germaniei Inferior, proclamat de trupele de aici inca de la 1 ianuarie 69.

Vezi si Servius Sulpicius Galba, primul imparat al Anului celor patru imparati

Scurta lui guvernare se inscrie pe linia ideologiei principatului lui Nero. Trupele trimise de Vitellius impotriva sa traverseaza la inceputul primaverii Alpii, patrunzand in nordul Italiei. La 14 aprilie 69 are loc la Bedriacum, la nord de Pad, batalia decisiva dintre armatele lui Otho si cele ale lui Vitellius. Infrant, Otho se sinucide, doua zile mai tarziu, in tabara sa de la Brixellum.
Adauga un comentariu