Magazin

MAREA MIZA a scandalului Apple – FBI. Tim Cook rupe tacerea

Publicat: 25 feb. 2016

Tim Cook, directorul executiv al Apple, considera ca cererea FBI – sustinuta de un ordin judecatoresc – de decriptare a iPhone-ului unuia dintre atacatorii de la San Bernardino este ”echivalentul cancerului” „Ganditi-va ce ar putea sa ne mai ceara – poate un sistem de operare pentru supraveghere, poate un sistem prin care autoritatile sa poata activa camera telefonului. Nu stiu unde se vor opri. Dar eu stiu ca acest lucru nu este un lucru care ar trebui sa se intample in aceasta tara”, a spus Cook, intr-un interviu acordat ABC.

„Singurul mod de a obtine aceste informatii – cel putin, singurul mod pe care il stim noi – este sa scrii un program pe care noi il consideram ca un fel de echivalent al cancerului”, a afirmat Tim Cook. „Nu il vom scrie niciodata. Nu l-am scris niciodata si asta e de fapt miza in acest moment. Noi credem ca este un sistem de operare foarte periculos”, a dat asigurari acesta.

Afirmatiile sefului Apple au fost facute, chiar daca exista, deja, un ordin judecatoresc in acest sens, ordin pe care compania a decis sa nu-l execute si sa-l conteste in justitie.

Cererea a fost facuta catre FBI care isi doreste sa poata accesa continutul telefonului ce i-a apartinut lui Sayed Farool, cel care impreuna cu sotia sa, Tashfeen Malik, a comis atacul in care au fost ucise 14 persoane, iar altele 22 au fost ranite. Solicitarea anchetatorilor federali a venit dupa ce acestia au incercat sa descifreze codul aparatului, dar nu au reusit. Incercarile FBI-ului au dat gres deoarece sistemele Apple au o functie care sterge automat cheia de acces si face ca telefonul sa devina  „permanent inaccesibil” dupa 10 incercari nereusite. Refuzul gigantului high-tech a declansat un adevarat conflict intre autoritatile federale americane si majoritatea companiilor din Silicon Valley.

Cook considera ca situatia, generata de cererea autoritatilor americane, este una „complexa”, dar ca, producerea unui asemenea soft, nu este deloc o solutie deoarece aparitia sa ar genera riscuri pentru milioane de clienti si ar duce in final la „calcarea in picioare” a tuturor libertatilor civile.

„Daca tribunalul ne cere sa scriem un astfel de software, ganditi-va ce ar putea sa ne mai ceara – poate un sistem de operare pentru supraveghere, poate un sistem prin care autoritatile sa poata activa camera telefonului. Nu stiu unde se vor opri. Dar eu stiu ca acest lucru nu este un lucru care ar trebui sa se intample in aceasta tara”, a mai afirmat Cook, in cadrul interviului.

Apple a primit cel putin 15 cereri de deblocare a telefoanelor iPhone, in ultimele cinci luni, dar doar in cazul de la San Bernardino cererea a fost intarita si de un ordin judecatoresc.

Directorul general al Apple a mai afirmat in interviul acordat televiziunii ABC ca, pana in prezent, compania a cooperat deplin cu FBI-ul, dar ca nu poate realiza  asa-numita ”backdoor” care ar avea potentialul de a debloca orice iPhone, nu doar cel care a apartinut teroristului Farook.

„Am dat tot ce am avut. Noi nu stim daca exista vreo informatie pe telefon. Nu stim daca exista sau nu exista. Si nici FBI-ul nu stie. … Ceea ce stim este am oferit toate informatiile pe care le aveam, din telefon si am obtinut chiar si informatii suplimentare cu privire la aceasta, dar  ceea ce si-ar dori FBI-ul sa facem ar genera probleme pentru sute de milioane de oameni”, a mai spus Tim Cook.

El a declarat ca din punctul sau de vedere problema nu este  doar una de intimitate, ci este o problema care tine de siguranta publicului.

„Acest caz nu este despre un singur telefon. Acest caz este  despre viitor … Daca am fi stiut o modalitate de a obtine de pe telefon si informatiile pe care nu le-am dat deja,  daca am fi stiut o modalitate de a face acest lucru, care sa nu expuna alte sute de milioane de persoane la riscuri grave, am face-o in mod evident, dar treaba noastra este, in principal, sa-i protejam pe clientii nostri „,  a sustinut directorul executiv al Apple.

Totodata, Tim Cook a trimis un mesaj electronic angajatilor companiei si utilizatorilor de Apple prin care le multumeste pentru sprijinul, in disputa cu FBI-ul.

La randul lor fanii companiei, au cerut gigantului high-tech sa nu cedeze solicitarii autoritatilor federale, informeaza publicatia theverge.com. ”Un veteran, care a luptat 30 de ani in armata americana ne-a scris urmatoarele — La fel ca libertatea mea, voi considera intotdeauna propria intimitate ca o comoara”, a relatat, Cook in mesajul trimis angajatilor companiei.

Seful Apple a lansat  si o propunere pentru rezolvarea disensiunilor cu Guvernul Federal. Cook a cerut sa-si retraga plangerea si in schimb sa fie formata o comisie formata din experti in informatii de securitate nationala, tehnologie si libertati civile care sa dezbata implicatiile privind aplicarea legii, securitatea nationala, intimitatea si libertatile personale, mai scrie theverge.com. Tim Cook a adaugat ca Apple este dispusa sa participe la aceasta dezbatere, iar ideea sa este sustinuta si de unii membri ai Congresului.

Decizia Apple de a nu se conforma ordinului judecatoresc a fost salutata de unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley, inclusiv CEO-ul Google, Sundar Pichai, si cel al WhatsApp, Jan Koum. Punctul de vedere al lui Cook este sustinut si de Mark Zuckerberg .  „Ii sustinem pe Tim si compania Apple”, a declarat, in acest sens,  Zuckerberg intr-o interventie extrem de asteptata la Congresul mondial al telefoniei mobile de la Barcelona.

Doar Bill Gates, de la Microsoft, s-a disociat de acest curent. El a sustinut ca este vorba de un caz special.

La ranul sau, dupa refuzul Apple de a se conforma deciziei judecatoresti, directorul FBI, James Comey, a trimis si el o scrisoare deschisa companiei prin care cerea public sa se conformeze cerintelor investigatiei privind masacrul de la San Bernardino. Comey a scris, ca FBI-ul a vrut  „sa afle codul de acces fara ca telefonul sa se autodistruga si fara a-i lua un deceniu pentru a ghici codul corect”.

Directorul FBI a spus ca a inteles ca acest caz scoate in evidenta tensiunea grava dintre viata privata si securitatea nationala. 

Conducerii FBI i s-a alaturat si cea a CIA, care prin vocea directorului sau John Brennan a spus ca exista ”o baza legitima pentru care agentia (FBI-nr) sa incerce sa afle”, tot ceea ce se gaseste pe mobilul teroristului din San Bernardino.loading...

Adauga un comentariu