Secretele istoriei

Marele cutremur din 1940 – VIDEO

Publicat: 10 nov. 2013
Pe 10 noiembrie 190 Romania este lovita de un cutremur catastrofal cu epicentrul in Vrancea. Cutremurul din 1940 a fost un cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 din 10 noiembrie 1940, cu epicentrul in zona Vrancea la o adancime de circa 133 km. A fost primul mare cutremur din Romania contemporana.
Efectele lui au fost devastatoare in centrul si sudul Moldovei, dar si in Muntenia. Numarul victimelor a fost estimat la 1000 de morti si 4000 de raniti, majoritatea in Moldova. Din cauza contextului in care s-a produs, cifra exacta a victimelor nu a fost cunoscuta, informatiile fiind cenzurate in timpul razboiului.
Cutremurul s-a simtit si in Bucuresti, unde au existat circa 300 de morti, majoritatea la prabusirea blocului Carlton, structura cu 12 etaje din beton armat, foarte moderna la acea vreme. Multe alte blocuri din Bucuresti au fost considerabil deteriorate. Dupa cutremur Asociatia Generala a Inginerilor din Romania a intreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului asupra cladirilor din beton armat. Principala concluzie a fost ca normele pentru calculul cladirilor din beton armat, practic copiate dupa cele germane, nu prevedeau calculul la eforturi seismice, Germania nefiind situata intr-o zona de risc seismic. Au fost elaborate noi norme care au fost aplicate la toate cladirile construite in perioada postbelica.loading...

Adauga un comentariu