News Flash:

MARELE JAF

2 Mai 2008
9128 Vizualizari | 19 Comentarii
Traian Dobre
• Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta in exclusivitate modul in care familia deputatului PNL, Traian Dobre, devalizeaza SC Comat SA, fosta Baza Judeteana de Aprovizionare Tehnico Materiala, si o pregateste de faliment • Terenul si mai multe cladiri ale fostei intreprinderi de stat SC Comat SA au fost vandute pe ascuns la un pret de nimic catre SC Trado Motors SRL, firma infiintata si controlata de familia deputatului Dobre • Afacerea pare a fi facuta dupa o schema clasica de devalizare a societatilor comerciale, dar si de evaziune fiscala • Suprafata de 34.000 metri patrati pe care se afla cladiri si ateliere a fost vanduta pentru numai 1,2 milioane Euro • La momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare, pretul terenurilor in zona era de aproximativ sapte-opt ori mai mare • Culmea, Trado Motors SRL este obligata sa achite suma in rate lunare pe o perioada de 15 ani • Din informatiile detinute, terenul va fi vandut de Trado Motors SRL la un pret mult mai bun unei firme italiene care doreste sa realizeze in zona un complex imobiliar • La vanzarea terenului au fost incalcate mai multe prevederi legislative ce reglementeaza instrainarea patrimoniului unei societati comerciale

O alta fosta intreprindere de stat va fi vanduta bucata cu bucata pe piata imobiliara. Este vorba despre SC Comat SA, fosta Baza Judeteana de Aprovizionare Tehnico Materiala (BJATM), patronata de familia deputatului PNL, Traian Dobre. Practic, familia deputatului Dobre, care controleaza in prezent firma, devalizeaza Comat SA si o pregateste de faliment. Patrimoniul Comat SA, format din cladiri si terenuri, a fost vandut unei alte firme infiintata tot de familia Dobre, lasand astfel fosta BJATM fara nici o valoare. Fosta intreprindere de stat a facut, la finele anului 2006, obiectul unei tranzactii imobiliare menita sa aduca beneficii financiare numai familiei deputatului Traian Dobre. Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta in exclusivitate rezultatele unei anchete de presa in care demonstreaza ca familia liberalului Dobre si angajatii sai au devalizat in mod deliberat fosta intreprindere de stat BJATM. Practic, patrimoniul societatii a fost vandut pe un pret de nimic firmei SC Trado Motors SRL Iasi, societate apartinand clanului Dobre. Prin contractul de vanzare-cumparare nr.2778 din 28 decembrie 2006, SC Comat SA a vandut catre SC Trado Motors SRL suprafata de teren de 34.000 metri patrati plus cladiri si ateliere de sute de metri patrati pentru un pret de numai 4.265.966 RON. Adica la un pret de aproximativ 37 Euro pe metru patrat. Din aceasta suma, Comat SA a primit pe loc numai 735.000 RON. Diferenta de pret urmeaza sa fie achitata in rate timp de 15 ani. Aceasta afacere poate face cu usurinta obiectul unui dosar penal deoarece legislatia care reglementeaza modul de functionare a societatilor comerciale interzice vanzarea patrimoniului unei firme la un pret mai mic decat valoarea de piata sau fara un raport de evaluare realizat de un expert. In plus, in contractul de vanzare-cumparare mai sus mentionat nu se specifica faptul ca reprezentantii Comat SA care au parafat tranzactia au fost imputerniciti de Adunarea Generala a Actionarilor sa instraineze patrimoniul fostei BJATM. Legea societatilor comerciale interzice, de asemenea, vanzarea patrimoniului fara aprobarea expresa a Adunarii Generale a Actionarilor. Fara aceste decizii AGA, actele de vanzare-cumparare sunt lovite de nulitate.

Terenuri si cladiri subevaluate

Un calcul matematic simplu arata ca terenurile si cladirile SC Comat SA au fost vandute de familia Dobre catre cealalta firma a aceleiasi familii cu doar 37 Euro pe metru patrat! Asta in conditiile in care cladirile si terenurile se afla in intravilanul municipiului Iasi, unde preturile pentru bunurile respective, la data vanzarii, erau de minim 250-300 Euro pe metru patrat. Ceea ce ar fi insemnat un pret total de aproximativ 8 - 10 milioane de Euro. Culmea tupeului, dupa ce ca bunurile imobile au fost vandute la preturi de nimic, clanul Dobre va achita banii in 180 rate lunare, pe o perioada de 15 ani. Desi plata terenului se face in rate, Trado Motors pune stapanire asupra fostei intreprinderi de stat imediat dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare. "Cumparatoarea intra in stapanirea de drept a imobilului cumparat incepand de azi, data autentificarii prezentului contract", se arata in contractul de vanzare-cumparare. Contractul a fost intocmit intr-un mod total defavorabil pentru Comat SA, dar si pentru statul roman. Mai precis, Comat SA nu detine nici o garantie ca va obtine de la Trado Motors SRL intreaga suma prevazuta in contract. Mai mult, Comat SA renunta si la privilegiul de inscriere in cartea funciara a restului de pret si ingaduie totodata gajarea terenului in favoarea oricarui creditor. Prin aceasta manevra, Dobre poate gaja sau instraina terenul in orice moment, fara sa mai achite diferenta de bani pe care o datoreaza SC Comat SA. Pe de alta parte, deoarece in contract nu a fost mentionat pretul real al imobilelor instrainate, profitul Comat SA a fost diminuat. In consecinta, impozitele si taxele pe care statul roman ar fi trebuit sa le incaseze de pe urma acestei tranzactii imobiliare sunt mult mai mici. De pe urma acestei inginerii financiare a angajatilor deputatului Traian Dobre, statul a fost pagubit cu cel putin 1.300.000 de Euro, suma ce reprezinta impozit pe profit, taxe pe tranzactii imobiliare si eventual impozit pe dividente. Altfel spus, contractul semnat intre cele doua firme controlate de familia deputatului Traian Dobre ar putea trezi suspiciuni de evaziune fiscala.

Tun imobiliar

Din informatiile pe care le detinem, terenurile si cladirile vor fi vandute la pretul real de catre SC Trado Motors SRL unei firme cu capital italian care vrea sa ridice "la bariera BJATM" un complex imobiliar. De pe urma acestei tranzactii imobiliare suspecte are de castigat numai familia parlamentarului liberal, deoarece profitul gigantic, estimat la cateva milioane Euro va reveni doar firmei Trado Motors SRL, la care sunt asociati doar membrii familiei Dobre. Trebuie precizat ca Traian Dobre a dat lovitura in anul 1993, cand a cumparat SC Comat SA de la FPP II Moldova. Contactat telefonic de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI pentru a-si exprima punctul de vedere, deputatul liberal Traian Dobre a facut cateva declaratii delirante. "Am doar DOUA lucruri sa va spun: 1. eu pentru voi nu fac comentarii, 2. nu am nici o relatie cu voi, 3. sunteti insuportabili, 4. s-asa mai departe", a declarat telefonic Traian Dobre.

Un CV penal


Deputatul Dobre nu este la prima inginerie financiar-imobiliara. Presa locala a publicat de-a lungul timpului mai multe afaceri imobiliare ilegale in care au fost implicate firmele lui Traian Dobre. Una din afaceri se refera la modul in care firmele lui Dobre au obtinut un hectar de padure pe dealul Bucium. Titlul de proprietate a fost emis in mod ilegal de primarul comunei Barnova, Victor Chirila, membru PNL, pe un teren aflat pe raza comunei Schitu Duca. O alta afacere se refera la modul fraudulos in care SC Comat SA a schimbat 4 hectare de teren pline cu maracini aflate in extravilanul comunelor Grajduri si Trifesti cu un hectar de teren pe malul lacului Ciric. Daca terenurile aflate la marginile judetului nu valorau mai mult de cateva milioane lei vechi, hectarul de pe malul lacului Ciric este evaluat la peste 1 milion Euro. Cele doua afaceri fac obiectul unor dosare penale si al unor dosare civile aflate si in prezent pe rolul instantelor de judecata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tun imobiliar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (19)

iesean  | #34352
JUSTITIA CE SPUNE?
vasile cel mare  | #34353
Abia acum vedeti! Se ntampla de mult aceste lucruri! Ce credeati ca Dobre candideaza din mare iubire pentru Iasi! Nu! Vrea sa fure linistit!!
viore  | #34354
Ce mai cauta gorila asta in politica? ce face d.n.a. -ul? Treziti-va domnilor , ca si asa dormiti pe bani multi!
Carlan  | #34355
De ce nu bagati golanul la puscarie? Aud? Sunteti invidiosi ca e mai smecher ca voi? Toti sunteti o apa si un pamant, e adevarat ca acest gunoi e glod.
Alina  | #34356
Justitia e chioara !!! Degeaba au salarii de sute de milioane pe luna , DORM in papuci !!! Sunt toti corupti !!!
Dobre asta parca era la PSD ??? NU??? Acum ...e la PNL ??? Ce dragoste l-a palit !!! Ca sa jefuiasca ...ca doar nu mai poate el de PNL !!!! O fosila securisto- comunista !!!!
Frederick Engels  | #34357
Asta comunist da! Reformat si navetist ! Nu respecta doctrina comunista deci s-a reformat ! Succes in campanie ....
adi  | #34358
Pariem ca se va inscrie in partidul care o sa castige alegerile cum a facut mereu si va fi primit cu bratele deschise si cu protectia asigurata
sf.vasile cel mare  | #34359
sunteti ziaristi adevarati! Se vede ca nu va e frica de baroni locali cu functii mari !
Anonim  | #34360
Poate daca va pica PNL-ul li se va infunda tuturor PNL-istilor.
Tatiana  | #34361
In 1993 acest domn a fost amendat si sanctionat de Finantele publice desi in Consiliul de administratie de atunci al COMAT se afla si un domn director Popa Ioan de la control fiscal.....infine! dupa aceea s a trezit si Garda finaciara.. sa l amendeze...apoi nimic....
Apoi nu va mai mirati atata ca nu pateste nimica!.atata vreme cat la Camera de Conturi va lucra fosta lui jurista Mariana Rosmetiniuc dl Dobre nu va pati nimic!
amin
`Dany  | #34362
la ce va asteptatzi sa va faca ceva batranul care are si un fiu fara nici un d-zu asta-i om sa ne reprezinte? ia ajuns ca de 40 de ani are control la tot ce intra si iese din Iasi este un mare HOTZ si fiusu un neispravit care traieshte si este un bandit ..oare POLITIA IASI cu tov. ZAMFIRESCU ce are de zis?
`atziincurcat- donm NICHITA  | #34363
de ce atzi luat bani de la SALUBRIS, CIITADIN ,CET s.a . ptr . asta trebuie sa pltitzi .dar casele pe care le-atzi facut pe banii noshtii a contribuabililor? a pensionarilor amaratzilor NU VA E RUSHINE?sa va VOTEZE D.N.A.ul .asa sa va ajute dumnezeu cum vretzi voi binele IESENILOR afara din IASI cu hotii afara afara afara dute ma la dq. de unde ai venit.DOROHOI itzi zice ceva?mai lasa-ne lasa-ne iati-l si pe SIMIRAD sa va ducetzi dq.
NICHITA  | #34364
cine-i voteaza pe astia sunt complicii lor. fura fara bun simtz.la-u dat afara pe fosul dir. de la cet ca nu le-a acceptat golaniile .A plecaat un specialist in energie electrica din cauza lui NICHITA. astqa vrea sa vanda si cet-ul a r5amas singur pe langa MALL ,PRAKTIKER nimic nu mqai este in zona/dar daca au pus mana pe strand? cew mai conteaza INIMA DE FIER a IASULUI /NE CONDUCE COTZUSCA SI CEI TZARANI DIN DOROHOI.
LEAHU  | #34365
pana cand vreti sa mai furati? nu va ajunge?
sasu  | #34366
mai aveti curaj sa candidati?
ababei  | #34367
atati bani ati luat de la saracii oameni si mai vretzi sa luatzi?sa va fie rushine .hotzilor.
lika  | #34368
DOBRE.ai rushinea sa mai candidezi ? nu-ti ajunge? punel la nmunca pe nesimtitul de fiiutu; de ce il tzii in bratze ?nu te lasa nevasta? dar esti barbat/ iial dq/ de pe noi/ ca saracu bo sa moara ca pisica strivita la mantinela
geo  | #34369
pe ce bani va faceti reklama? de la primarie sau de la fostu RAJAC ca de asta ati scimbat numele sa nu se prinda fraierii
ricu lohan fost turnator la m8ilitie si sunt si altzii de la telefoane IASI  | #34370
TE STIM NEA SIMI ESTI DE-AL NOSMO SA TE FACE3KM TATA CUM VREI MATTA
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3354 (s) | 24 queries | Mysql time :0.211753 (s)