Arte vizuale

Marea pasiune a celebrului ofiter naval britanic George Raper

Publicat: 12 ian. 2015

George Raper s-a nascut in Londra ca fiu al lui Henry si Catherine Raper. In august 1783, Raper s-a inrolat in Royal Navy ca servitor personal al unui capitan de vas. In decembrie 1786, George Raper a devenit un membru al Primei Flote, conform originalului, First Fleet, vasele desemnate transportului detinutilor din Anglia in regiunea New South Wales din Australia. In timpul acestei calatorii, aflat sub comanda Commodore Arthur Phillip si a capitanului John Hunter, a fost promovat la rangul de ajutor de sef de echipaj (midshipman) pe vasul HMS Sirius. Vasul a ancorat in rada Botany Bay in ianuarie 1788. In martie 1790, nava Sirius a naufragiat pe Insula Norfolk. Raper a petrecut, impreuna cu membrii echipajului ramasi in viata, aproape un an pe mica insula, pana cand au fost salvati de catre nava HMS Supply, cu care au fost transportati la Sydney.

Vezi si Boris Caragea, un sculptor de marca al Romaniei

Dupa ce au fost readusi in Anglia, Raper si colegii acestuia au fost judecati intr-o curte martiala din cauza pierderii vasului, dar cu totii au fost achitati intrucat s-a deovedit ca nici unul dintre ei nu fusese vinovat. In iunie 1793 a fost promovat cu gradul de locotenent, pentru ca in 1796 sa i se incredinteze ultima sa comanda a unui vas de tip cutter, numit HMS Expedition. A decedat in 1797 din motive necunoscute, pe cand se afla in Marea Caraibilor, la numai 27 de ani.

Vezi si Originea si studiile lui Carol Popp de Szathmári

In timpul calatoriilor sale intre anii 1787 si 1792, George Raper a realizat serii extraordinare de acuarele si desene de pasari, plante, flori, pasari si peisaje. Multe dinte speciile pe care le-a imortalizat in aceste desene si acuarele sunt astazi extincte, asa cum sunt Porphyrio albus (sau galinula alba) si Columba vitiensis godmanae (sau porumbelul cu gat alb), ambele de pe Insula Lord Howe. Raper a realizat de asemenea numeroase peisaje si harti totpografice. Aceste documente ale timpului sau pot fi vazute in colectia numita First Fleet Artwork Collection din Natural History Museum din Londra si la biblioteca Alexander Turnbull Library din Wellington, Noua Zeelanda.

In anul 2004, 56 dintre acuarele sale considerate pierdute, au fost descoperite in arhiva proprietatilor Earl of Ducie a familiei Moreton din Anglia. Biblioteca Nationala a Australiei (in original, National Library of Australia) a cumparat intreaga colectie pentru o suma necunoscuta de la familia care le detinea.

Adauga un comentariu