International

Marea Chinei de Sud. Filipine cere Chinei sa respecte decizia Curtii de la Haga

Publicat: 14 iul. 2016
1
Autoritatile filipineze cer Chinei sa respecte decizia Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga (CPA), privind zonele disputate din Marea Chinei de Sud. Ministrul de externe al Filipinelor, Perfecto Yasay, va discuta in cursul summitului Asia-Europa (ASEM) care incepe vineri in Mongolia despre „necesitatea pentru toate partile de a respecta recenta decizie a Curtii Permanente de Arbitraj” de la Haga, a declarat diplomatia filipineza intr-un comunicat.
Marti, Curtea de la Haga a decis ca revendicarile Beijingului in Marea Chinei de Sud nu au „fundamente juridice”. Astfel, Filipine a castigat disputa cu China, insa decizia ar putea exacerba tensiunile deja existente in zona, transmite AFP, citat de Agerpres. In decizia sa de 479 de pagini, Curtea permanenta de arbitraj a conchis ca Beijingul „a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor”, ca navele chineze au comis „actiuni ilicite” si ca zonele revendicate de China „sunt incluse” in apele teritoriale filipineze.
China a reactionat, ieri, la decizia Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga (CPA), privind zonele disputate din Marea Chinei de Sud, precizand ca este nedreapta si neaga dreptul si interesele statului. Astfel, un reprezentant al Ministerului de Externe a sustinut ca autoritatile de la Beijing au dreptul de a crea o zona de identificare aeriana in Marea Chinei de Sud, dar aceasta decizie depinde de nivelul amenintarilor cu care se confrunta.
„China are un astfel de drept. Zona de identificare aeriana nu este o inventie a Chinei”, a afirmat adjunctul ministrului de externe chinez Liu Zhenmin, intr-o conferinta de presa. „O astfel de zona a fost stabilita deja in Marea Chinei de Est, daca se va proceda la fel si in Marea Chinei de Sud depinde de amploarea amenintarilor care vor aparea”, a continuat el.
Adauga un comentariu