News Flash:

Marea frauda a repartitoarelor

8 Februarie 2008
11924 Vizualizari | 21 Comentarii
• Fenomenul devine alarmant: in fiecare luna, sute de ieseni fac plangere la CET pentru ca platesc sume exorbitante pentru caldura din cauza firmelor de repartitoare • S-a ajuns la situatii aberante in care in acelasi bloc, pentru un apartament trebuie sa se plateasca la caldura 1.000 lei, iar vecinul, care are un apartament cu aceeasi suprafata, trebuie sa primeasca bani de la SC CET Iasi SA pentru ca ar fi furnizat caldura in sistem si nu ar fi consumat deloc • Pe piata ieseana opereaza urmatoarele firme de repartitoare: SC Elsaco Electronic SRL, SC Ista Romania SRL si SC Techem Services Energy SRL, care opereaza cu aparate montate anterior de Zenner • Ceea ce este mai grav este faptul ca nici o institutie locala nu are autoritate sa verifice aceste firme care ruineaza bugetele a sute de familii din municipiu • Abuzurile facute de firmele de repartitoare au intrat in sfarsit in atentia municipalitatii

In sfarsit, o institutie din Iasi a sesizat batjocura si abuzurile pe care trebuie sa le suporte iesenii in fiecare an din cauza firmelor de repartitoare. Aceste firme au instalat arbitrariul in domeniul serviciilor publice. Nimeni nu plateste agent termic cat consuma, toata lumea are pe lista de plata la intretinere atat cat au stabilit in urma unor calcule obscure firmele de repartitoare. Grav este ca abia dupa doi ani de abuzuri, dar se sfarseste si aceasta iarna iar iesenii au facturile incarcate, s-a trezit si primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita. S-a trezit acum, cand nu se mai poate face nimic, nimeni nu poate dispune refacerea calculelor, iesenii vor trebui sa plateasca sumele aberante de pe listele de plata. Cotidianul ZIUA de Iasi a semnalat in mai multe randuri neregulile cu privire la facturile calculate pentru agent termic de firmele de repartitoare. Cateva exemple au fost oferite ieri si de primar in conferinta de presa. De exemplu, la blocul 600 din scara C din Pacurari, i s-a pus unui singur apartament un consum de 5,6 gigacalorii, ceea ce inseamna o factura de 1000 lei in conditiile in care pentru un asemenea apartament se consuma 1,5 - 2 gigacalorii. Si mai aberant, la bl SA 6 sc.A Dacia, la un apartament au fost trecute 6,8 gigacalorii, iar pe aceeasi scara, un alt apartament are trecute 1,5 gigacalorii. De precizat ca ultimul apartament este de asemenea bransat la sistemul centralizat de termoficare, dar potrivit judecatilor celor care lucreaza la firmele de repartitoare, locatarii ar trebui sa primeasca bani de la SC CET Iasi SA in loc sa achite o factura de energie termica. Este ca si cum acei oameni au avut tot timpul caloriferele reci si si-au lipit zilnic spatele de metalul rece pentru a ceda din caldura organismului in sistem. Si aberatiile continua. La blocul 482 E din Pacurari, la apartamentele cu 3 camere unii platesc 100 lei, iar altii 600 lei pentru caldura in luna decembrie 2007. "Cetatenii au reclamat foarte multe deficiente in legatura cu firmele de repartitoare. Unii ieseni au de platit sume exorbitante pentru caldura. La apartamente care nu ar trebui sa consume mai mult de 2 gigacalorii pe luna se trec 6-7 gigacalorii. Sunt nereguli si in legatura cu modul in care au fost montate aceste repartitoare. Nu este vina cetatenilor ca si-au montat aceste repartitoare. Sunt nereguli permanente. Firmele nu si-au actualizat bazele de date privind consumurile", a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Gheorghe Nichita.

Fara control

Pe piata ieseana opereaza de cativa ani urmatoarele firme de repartitoare: SC Elsaco Electronic SRL, SC Ista Romania SRL si SC Techem Services Energy SRL, care a preluat aparatele montate de Zenner. Ceea ce este mai grav se refera la faptul ca desi iesenii sunt jecmaniti sistematic, nici o institutie locala nu are autoritatea sa controleze aceste firme. Si, culmea, desi in perceptia publica este recunoscut faptul ca aceste aparate masoara cantitatea de agent termic consumata in fiecare apartament, nici o institutie nu este abilitata prin lege sa verifice daca acestea functioneaza corect si nu sunt stricate. "Nu facem verificari la repartitoare. Aceste dispozitive nu sunt niste mijloace de masurare. Repartitoarele nu sunt aparate de masurare, precum cantarele sau taximetrele. Prin urmare, nu intra sub incidenta noastra verificarea acestora. Firmele producatoare ar trebui sa se ocupe de verificarea repartitoarelor. Nu stiu daca exista vreo institutie in cadrul careia sa se verifice corectitudinea functionarii repartitoarelor", a declarat Gabriel Constantin Sarbu, directorul Serviciului Judetean de Metrologie Legala. Singura institutie care ar avea ceva tangenta cu activitatea acestor firme este Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). Prin urmare, statul a lasat cetatenii la cheremul firmelor de repartitoare deoarece ANRSC are mai mult atributii de reglementare, nu si de control sau de sanctionare. "ANRSC tine palaria deasupra firmelor de repartitoare. Am vorbit cu Serviciul asociatii de proprietari din cadrul primariei sa organizam o intalnire cu administratorii si reprezentantii ANRSC pentru a dezbate problema repartitoarelor", a mai spus Gheorghe Nichita. De precizat ca citirea repartitoarelor este realizata de angajatii firmelor care au montat aceste aparate. In baza consumului inregistrat de aparate, aceste firme stabilesc si valoarea agentului termic pentru fiecare apartament. In baza cantitatii de agent termic inregistrat intr-o luna de gigacalorimetrele montate la subsolul blocurilor si a consumurilor de pe repartitoare se stabilesc niste indicatori care au denumirea de "unitati de caldura". Acestea din urma stau la baza stabilirii valorii facturii.

Sistem incorect


Specialistii in instalatii termice angajati la CET spun ca aceste aparate sunt inutile daca nu se iau toate masurile pentru ca facturile sa fie intocmite corect. Adica, spun specialistii SC CET Iasi SA, nu se pot stabili valorile facturilor de caldura pentru fiecare apartament in parte numai pe baza consumului inregistrat de aceste repartitoare. Un exemplu in acest sens a fost oferit de unul dintre specialistii in domeniu, care a prezentat situatia conform careia intr-un bloc un vecin inchide robinetul termostat deoarece este mai toata ziua plecat. Repartitorul sau nu mai inregistreaza nimic, dar asta nu inseamna ca nu mai consuma agent termic. Aceste aparate sunt proiectate sa permita intrarea agentului termic si cand sunt robinetii inchisi. Cam 15 la suta din cantitatea de apa care intra in calorifer cand robinetul era deschis va continua sa circule si dupa ce este inchis. Insa aparatul nu mai inregistreaza. In schimb, consumul este inregistrat de gigacalorimetrul montat la subsolul blocului si va fi platit de locatarii care au copii si nu-si permit sa inchida robinetii la maxim. De aceea s-a ajuns la diferente ale sumelor de pe facturi intre vecini, dupa cum a spus unul din inginerii de la SC CET Iasi SA, specialist in domeniu. Se poate trage o concluzie simpla: unii platesc caldura consumata de altii. Administratorii nu iau in seama faptul ca cei care stau cu robinetii inchisi beneficiaza de caldura tevilor de agent termic care traverseaza apartamentele. Caldura emisa de aceste tevi nu este inclusa in unitatile de consum stabilite in baza consumului de pe repartitoare, dupa cum a mai spus specialistul CET. Adica, aceste repartitoare sunt inutile. In mod normal, statul ar trebui sa dispuna realizarea unei anchete in domeniu si daca aceste aparate se dovedesc a fi inutile, toti cei care au platit ca sa li se monteze pe calorifere ar trebui sa-si primeasca banii inapoi. Ulterior ar trebui sa se renunte la acest sistem, definitiv. Cei mai fericiti ieseni sunt cei care au incheiat conventii individuale cu CET. Cei care depun plangere ca li s-au incarcat facturile de catre administratori sau firmele de repartitoare beneficiaza de "regularizare". Altfel spus, specialistii CET se deplaseaza la fata locului si stabilesc, in baza unor masuratori, consumul obisnuit de agent termic din apartamentul celui care a depus reclamatia si se intocmeste factura cu valorile reale. Vom reveni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fara control sistem incorect
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (21)

bica  | #29453
am o nelamurire. Zice specialistul ca daca inkizi robinetul caloriferului pe care este montat un repartitor, agentul termic, va trece in proportie de 15%. Ma mira si ma nedumereste faptul ca ACELASI CALORIFER SE COMPORTA NORMAL, CAND NU ERA PREVAZUT CU REPARTITOR, FIINDCA NU ADMITEA TRECEREA AGENTULUI TERMIC, ATUNCI CAND ROBINETUL ERA INCHIS.
Mari sunt minunile tehnicii, in gura unui specialist!
Varca Petronela  | #29454
Fac parte din marea multime nemultimita de calcularea incalzirii garsonierei,avand repartitoare.
As vrea sa sugerez,daca se poate,sa ne ajute PRIMARUL IASULUI sa scapam de acest sistem impus-trebuie sa recunoastem_si sa ne putem debransa mai usor de la CET,macar cei care vrem sa ne instalam Centrale de apartament.ESTE UN CALVAR SA OBTII ACEASTA DEBRANSARE.Nu stiu cine ajuta coruptia privind calculele incalzirii prin sistemul REPARTITOARE ????Pana in 2000 aveai nevoie numai de un Tabel semnat de locatariii,vecini si aprobarea unui sef de la un Punct termic. De ce s a ingreunat aceasta aprobare?Cine ne face sa cheltuim mai mult pe aprobari,decat costa o centrala de apartament cu toate accesoriile?
Toti iti spun ca asa prevad noile reglementari,ca si cum acestea nu au fost facute in folosul statului sa ne jecmaneasca de niste bani.Si toti se leaga de noi ,pensionarii,cei mai buni contribuabili si nici nu ne fac vreo reducere de a nu mai umbla in baston,dupa aprobari.
Mina  | #29455
Pe langa toate incorectitudinile care le-ati semnalat, consider ca trebuie adaugat faptul ca pentru firma SC Techem Services Energy SRL, citirrea repartitoarelor este facuta de catre firma SC SERVITO SRL Iasi. Comisionul pentru citirea repartitoarelor este suportat tot de locatari.
mary  | #29456
ce sa mai comentam,suntem la cheremul tuturor hotilor..bine ca am refuzat montarea acestor repartitoare si cred ca BINE AM FACUT!!! pai am prieteni care platesc mai mult decit cei fara repartitoare...e normal in conditiile in care incercau chipurile sa mai faca si economie??????????
Anonim  | #29457
in toate domeniile au aparut superspecialisti la furat! ei iaca nu ne vindem tara, le cumparam noi repartitoarele!
cezar  | #29458
Singura institutie locala autorizata sa poata verifica aceste firme este Primaria Iasi. Primaria poate verifica orice neregula in orice domeniu, se poate sesiza din oficiu si poate aplica orice fel de sanctiuni. Desigur ca este nevoie de specialisti, dar Primaria poate incheia contracte de colaborare cu acestia sau cu firmele in cadrul carora lucreaza acestia. Intotdeauna sunt solutii, si la orice.
Dumitru H.  | #29459
Pai se ajunge tot la sistemul pausal...la comun! Astia care calculeaza nu doresc sa piarda nimic asa ca pierderile din retea se impart la toti, cu sau fara repartitor.
Mai bine era inainte...Se platea la comun, dar pretul era mai mic. Eu am un vecin care nu deschide deloc cloriferul ca este incadrat de apartamente si "primeste gratuit" caldura emanata de cei din jur. Sic!
Problema este ca aceste repartitoare sunt un mare fisss, facturile vor fi intotdeauna umflate pentru ca centralele nu-si permit sa lucreze in pierdere...si astfel rasar vile si palate ale sefilor din banii nostri si-asa putini. Hai sa ne mutam la casa cu lemne...poate ne vor lasa in pace!
Vasile  | #29460
Daca este lege, de ce nu obliga CET-ul toare asociatiile sa incheie conventii individuale? Sa fie somate toate asociatiile, ca incepind cu data cind se opreste furnizarea caldurii catre populatie, nu se va mai furniza agent termic decit asociatiilor care au incheiat conventii. Pina in toamna ar avea timp administratorii sa faca documentatia necesara. Neavind apa calda vor fi presati de locatari sa incheie conventiile, altfel ei nu le fac stiind ca le dispare o sursa de frauda.Personal am procedat asa . Am cerut CET-ului sistarea furnizarii, ca sa nu mi se mai modifice calculele, si dupa incheierea conventiilor am reluat furnizarea. Cred ca nu se pune in aplicare legea pentru a se putea incarca facturile pasinduse vina intre Administraror, firme de repartitoare, si CET. Cind se da vina pe mai multi nu se poate rezolva problema. Daca este lege aplicati ferm legea si terminati cu acest balamuc
Anonim  | #29462
unica solutie : contorizare pe orizontala. Fiecare va plati exact ce consuma, iar hotii care traiesc din vinzarea repartitooarelor si citirea lor , vor disparea. H.G. 933 prevede si aceasta posibilitate de inregitrare a consumurilor. De ce nu se aplica si nu ise face reclama ? Hotii stiu de ce.
minitehnicus  | #29463
Din 2000 am Centrala termica, ca in cartierul meu nu aveam caldura noaptea. M am imprumutat dar nu aveam ce face ca crapam de frig. Eu am spus la vecini sa nu se bucure prea tare de repartitoare. Cum pot agitatorii Cetului sa mai zica "cei cu Centrala termica vor reveni la termoficare"? Sa se faca gazul dublu ca pret si tot vom iesi mai bine noi cei cu CT decit nefericitii cu Termoficare. Scump gazul, da, dar macar realmente platesc doar ce consum. Si am si caldura nonstop si reglabila.
nicu  | #29464
Va rugam nu mai dati vina pe administratori. Nu sunt vinovati cu nimic de calculele facute de cei care au montat repartitoare. Au venit in blocuri sa monteze aceste repartitoare fara acordul asociatiei, insa locatarii au facut presiuni asupra conducerii asociatiei si si-au montat repartitoarele, crezind in vorbe. Sunt destule asociatii care le-au cerut acestor firme un calcul de echilibrare termica si au contestat modul de calcul si chiar conditiile tehnice de montare a acestor aparate.
Este inadmisibil ca un proprietar sa nu consume nimic, mai ales ca afara sunt destule grade minus. Aceste aparate sunt reglate ca sa inregistreze acel consum de care vorbeau cei de la CET, numai in cazul in care in apartament sunt 6 grade, ceea ce nu se va intimpla niciodata. De aici, unii consuma si altii platesc. Cei care nu platesc sunt foarte multumiti de prestatia acestor firme si sunt destui, ceea ce duce la imposibilitatea asociatiilor de a lua o decizie corecta. Nu mai vorbesc ca s-a ajuns ca cei cu centrala sa plateasca mai mult pentru tevi, decit cei care au consum centralizat. Alta categorie nemultumita si au dreptate, teoretic, ca practic nu prea ai ce face. Va rog sa trageti concluziile. Cautati realitatea pe teren, adica la asociatii.
Oau  | #29465
Si care era marea dezvaluire?
Dincolo de speculatii :) si de informatii de la CET (care are tot interesul ca supravietuiasca pe banii iesenilor) nu am gasit informatii concrete.
Comentarii relevante  | #29466
respectati legea
08/02, 12:18, postat de Prometeu
In urma controlului ANRSC la Iasi, CET-UFET a fost prins cu 10 Grade in plus fata de Diagrama de reglaj. Dupa o satamana aveau 22 de grade in plus fata de normal
Cand ai 64 de grade pe retur asta inseamna factura umflata cu peste 150% mai mult. Pe aceasta tema se poate discuta o saptamana.
Felicitari ziaristilor pentru articol va sugerez si cred ca a venit timpul sa mergeti pana la esenta

RE: respectati legea
08/02, 12:44, postat de CETuitorul
Din pacate se ajunge sa se discute foarte mult despre problema caculului, dar nimeni nu are curaj sa se ia de piept cu CET-ul.
Bineanteles ca sunt facturi enorme din cauza ca ce este pe gigacalorimetru se imparte intr-un fel sau altul celor bransati.
Deci, daca pe gigacalorimetru se va citi pe o luna o valoare mare...toate facturile vor fi mari.
Astfel, "vinovatii" pentru facturile enorme la incalzire nu sunt baietii cu repartitoarele ci este vorba de un "VINOVAT" - CET-ul, care are posibilitate sa umfle facturile in asa fel incat sa nu isi dea lumea seama -treaba cu temperatura de pe retur e una din multiplele posibilitati.
Nu va amagiti cu tot scandalul in legatura cu repartitoarele -furnizorul nostru de caldura are interes sa supravietuiasca.
Debransati-va sau platiti CET-ul sa traiasca:)
Marea frauda a CET  | #29467
Baaai, facturile mari sunt mari pentru ca cetul ne da consumuri mari!!!
Se dau loviti si arunca pisica la astia cu repartitoare.
Eu vreau sa ma debransez si nu am indeajuns de multi bani ptr spaga...dar pina la urma imi tai tevile si gata, am fost la avocat si mi-a zis ca legal nu ma pot obliga sa raman bransat la ei, deci imediat cum am de o spaga mica, fac golire si bag autogenul.
Sa moara primaria cu cetul de gat, ajungi sa dai spaga ca sa poti da spaga sa iti rezolvi o treaba.
gica  | #29468
pt Varca Petronela
Cu ce contribuie pensionarii la bugetul statului? Cu nimic, nu fac decat sa ia de la buget prin tot felul de subventii si alte pomeni electorale. Cica pensionarii sunt cei mai buni contribuabili? Nu va este rusine sa spuneti asa o minciuna, platiti vreun impozit, nici macar asigurari de sanatate nu platiti, trebuie sa plateasca altii pentru voi (adica salariatii) dar paziti toata ziua policlinicile si farmaciile.
nino sanu  | #29469
Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti care este contorizat. Cred ca ideia contorizarii a fost f. buna, stimuland econonomiile la agent termic.
Majoritatea articolelor scrise pe aceasta tema sunt tendentioase sau scrise de oameni nepriceputi.
Cazurile relatate sunt de obicei nerelevante. Se pot face si greseli la citirea repartitoarelor, dar acestea pot fi indreptate.
nino sanu  | #29470
pentru gica
esti usor idiot!
Dumitru H.  | #29471
Se pare ca initial aceste repartitoare au fost concepute pentru a face economie, dar in final vedem ca platim la fel ca inainte sau poate mai mult. Fratilor, eu cred ca orice am face, oricat ne-am rasuci, cei care furnizeaza caldura nu vor ieftini nicodata agentul termic, pentru ca e singura sursa de imbogatire. Avea dreptate cineva de aici: Taiem tevile sau le platim vilele!
Intotdeauna iarna au fost discutii interminabile despre caldura asa ca singura solutie e sa ne resemnam cum stim noi s-o facem mai bine. Degeaba clantanim din gura, nu ne aude nimeni...banii se duc oricum
Ar mai fi o solutie> sa construim blocuri si case noi, ca alea vechi sunt ca niste morti in fundul carora suflam bani cu nemiluita si s-alege prafu` de toata viata noastra. Asa ca demolam casele vechi si facem altele noi...barem nepotii nostri sa se bucure, ca noi am suferit destul.
Curent electric  | #29472
Fratilor, treceti pe curent electric! E mult mai ieftin! Eu asa am facut dupa ce mi-a venit in decembrie o factura de 7 mil. In ian am consumat caldura in val de 4 mil factura la curent. Apartament cu 4 camere la ultimul etaj! Curentul electric e viitorul! Nici macar gazul!
cornel  | #29473
Pentru Varca Petronela- ai auzit de monopol? Majoritatea(90%) celor bransati platesc factura la timp pt. ca penalizarile sunt foarte mari. Cu toate astea acum vreo doi ani cetul a mers in paguba intr-o iarna cu vreo 400 mld lei( cam cat incaseaza primaria impozitele pe masini si case in iasi intr-un an ). Si ia ghici, cine subventioneaza cetul? Cine face licitatiile pt carbune? Ce calitate are acest carbune? Cine ia spaga la cele 150 000 t de carbune pt o iarna? Care e salariul minim la cet? Dar cel maxim? Luati toti faiul si taiati tevile ca nu au ce sa va faca astia de la cet. Nu mai dati bani la burtosiiiiii !!!!
Anonim  | #29474
PENTRU GICA SA DEA DOMNUL SA NU MAI AJUNGI LA PENSIE DACA-TI PERMITI SA VORBESTI ASA DESPRE PENSIONARI. OARE NU AI PARINTI PENSIONARI? EU SUNT PENSIONARA SI PLATESC IMPOZIT SI ASIGURARI DE SANATATE IN VALOARE DE 2 MIL. LEI DESI CAT AM FOST SALARIATA AM PLATIT ACESTE DARI. SA-TI FIE RUSINE. MARIANA
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1437 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013197 (s)