Stiri

Mare sarbatoare maine. E Cruce Rosie si sute de mii de romani vor merge la biserica de Inaltarea Sfintei Cruci

Publicat: 13 sept. 2019

Crestin-ortodocsii au sarbatoare mare pe data de 14 septembrie 2019, cand este praznuita Inaltarea Sfintei Cruci! Aceasta este cea mai veche dintre sarbatorile crestine si aminteste de patimile si moartea Mantuitorului pe Golgota. Odata cu aceasta sarbatoare, vara se lasa dusa si face loc toamnei.

Inaltarea Sfintei Cruci are loc pe data de 14 septembrie

Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci este singura cu post aspru si rugaciune care apare la data de 14 septembrie atat in calendarul bizantin (ortodox si greco-catolic), cat si in cel latin. Inaltarea Sfintei Cruci marcheaza si doua evenimente solemne: Aflarea Crucii si inaltarea ei in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, si aducerea Sfintei Cruci de la persi, in 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a asezat-o in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

Sarbatoarea aminteste despre un eveniment crucial din viata Sfintilor Imparati Constantin si Elena. In ajunul luptei cu Maxentiu, un dusman al crestinilor (307-312), imparatul Constantin a avut o viziune: in plina zi, pe cer a aparut o cruce formata din stele, cu inscriptia „Prin acest semn vei invinge”. Imparatul a invins, iar mama lui, dupa izbanda, a poruncit sa fie gasita Sfanta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota. Acolo au fost gasite trei cruci identice, cea pe care a fost rastignit Iisus si doua ale talharilor ucisi odata cu El.

14 septembrie, Ziua Sarpelui
Pentru a afla care este crucea pe care a fost rastingnit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fata care tocmai murise. Cand Macarie a asezat langa ea Sfanta Cruce, se spune ca tanara a inviat. Vestea s-a raspandit ca fulgerul, iar biserica a devenit neincapatoare pentru credinciosii care soseau sa vada Sfanta Cruce. In anul 335 dupa Hristos, Patriarhul a inaltat-o sa fie vazuta de tot poporul si de atunci, in fiecare an la 14 septembrie, se sarbatoreste acest eveniment.

Ziua Crucii mai este denumita Carstovul Viilor si Ziua Sarpelui. Prima denumire este cunoscuta in zonele cu struguri multi, deoarece pe 14 seotembrie incepe stransul viilor. A doua denumire are legatura cu retragerea taratoarelor sub pamant, pentru hibernare.

Potrivit altor traditii, de Ziua Crucii se strang ultimele plante de leac (boz, micsunele, matraguna, navalnic), care sunt duse, impreuna cu buchet de flori si busuioc, la biserica, pentru a fi puse in jurul crucii si a fi sfintite. Plantele astfel sfintite se pastreaza apoi in casa, la icoane sau in alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar si la farmecele de dragoste.

Busuiocul sfintit de Ziua Crucii se pune in vasele de apa ale pasarilor, pentru a le feri de boli, in lautoarea fetelor, pentru a nu le cadea parul, si la stresinile caselor, pentru a le feri de rele, in special de trasnete. In popor, Ziua Crucii este sarbatorita prin post si praznice, pentru sanatatea familiei, pentru bunastarea gospodariilor, dar si pentru spor.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit